atma.hr – 52
Okus hrane ili rasa ima značajno mjesto u ajurvedi. Razumijevanje okusa je nužno za liječenje bolesti. Ajurveda vegetaciju dijeli u dva dijela: hrana i bilje. Okusi se stvaraju od različitih kombinacija 5 elemenata (panchamahabhute) s elementom vode (pljuvačke) koja je nužna za njihovo percipiranje. Jezik mora biti navlažen da bi mogao okusiti hranu. Ako je suh, nikakav okus, niti osjećaj hrane nećemo imati. Kvalitete bilja i hrane i njihovi unutarnji efekti su određeni njihovim jedinstvenim okusom.

Šest okusa

Na ajurvedskim raspravama je ustanovljeno da postoji šest okusa: slatko, slano, gorko, kiselo, ljuto i trpko (stežuće). Bilo koja hrana ili biljka ima različite omjere ovih šest okusa koji joj osiguravaju jedinstveni identitet. Kada za nešto kažemo da je slatko, to znači da je tu prisutno svih 6 okusa, ali da je slatko najdominantnije. Drugi okusi su anurasa (nisu dominantni). Svaki okus ima 2 elementa koji su najdominantniji. Oni imaju različite utjecaje na doše, zbog interakcije između njihovih elementarnih kombinacija i kombinacija tijela (rasa i doša).

  • Slatki okus je uglavnom zemlja i voda. Slatka hrana remeti (povećava) kaphu, zato što je kod nje najdominantnija zemlja i voda.
  • Slani okus sadrži elemente vode i vatre – znači pitta doša. Tako slana hrana remeti pittu povećavajući je, ali povećava i kaphu.
  • Kiseli okusi sadrže vatru i zemlju, kombinaciju pitte i kaphe, stoga će kisela hrana remetiti (povećati) pittu i kaphu.
  • Ljuti okus hrane ima vatreni element i zračni element, zato utječe na pittu.
  • Gorki okusi koji sadrže zrak i eter, jako utječu napovećanje vate i lako ju remete.
  • Trpko, stežuće je okus koji sadrži elemente zrak i zemlju, također jako remeti vatu.

Okusi i zdravlje

Kada se odredi priroda hrane po njenom okusu i predominantni elementi, to znanje se može iskoristiti za balansiranje doša, dhatua i mala. Okusi koji dijele zajednički element s određenim došama, služe za povećavanje te doše, a oni suprotni po prirodi je umanjuju. Balansirani unos svih 6 okusa je nužan za uravnoteženo funkcioniranje organizma.

Najbolje je uzimati hranu koja sadrži uravnotežene proporcije svih 6 okusa, jer se tako osigurava nužna prehrana za sve dhatue, doše i ostale dijelove tijela. Pretjeran unos rasa može iritirati određene organe ili doše i tako remetiti i gunu. Ako jedna rasa dominira u prehrani, a druge nema nikako ili ako se konzumirajuu krivim kombinacijama, to dovodi do neravnoteže doša.

Kombiniranje okusa u pravoj mjeri može spriječiti negativan utjecaj na doše. Ako je doša poremećena zbog razloga koji nisu isključivo hrana, uzimanje okusa/rasa kako bi je balansirali neće biti dovoljno. Trebat će se raditi neke dodatne akcije i primijenjivati pripravke koji će olakšavati stanje u kombinaciji s pripravcima, koji djeluju unutar organizma u kombinaciji sa selektivnom konzumacijom rasa.

Uzimanje hrane u skladu s tjelesnom konstitucijom pomaže u održavanju zdravlja, kao i uzimanje hrane koja sadrži svih 6 okusa. Ovo pomaže u hranjenju svih dhatua i doša, ključno je za prevenciju bolesti. Liječenje bolesti se zasniva na uključivanju ili isključivanju određenih okusa iz hrane. Kad prepisuje biljne lijekove, liječnik zahtijeva od vas kompletno razumijevanje okusa i njihove kompleksne veze s došama. Hrana određenog okusa može također stimulirati određene emocije.

Utjecaj okusa

Slatko (madhura) — gradi svih 7 dhatua, daje snagu i imunitet, osigurava vlažnost, zadovoljava osjetila. Potrebno je djeci i starijima, nervnim bolesnicima, trudnicama i dojiljama. Madhura rasa pojačava kaphu i smanjuje vatu i pittu. Ako ga se uzima previše dovodi do poremećaja povećane kaphe kao što je osjećaj težine, letargije i sl., a smanjuje pittu i vatu. On je faktor u mnogim bolestima uključujući dijabetes, artritis, srčane bolesti, tumore, glavobolju i bolesti urinarnog trakta. Ima rashlađujući efekt jer gasi vatru u tijelu.

Kiselo (amla) — povećava apetit, djeluje kao lijek za srce reguliranjem njegovih funkcija, pojačava probavnu vatru, sudjeluje u eliminiranju otpada i vjetrova. Pogoršava pittu i kaphu tako što ih povećava, a smanjuje vatu.
Ako se pretjerano uzima pojavljuju se simptomi pitta poremećaja kao što su: nečista krv, svrab, problemi s kožom, infekcije, temperatura, žeđ, nedostatak željeza i otekline.

Slano (lavana) — pojačava apetit i probavu, pomaže u izgradnji novih stanica i uklanja blokade u šrotama (tjelesnim kanalima). Lavana rasa pojačava pittu i kaphu, a smanjuje vatu. Ako se pretjerano uzima stvara poremećaje kože kao što su: leukoderma, pečenje i češanje, ćelavost i osip. Previše soli može dovesti do trovanja, stvara otekline i mokraćne poremećaje.

Ljuto (katu) — umanjuje otekline, pomaže u otapanju masti, liječi nosne i prsne infekcije, otvara blokirane kanale, djeluje kao pročišćivač usta. Katu rasa pomaže kod mnogih alergija. Pojačava vatu i pittu, a smanjuje kaphu. Ako se uzima previše,uništava vezivna tkiva u zglobovima, majčino mlijeko, sukru i zalihe masti. Može stvoriti premor, bolove u karlici i mršavljenje. Katu rasa se treba uzimati s ghijem ili uljem, jer može iritirati trbuh i crijeva i uništiti pozitivne bakterije u crijevima.

Gorko (tikta) — smanjuje otekline i zadržavanje tekućine, ubija parazite, neutralizira otrove u tijelu i čisti krv. Pomaže u liječenju osjećaja pečenja i češanja,kožnih bolesti i kontrolira mučninu i povraćanje. Koristi se kao lijek za slabu jetru. Tikta rasa pročišćuje majčino mlijeko i dobra je za dojilje. Također je dobra za temperature i infekcije grla. Tikta rasa pojačava vatu, a smanjuje pittu i kaphu.Ako se previše uzima, isušuje tjelesne tekućine i vodido dehidracije dhatua i smanjuje tjelesnu snagu.

Trpko-stežuće (kašaja) — čisti krv, pomaže probavi, čisti toksine iz kože i pomaže kod dijareje. Remeti vatu povećavajući je i smanjuje pittu i kaphu. Ako se uzima previše stvara vjetrove, napuhuje trbuh, uzrokuje bolesti srca (angina), zatvor, žeđ i impotenciju.

Neprikladno korištenje okusa

Neprikladno korištenje osjetila okusa uzrokuje disbalans doša, a simptomi se mogu pojaviti i u dhatuima.

Postoje tri glavne metode neprikladnog korištenja okusa:

  1. Prekomjerna upotreba određenog okusa — poremećaj doša unosom određenog okusa je moguć samo ako se određeni okus upotrebljava prekomjerno, kontinuirano i tijekom dugog perioda. Povremeni prekomjeran unos određenog okusa neće naštetiti došama. Prekomjeran unos jedne rase stvara poremećaj kada postoji interakcija između dvije supstance, a ona koja je jača po prirodi će uvijek dominirati nad slabijom. Dominantni element u rasi će pojačati proporcije tog elementa doša koji je prisutan u tijelu. Princip “slično pojačava slično” djeluje. Isti princip slabijeg i jačeg elementa djeluje kada supstanca smanjuje ili pojačava doše.
  2. Nekorisnost određenog okusa — isključivanje određenog okusa ili njegovo konzumiranje u nedovoljnoj mjeri eventualno stvara fizičke poremećaje. Na primjer, nedostatak soli može dovesti do grčeva u mišićima, a nedostatak slatke hrane do hipoglikemije.
  3. Neprikladna upotreba određenog okusa — konzumiranje rasa u neprikladnim kombinacijama, miješanje nekompatibilne hrane i okusa može poremetiti ravnotežu elemenata i poremetiti doše.

Vruća i hladna – Vruća i hladna hrana u tijelu proizvode zagrijavajuće ili rashlađujuće efekte. Efekti hlađenja se proizvode pomoću gorkih, stežućih i slatkih okusa, a efekti grijanja pomoću kiselih, oporih i slanih okusa. Hrana koja grije pojačava metabolizam, proizvodi kiselinu i osjećaj pečenja tijekom probave i potiče znojenje. Hrana kojahladi je suprotna, usporava probavu.

Teška i lagana – Teška hrana je potrebna za osiguravanje energije, ali se duže probavlja. Pržena hrana, kolači, jogurt i sirsu teški. Slatka, slana i stežuća hrana je teška. Slatki i slani okusi remete kaphu jer s njom dijele element vode, a teški su po prirodi kao zemlja, potiču stabilnost i letargiju. Lagani okusi (gorko, oporo i kiselo)stimuliraju probavu, ali ne pomažu u rastu tkiva. Juhe, salate i voće su lagani.

atma.hr – 52
Suha i vlažna ili uljevita – Opori, gorki i stežući okusi su rukša (imaju efekte sušenja) i ako se prekomjerno uzimaju uzrokuju slabljenje i dehidraciju tjelesnih tkiva. Slatki, kiseli islani okusi (snigdha) imaju efekte ojačavanja tijela. Snigdha hrana generalno sadrži dosta vlažnosti u formi masti ili ulja, tako da se treba pripaziti na količinu koja se uzima. Takva hrana je nužna za snagu, energiju i vlaženje, ali ako je se previše uzima može uzrokovati stvaranje ame.

Spora i djelatna – Spore gune u hrani potiču kaphu, povećavaju težinu, tromost, tupost i opuštenost. Vatu i pittu smanjuju. Djelatna guna radi sve obrnuto, potiče vatu i pittu, a smanjuje kaphu. Izaziva čireve, oštrinu i brzinu uma.

Sluzava i gruba – Sluzavo podiže pittu i kaphu, a vatu i agni smanjuje, omekšavajuće djeluje, te razvija ugodu. Grubo podiže vatu i agni, a pittu i kaphu smanjuje. Stvara suhu kožu, grubost, nepažljivost.

Meka i tvrda – Meko potiče pittu i kaphu, a vatu i agni stišava. Razvija kod osoba ljubaznost, opuštenost, nježnost, dok tvrdo smanjuje pittu i agni, a povećava vatu i kaphu. Kod osoba će potaknuti snagu, sebičnost, krutost.