Artwork by Daniel B. Holeman

Stoljećima prakticirani i provjereni, ovi prirodni dnevni rituali osnova su dobrog zdravlja i temelj transformacije našeg tijela i svijesti na višu razinu postojanja! Prilično jednostavna, ali moćna i ugodna, ova rutina dovodi nas u harmoniju s ritmovima prirode, osigurava ravnotežu i pomaže u regulaciji našeg biološkog sata. Stara oko 5000 godina, ova drevna ayurvedska metoda samoliječenja, svojom redovnom primjenom čovjeku garantira očuvanje dobrog fizičkog i duševnog zdravlja – a zahtijeva samo 20 minuta, strateški raspoređenih tijekom dana!

atma.hr – 52
Ayurveda je najstariji, sveobuhvatni sistem zaštite zdravlja koji se i danas koristi širom svijeta, dok u Indiji ima prednost nad zvaničnom medicinom i izučava se na državnim školama i sveučilištima.

Dokle god tijelo, duša i um usklađeno funkcioniraju, čovjek će ostati zdrav – to je srž vedske filozofije i ayurvede, drevne indijske metode liječenja koja je iz nje proistekla. Sve što postoji u univerzumu prožeto je i međusobno povezano energijom, kaže Ayurveda.

Prema ovoj drevnoj indijskoj metodi liječenja staroj 5 tisuća godina, da biste sačuvali zdravlje, morate postići sklad tijela, duše i uma.

Tri “doše” koje (neka vrsta bioregulatora) čovjeku omogućavaju život, jesu “pitta”, “kapha” i “vata”. Tako je “vata” nadležna za disanje, “kapha” za snagu, a „pitta” za metabolizam.

Ukoliko su one međusobno usklađene, čovjek se dobro osjeća. Pravilna prehrana, masaža, joga, meditacija – sve to potiče sposobnost samoliječenja.

Ove aktivnosti se preporučuju za svakodnevno održavanje tijela i primjenjuju se za sprječavanje nastanka bolesti, kao i za detoksikaciju.

atma.hr – 52
JUTRO –  11 minuta

Buđenje u svjesnosti – 2 minute

Odmah kad se probudimo prije ustajanja um treba usmjeriti na pozitivno raspoloženje. To će pomoći da uklonimo tzv. sindrom “ustajanja na krivu nogu”. Ako nam dan počne s pozitivnom svjesnošću uma ostatak dana će proteći uspješno i glatko.

Ustati je najbolje prije izlaska sunca.

Posvetite nekoliko trenutaka promatranju sebe.

Ležeći u krevetu, osjetite kako se osjeća vaše tijelo, vi – duša.

Osvijestite koja će biti vaša namjera danas. Ova rutina omogućava nam graciozni prelazak iz stanja sna u svjesno stanje budnosti.

Pogledajte svoje ruke na par trenutaka, lagano prijeđite njima preko lica, vrata i grudi, sve dolje do struka. To će vam osigurati još veću svjesnost. Osjetite energiju i vitalnost kako teče cijelim vašim bićem.

Pri ustajanju iz kreveta, nakon spavanja, tre­ba se protegnuti. Ovo pomiče doshe iz centra (područja srca) gdje se nalaze za vrijeme spavanja i pomaže tijelu da se aktivira.

Bez obzira što vas očekuje taj dan, sve prihvatite s ljubavlju i poštovanjem i nastojte prolaziti s svjesnošću kroz cijeli dan. Budite zahvalni, zahvalnost otvara srce čudima i blagoslovima Svemira.

Pomolite se. Prekrasno je započeti dan prisjetivši se božanske stvarnosti koja je naš život. Možete to učiniti na svoj način.

atma.hr – 52
Čišćenje usne šupljine – 2 minute

Nakon umivanja hladnom vodom i pranja zuba, skinite naslage s jezika čistačem jezika, tupim nožićem ili četkicom. Jetra, žuč i bubrezi su organi koji pomažu našem organizmu da se oslobodi štetnih tvari.

Kao posljedica metaboličkih procesa, stvaraju se naslage i toksini (ama) na jeziku. Ako se ne uklone, poslije izvjesnog vremena blokiraju protok energije u tijelu.

Ovim se sa jezika odstranjuje nagomilana sluz, aktivira se limfni sistem tijela, stimulira čitavi probavni trakt, poboljšava vatra probave i odstranjuje loš zadah iz usta. Ne bi trebalo strugati preduboko, niti treba strugati sve do korijena jezika.

Način na koji se ovo izvodi je isplaziti jezik i početi sa struganjem na onom mjestu gdje jezik napušta usnu šupljinu. Dovoljno je zagrebati dva ili tri puta. Nečišćenje jezika ujutro Ayurveda smatra jednakim neumivanju.

Ovim se sa jezika odstranjuje nagomilana sluz, aktivira se limfni sistem tijela, stimulira čitavi probavni trakt, poboljšava vatra probave i odstranjuje loš zadah iz usta. Ne bi trebalo strugati preduboko, niti treba strugati sve do korijena jezika.

Poslije pranja zuba i jezika, ispirite dvije minute usta žlicom sezamovog ulja, ispljunite ga i isperite što toplijom vodom.

Sezamovo ulje oslobađa desni naslaga, sprečava karijes i upalu desni; bogato je linolenskom kiselinom pa djeluje i protiv gljivica, bakterija i virusa.

atma.hr – 52
Samomasaža – 2 minute

Izmasirajte brzo cijelo tijelo toplim uljem, od stopala do tjemena. Najbolja ulja su sezamovo, bademovo i maslinovo.

Tako ćete unijeti radost u svoj dan, prevenirati glavobolju, opustiti i nahraniti svaku stanicu svoga tijela.

Masažom poboljšavate cirkulaciju, smirujete um. Koža i cijeli organizam bit će vam zahvalni.

Posebno sezamovo ulje ima snažna antibakterijska, antivirusna, antiupalna i analgetička svojstva.

Za masažu je najbolje imati rukavicu ili meku četku. Masirajte svaki dio tijela ovim redoslijedom: vrat, pa leđa dokle možete dohvatiti, zatim kružnim pokretima ramena pa ruke sve do prstiju.

Dio iznad grudi masirajte blagim horizontalnim pokretima, stomak od gore prema dolje, pa slijeva nadesno, butine sa vanjske i unutarnje strane i to od gore naniže, a koljena i stopala kružno.

Svaki segment kože je povezan s određenim unutarnjim organima, koji su poslije masaže bolje prokrvljeni, tvrdi ajurveda.

Kupanje ili tuširanje – 5 min

Kupanje ili tuširanje treba obaviti nakon masaže s uljem. Za pranje tijela voda ne smije biti pretopla. Oči i lice treba poprskati hladnom vodom. Kupanje toplom vodom čisti tijelo, poboljšava apetit i daje zadovoljstvo osjetilima u tijelu, u prvom redu umu.

Osoba pitta konstitucije treba upotrijebiti hladnu vodu za kupanje. Pranje hladnom vodom, barem na kraju kupanja, donosi veliku dobrobit jer stimulira cirkulaciju krvi i živčani sustav i praktično čini osobu vitalnijom i življom više nego mnoge vježbe.

Stara ili bolesna osoba treba se kupati s toplom vodom.

Kupati bi se trebalo svako jutro.

Nakon kupanja, idealno je vrijeme za meditaciju, vježbanje, potom doručak i rad.

atma.hr – 52
TIJEKOM DANA – 4 minute

Pijenje prokuhane vruće vode – 1 minuta

Prema ayurvedi, redovna upotreba prokuhane vruće vode jača naš imunitet, daje snagu i energiju.

Smisao kuhanja vode je višestruk. Prvo i osnovno, kuhanjem se uništavaju mikroorganizmi i potiče se taloženje kemijskih nečistoća iz vode. Ako prokuhate običnu vodu iz slavine i pustite da vrije bar 5 minuta, poslije hlađenja možete naći gust talog otpadnih i štetnih tvari. Dakle, prvi rezultat kuhanja je mikrobiološka i kemijska ispravnost vode. Druga je svrha prokuhavanja suptilnija, ali podjednako važna.

Kada pijemo nekuhanu vodu, naš unutrašnji agni (probavna vatra) mora probaviti sve bakterije, parazite, spore i plijesni koje voda sadrži. Ako je agni slab, dolazi do bolesti. S druge strane, ako vanjski agni već uništi ove neželjene tvari, bolest se ne javlja. Kuhana voda ima višak agnija i samim tim se lakše probavlja u tijelu i potiče imunitet.

Redovna upotreba prokuhane vode jača imuni sistem, snagu i energiju. Ovo je naročito važno za osobe koje su već bolesne.

Kuhajte pola litre vode 10-15 min, ulijte u termosicu i svakih pola sata popijte po tri gutljaja.

Zahvaljujući posebnim energetskim svojstvima, kuhana voda potiče probavu i doprinosi izbacivanju štetnih tvari iz organizma.

OPCIJA: Topla voda s limunom i kurkumom

1 šalica tople (ne vruće) vode, ¼ čajne žličice kurkume, sok od pola limuna.

Nakon što zagrijete vodu, dodajte kurkumu i limunov sok (opcija: med).

Kurkuma će se smjestiti dnu šalice, tako da i dalje nastavite miješati vodu dok pijete, i tako ćete iskoristiti sve prednosti kurkume. Pobrinite se da vodu popijete dok je još topla.

Dodavanje kurkuma u svoju toplu vodu je jeftino, blagog okusa, a djelotvorno djeluje na svaki sustav u tijelu.

Dodavanje ovog moćnog začina vašoj prehrani je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje dugoročno zdravlje.

atma.hr – 52
Disanje koje opušta – 3 minute

Udahnite zrak kroz nos duboko u stomak, zadržite nekoliko sekundi, pa izdahnite kroz nos. Ne razmišljajte ni o čemu; ako vam je teško da se isključite, zamislite nešto lijepo, plažu, vjetar… Problemi, gnjev i strah često dovode do organskih bolesti.

Opuštanje pomaže i vama i vašim organima. U mozgu se proizvode endorfini (hormoni sreće), koji nas čine radosnima.

Zašto je trbušno disanje blagotvorno?

Kad udišemo, dijafragma (ošit) se pomiče prema dolje, volumen pluća se širi, zrak ulazi. Pomicanjem dijafragme gore – dolje događa se masiranje unutarnjih organa. To potiče probavu, regulira rad bubrega i opušta nas.

Kada god se sjetite, obratite pažnju na dah. Što češće ste svjesni disanja, to ćete više vremena disati pravilno. Ako u tome budete uporni, vaše disanje će se s vremenom produbiti. Pravilno disanje baš kao i nepravilno disanje može postati navika. Pravilnim disanjem možete kontrolirati svoje raspoloženje, smiriti se kada ste uzbuđeni, možete naći svoj mir u dahu.

Posebno djelotvorno je osvijestiti dah:

Nakon obroka jer trbušno disanje će izmasirati probavne organe i ubrzati metabolizam

U stresnim situacijama jer nas pravilno disanje smiruje

Kada želimo pojačati koncentraciju jer duboko disanje znači više kisika i bolju moždanu aktivnost

Disanje na nos je bolje od disanja na usta. Brinite se o nosu kako bi disanje bilo nesmetano. Ako ne možete disati na nos jer je začepljen ili imate devijaciju septuma poduzmite nešto po tom pitanju. Svaki trud koji vodi boljem disanju isplati se.

atma.hr – 52
VEČER – 5 minuta

Priprema za dobar san

Zagrijte malo na pari posudu sa sezamovim uljem. Prsnite nekoliko kapi na stomak, a zatim cijelom šakom kružnim pokretima blago masirajte stomak u smjeru kretanja kazaljke na satu. Nakon toga namočite ručnik toplom vodom i držite ga na stomaku dok je topao.

Na kraju obrišite stomak. Ova blaga masaža olakšava probavu tako što stimulira kontrakciju crijeva. Samim tim rješava problem nesanice koja se javlja kao posljedica loše probave.

Sada treba u svako uho staviti po dvije do tri kapi sezamovog ulja. Ovo podmazuje srednje uho, a pomaže balansiranju prane u glavi. Ovo je naročito dobro za osobe koje imaju problema sa uspavljivanjem.

Odmaranje tijela je neophodno da bi se doshe dovele u normalnu ravnotežu. Reguliran san pomaže u sprečavanju bolesti.

Ayurveda preporučuje spavanje na lijevoj strani, jer smatra da spavanje na lijevom boku doprinosi maksimalnom odmoru i regeneraciji tijekom spavanja.

Prije spavanja pročitajte neko inspirativno duhovno štivo, zahvalite se i pomolite.

Ići spavati treba najkasnije do 22 h.

Zdrave dnevne navike, odnosno rituali, osnova su dobrog zdravlja, i temelj transformacije našeg tijela, misli i svijesti na višu razinu postojanja.

Redovita dnevna rutina dovodi nas u harmoniju s ritmovima prirode, osigurava ravnotežu našim došama i pomaže u regulaciji našeg biološkog sata.

Indirektno utječe na probavu, apsorpciju hrane, razvija samodisciplinu, samopoštovanje, mir, sreću, zadovoljstvo i dug život.

ATMA