atma.hr – 52
Rad ili učenje kod kuće ima mnoge prednosti. Osim što sami određujete ritam i način rada, možete izravno utjecati na svoje radno okruženje što će povećati vašu produktivnost. Svakako je idealno u domu odvojiti posebnu sobu za radno mjesto. No, zbog nedostatka prostora, većina za to nema mogućnosti. U tom slučaju, najbolje je urediti kutak za rad u sklopu dnevnog boravka koji možete odvojiti dekorativnim paravanom. Izbjegavajte raditi u spavaćoj sobi jer time stvarate dvije suprotstavljene energije koje će oslabiti vašu dnevnu učinkovitost, a noću se, pak, u takvom ozračju nećete moći dobro odmoriti.

Odabir mjesta za rad

Kad god radite kod kuće, nikad nemojte sjediti leđima okrenuti ulaznim vratima jer glavna vrata doma simboliziraju put kojim dolazi posao pa ćete time blokirati poslovne prilike.

Također, pazite da mjesto za rad ne bude u istoj liniji s bilo kojim vratima doma jer takav položaj donosi negativnu chi energiju.

Ako možete, za kućni ured odaberite kutak koji ima dobar izvor prirodne svjetlosti kako biste što manje koristili umjetnu rasvjetu koja brže umara.

Za boju zidova idealne su smeđe nijanse jer simboliziraju stabilnost. Isto tako, vrlo dobra je i zelena boja jer donosi harmoniju i mir.

Tamne nijanse zelene vrlo smiruju pa je bolje odabrati svjetlije tonove koji potiču pozitivan rast.

Na zid iza sebe možete objesiti sliku s motivom planine jer će podržati poslovni uspjeh.

Prostor iza vaših leđa nije pogodan za posude s vodom ili bilo kakve predmete s temom vode.

Pomoću zelenih biljaka možete stvoriti topliju atmosferu i neutralizirati štetna zračenja elektroničkih uređaja.

Pokušajte, što je više moguće, maskirati i sakriti kablove raznih uređaja kako biste izbjegli kaos i ometanje svježeg protoka životne energije.

Pazite da vam radni prostor ne izgleda neuredno i zatrpano jer će se i posao teško razvijati.

Glavni dijelovi namještaja

Najvažniji komad namještaja u radnoj sobi je, dakako, stol.

Veličinu stola odaberite ovisno o tome koliko imate prostora. Ali, imajte na umu da vam čvrst i dimenzijama prostran stol daje osjećaj preglednosti i moći što će se povoljno odraziti i na vašu sposobnost obavljanja zadaća.

Suprotno tome, skučen, mali stol dat će vam dojam sputanosti i izgubljenosti.

Danas postoje različite vrste radnih stolica, a nekima je najugodnije aktivno sjediti, primjerice na lopti za pilates.

No, bez obzira na način koji češće preferirate, uvijek je pametno imati i klasičnu uredsku stolicu, s visokim osloncem za leđa i rukonaslonima, jer vam figurativno pruža zaleđe, tj. podršku.

Umjesto otvorenih polica za knjige, radije se odlučite za zatvorene ormare s ladicama u koje možete sistematizirano složiti sve što vam je potrebno.

Stvaralačku energiju povećat ćete postavite li računalo na sjevernu ili zapadnu stranu radne sobe.

Mala fontana privlačit će uspjeh ako se nalazi na sjeveru, sjeveroistoku ili istoku.

Razmještaj u skladu sa stranama svijeta

atma.hr – 52
Na sjevernoj strani vašeg kutka za rad neka se nalaze biljke. Tako ćete postići smirenost.

Sjeveroistočni dio je mjesto za sve pojedinosti koje vam pružaju radnu motivaciju. To mogu biti profitabilni prospekti, prognoze ili brošure.

Istočno područje je idealno za detalje koji predstavljaju vaš dugoročni cilj. Prikaz predmeta koji u budućnosti želite osigurat će i brži napredak u poslu.

Jugoistočna strana je polje komunikacije. Ovdje smjestite telefon, faks-uređaj, ostalu poštu itd.

Južni sektor rezerviran je za javna priznanja. Sve nagrade koje primite držite na ovom mjestu, također i stolnu svjetiljku.

Jugozapadni kutak označava privatni sklad. Savršen je za fotografije članova obitelji ili drugih bliskih osoba, kao i za intimne detalje koji vas podsjećaju na njih.

Zapadni dio pripada financijama. Neka se ovdje nalazi novac te sva druga sredstva plaćanja, ali i metalni predmeti.

Sjeverozapadna strana označava organizaciju. Savršena je za sve pomoćnike u planiranju – kalendare, dnevnike i rokovnike.

Savjete i preinake u uredu pročitajte na slijedećoj stranici klikom niže na broj 2…