Današnji stil života podrazumijeva posjedovanje odvojenih prostora za svakog člana obitelji, tj pod obavezno je da svako dijete posjeduje svoju sobu. Komoditet je princip kojim se vode današnje obitelji kada planiraju životni prostor. Što se njime dobiva, a što gubi? Prisjetimo se kako su nekada funkcionirali životni prostori. Imali su jasnu podjelu na prostore gdje se samo spavalo i one gdje su se odvijale dnevne aktivnosti: druženje, kuhanje, objedovanje, ugošćavanje…

Ovakva podjela osiguravala je da se funkcija prostora i odgovarajuća vrsta energije podudaraju i međusobno podržavaju. Ovaj princip ravnoteže pasivnog i aktivnog je jedan od osnovnih principa feng shuija. Kada je on zadovoljen, u prostoru vlada sklad, a u obitelji jake i skladne obiteljske veze. Da bi vaše dijete bilo sretnije i uspješnije, i njegov životni prostor treba jasno definirati: prostor za učenje, za spavanje, igranje…

Današnji prostori nemaju tako jasne namjene, naprotiv osmišljeni su da djeluju multifunkcionalno. Dječja soba služi za igranje i za učenje i za spavanje. Za spavanje trebamo maksimalno mirnu energiju, dok za igranje poticajnu aktivnu energiju. Ove energije su u potpunoj suprotnosti, to znači da nijedna od ovih aktivnosti ne može uspješno egzistirati u istom prostoru.

Djeca to osjećaju i pokazuju birajući dnevni boravak ili blagovaonu za učenje, umjesto svoje sobe. Oni dobro osjećaju koja im energija za koju aktivnost treba. Sve ovo vodi do zaključka da bi bilo puno prirodnije da djeca zajedno spavaju u sobama za spavanje, a rade u sobama za rad.

Što možemo napraviti kada imamo samo jedan prostor?

Možemo ga uvijek podijeliti tako da djeluje kao dvije zasebne cjeline. Najjednostavniji način je da ga fizički podijelimo policom, paravanom, staklom… Važno je da radni dio bude što dalje od spavaćeg, tako pozicioniran da se za vrijeme rada iz njega ne gleda u spavaći dio.

Te dvije cjeline još bolje možete definirati korištenjem različitih boja. Radni dio traži poticajnu aktivnu energiju, za to služe boje koje potiču mentalne aktivnosti: žuta potiče intelektualne i misaone procese, zelena maštu i kreativnost, bijela koncetraciju i jasnoću misli, plava podupire strpljenje i smirenost. U prostoru za odmor treba dominirati smirujuća energija, najbolje su izrazito svijetle nijanse plave, zelene, tirkizne, bež…

Posebno treba obratiti pažnju na upotrebu crvene boje, to je previše intenzivna energija kojoj nikako nije mjesto u spavaćem prostoru. Ako vaše dijete želi crvenu boju, onda je u prostor unesite detaljima poput posteljine, jastučića, slika i ukrasa, i to u radni dio prostora. Poštujte princip umjerenosti i biti ćete sigurni da nećete napraviti veću grešku. Svako pretjerivanje s intenzivnim bojama izaziva suprotni efekt od željenog.

Previše plave boje izazvat će pospanost kod vašeg djeteta, previše zelene odsutnost i dekoncentraciju, previše bijele zamor i bezovoljnost. U crvenoj sobi teško će se zadržati za radnim stolom jer potiče tijelo na fizičku aktivnost. Ako vi osjećate da prostor traži određenu boju ili imate posebne želje, dovoljno je obojiti najviše dva zida, nikako sve četiri jer se tada dobije efekt kutije. Ako pak, želite koristiti intenzivne boje, onda kombinirajte više njenih nijansi, ili boju kombinirajte s bijelom, koja se slaže sa svim bojama i stvara smirujuću atmosferu. Svijetle nijanse boja su dobro rješenje za zidove, a poticajnu energiju unesite detaljima žarkih boja.

Budući da vaše dijete treba motivaciju, koncentraciju, sabranost i strpljenje, najbolje boje za to su: žuta, bijela, plava i zelena. Birajte ih prema onome što želite potaknuti ili podržati kod svog djeteta, vodeći se navedenim osobinama boja. Sve ostalo odradit će prostor, postat će podrška i suradnik vašem djetetu.

Fina Balta-Šošić

kids_bedroom