atma.hr – 52
Bila jednom dva susjeda. Jedan je bio siromašni farmer, a drugi zemljoposjednik.

Farmer je uvijek bio opušten i zadovoljan. Nije imao puno novaca i zarađivao je točno onoliko koliko mu je bilo potrebno da se održava. Čak i bez puno novca imao je miran život. Nikad se nije trudio noću zaključavati vrata ili zatvarati prozore svoje kuće. Uvijek je spavao čvrsto i imao dubok san.

Zemljoposjednik je uvijek bio vrlo napet. Nikad ne bi zaboravio noću zaključati vrata i prozore. Teško mu je bilo zaspati. Uvijek se bojao da će mu netko provaliti u kuću, otvoriti njegov sef i odnijeti mu novac. Ponekad bi zavidio svom siromašnom susjedu.

Jednog je dana susjed zemljoposjednik pozvao svog susjeda farmera i dao mu kutiju u kojoj je bilo poprilično novca. “Prijatelju moj, ja sam blagoslovljen s puno bogatstva. Srce me boli kad vidim u kakvom siromaštvu živiš. Molim te uzmi ovaj novac i olakšaj sebi život.”

Susjed farmer je bio preplavljen emocijama i vrlo sretan. Zahvalio se velikodušnom susjedu iz dubine srca. Te je večeri pošao na spavanje kao i obično. Ali nije mogao zaspati. Pomislio je da bi bilo pametno zaključati vrata i zatvoriti prozore. Nakon što je to učinio krenuo je na počinak, ali je cijelu noć gledao u kutiju s novcem i nikako nije mogao zaspati svojim uobičajenim mirnim snom. Cijelu je noć bio uznemiren.

Kad je svanulo jutro uzeo je kutiju s novcem i vratio je svom bogatom susjedu rekavši: “Dragi prijatelju, ja jesam siromašan, ali tvoj mi je novac odnio mir. Molim te uzmi ga natrag!”

atma.hr – 52