Iako s veseljem očekujemo blagdane, ovi su dani često ispunjeni nervozom, umorom i osjećajima poput razočaranja i malodušnosti. Izluđuju li vas ili deprimiraju blagdanska druženja? Jesu li vam obiteljska okupljanja više napor nego užitak?

Uvijek govori dobro o drugima…
Prije nego što okrivite svoje najbliže za unošenje stresa i napetosti promotrite svoj dom i način na koji ga uređujete za Božić. Kako biste postigli ugodnu atmosferu te smanjili nervozu i napetost, možete primijeniti nekoliko jednostavnih savjeta.

Za ukrašavanje često upotrebljavamo preveliku količinu žarke crvene boje te puno sjajnih blještavih predmeta, upaljenih svijeća i treptave ukrasne rasvjete.

Svi ti dekori mogu pridonijeti svađama i nervozi budući da djeluju poticajno na naš um. Stoga se preporučuju ukrasi tamnozelene boje radi postizanja pozitivnog raspoloženja. Zimzelene grančice, vjenčići, dekoracije i zeleni stolnjaci odlično će ublažiti prejako djelovanje crvene boje i rasvjete u prostoru.

Čest je slučaj da kroz godine skupimo velik broj božićnih ukrasa i dekoracija – prije svakog Božića kupimo još nešto novo, a staro ne bacimo. Nemojte stavljati sve ukrase, napravite selekciju i odaberite samo ono što vam se zaista sviđa te svakako pripazite na količinu.

Budući da je vaš dom i bez ovih dodatnih predmeta u velikoj mjeri popunjen namještajem, lako može doći do potpune zagušenosti prostora što dovodi do nervoze i svadljivosti. Odjedanput naš prostor postaje puno manji nego što smo navikli te svi na podsvjesnoj razini postajemo teritorijalno pomalo klaustrofobični.

Ne vjeruj svemu što misliš…

Ako je moguće, poželjno je da nekoliko manjih komada namještaja maknete kako ne bi došlo do prenatrpanosti i otežanog kretanja kroz dom. Sukladno tome, odaberite drvce prikladne veličine i nemojte ga pretjerano nakititi. Preveliko božićno drvce zatvorit će cijeli prostor na isti način kao da ste stavili predimenzioniran masivan regal u malu sobu.

Kako bismo pridonijeli kvalitetnijoj povezanosti obitelji, poželjno je da svaki član postavi barem jedan ukras na jelku budući da tim činom postavlja i svoju osobnu energiju.

Također se osim plastičnih i staklenih kuglica preporučuju ukrasi od tkanine poput mašni i traka budući da će one svojom teksturom “omekšati” ukupne dekoracije.

Blagdanski stol poziva nas na ugodno druženje, a za pozitivnu atmosferu i ležernu komunikaciju najpovoljniji je okrugli stol. Kod pravokutnog stola nikako se ne preporučuje da supružnici sjede jedan nasuprot drugom budući da je to pozicija rivalstva.

U praznično doba emocije su pojačane pa su osim ugodnih trenutaka često prisutne svađe i nesuglasice. Kad supružnici sjede u poziciji rivalstva, još će lakše doći do nesporazuma. Stol ukrasite s puno tamnozelenih ukrasa i tkanine.

Za ugodnu atmosferu svakodnevno zapalite aroma lampicu s uljima mandarine, naranče, limuna ili cimeta.

Ovih se dana često fotografiramo, pa je poželjno imati na umu da je fotografija s troje ljudi poredanih u jednom redu izuzetno nepovoljna. U slučaju da se obitelj sastoji od tri osobe, one trebaju pozirati u formi trokuta pri čemu se osoba koja najviše zarađuje smješta u gornju poziciju.

Uvijek govori dobro o drugima…
Pokušajte svaki dan otići u šetnju kako biste izbjegli stvaranje tenzija koje u nama nastaju zbog previše hrane, svjetlucavih predmeta, svijeća (energija vatre) i povećanog broja gostiju.

Nakon šetnje popijte topli napitak u koji ste stavili začine poput cimeta, klinčića, muškatnog orašćića i đumbira.

U doba darivanja nemojmo zaboraviti na one koji ne mogu uživati u blagdanskom obilju. Stoga pregledajte igračke i odjeću svoje djece, smočnicu, garderobni ormar i cipele. Zasigurno ćete pronaći puno stvari koje ne upotrebljavate – podijelite to svoje blago s onima koje naša odjeća, igračke i hrana mogu itekako usrećiti.

Vjera Tomaš, savjetnica za feng shui / kreativandom.com

zena.hr

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.