Woman vector created by kjpargeter - www.freepik.com

Balansirana korijenska čakra, omogućit će nam nesmetano strujanje energije i temelje za stabilan život. S neuravnoteženom čakrom, ciljeva nema, život se živi kako nas nanese, bez razmišljanja o vlastitim postupcima i kako se naše djelovanje odnaša na druge, izražen je manjak empatije, iskorištava se sve za zadovoljenje vlastitih potreba, bez potrebe za ravnotežom, uzvraćanjem usluga i razmišljanju o tuđim životima. Balansom ove čakre postiže se i unutarnji mir, prijeko potreban za kvalitetan život, odluke i djelovanja.

atma.hr – 78
Kako je korijenska čakra dom percepcije egzistencije, svakako neki od materijalnih i novčanih blokada, mogu ležati u samoj korijenskoj čakri.

Korijenska čakra je prva čakra, Muladhara na sanskrtu, a naići ćete i na naziv bazična čakra. Pa krenimo s upoznavanjem korijenske čakre.

Boja: vatrena ili crvena

Element: zemlja

Osjet: miris

Fundamentalni princip: fizička volja bića, za razliku od duhovne volje

Organi: Kičmeni stup, kosti, nokti, anus, rektalni dio, debelo crijevo, prostata, krv, izgradnja stanica, noge

atma.hr – 52
Sjedište je kundalini energije: Povezana je sa nadbubrežnom žlijezdom koja luči i adrenalin, te regulira temperaturu tijela.

Aktivacija: Aktivirati ju trebamo Reikijem, Kundalini Reikijem, raznim meditacijama, mantrom LAM, tjelesnom aktivnošću, yogom, aromaterapijom, kristaloterapijom, vizualizacijom, određenim ritmom disanja, kombiniranim tehnikama,

Aromaterapija: cedar i klinčić su odlični!

Kristali i drago kamenje za balansiranje i uzemljenje: rubin, crveni koralj, crveni jaspis, garnet, hematiti, laguna ahat, meni osobno najdraži turmalin, granat, opsidijan, sardonit, leopard jaspis

Za ublažavanje preaktivne korijenske čakre: odlični su gorski kristal (on je ujedno kralj svih kristala, tako da ga možete koristiti i puniti reiki namjerom po volji), dimni kvarc, oniks.

Korijenska, bazna, bazična čakra smještena je između anusa i genitalija. Sjedište je moćne osobne kundalini energije pa je samim time povezana cijelom kralježnicom, kao i svim čakrama. Zato je bitno da nam je korijenska čakra izbalansirana. Kada je u balansu mi u potpunosti smo sposobni prihvaćati i kvalitetno procesuirati iskustva koja kreiramo na zemlji. Te možemo uživati u blagodatima, koje nudi fizički život.

atma.hr – 52
Također da je čakra u balansu pokazivat će i činjenica, da učimo iz životnog iskustva i lekcija, te se ne ljutimo dugoročno na neko životno iskustvo. Korijenska čakra osigurava nam energiju za izraz samog sebe, kao bića. Naša seksualnost s fizičkog aspekta, također stanuje u korijenskoj čakri. U njoj je dom sile, kundalini energije, koja formira i isprepleteno mnogim aspektima aktivira rad viših čakri.

Sushuma, ida i pingala, tri glavna energetska kanala izviru iz korijenske čakre. Ona je također dom cijelog kolektivnog nesvjesnog. Dakle njezino funkcioniranje je povezano s cijelom kolektivnom stvarnošću, kao i sviješću.

Kroz učenje očitanje kolektivnog nesvjesnog, kolektivne svijesti mogu se downloadati podatci o osobi, mjestima, ljudima, stvarima, pojavama, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, no svakako treba imati na umu da sve informacije ne trebaju predstavljati vrhovnu istinu, iako mnogo ljudi kao kolektiv u nešto vjeruje.

BOGINJE NE STARE

Balansom ove čakre postiže se i unutarnji mir, prijeko potreban za kvalitetan život, odluke i djelovanja. U njoj su smješteni i osjećaji koje gajimo prema egzistenciji, koje smo pokupili kolektivno, koje nosimo generacijama. Povezana je sa stabilnošću i strahom od sutrašnjice. Mogućnošću osjećaja sigurnosti u fizičkom svijetu, kao i osjećaja sigurnosti u egzistenciji.

Kad nam je primjerice organizmu potrebna slatka hrana, to može ukazivati na nebalansiranu korijensku čakru, ili nedostatak magnezija. Suplementima u prehrani uz dodatak magnezija, može riješiti i sam dio potrebe za slatkim, kao i jedenje orašastih plodova, koji će vratiti čakru u balans, s te pozicije, no svakako neće riješiti sve probleme koje disbalans nje stvara.

Hrana koja također potiče, kvalitetan rad korijenske chakre je crvene boje. Birati tada treba voće i povrće koje imaju crvenu boju. Jagode, višnje, brusnice, itd.

atma.hr – 52
Kad nam je jako poremećen rad korijenske čakre

Kako su naši energetski centri, čakre, povezani s našim unutarnjim organima, kao i žlijezdama, bitno je da su one u balansu. Kako prepoznati da nam je korijenska čakra blokirana ili čak preaktivna?

Evo nekih primjera; disfunkcionalne su nam misli, djela, također može se dogoditi navika prekomjernog razmišljanja, brige, nemara o fizičkom tijelu, te se brinuti samo o novcu, materijalnim stvarima. Osjeća se slabost životnog stupa, potpore, briga oko sigurnosti, a također i prekomjerna konzumacija junk fooda, loše hrane, slatkiša, alkohola, sexa, te čak i droga.

S neuravnoteženom čakrom, ciljeva nema, život se živi kako nas nanese, bez razmišljanja o vlastitim postupcima i kako se naše djelovanje odnaša na druge, izražen je manjak empatije, iskorištava se sve za zadovoljenje vlastitih potreba, bez potrebe za ravnotežom, uzvraćanjem usluga i razmišljanju o tuđim životima.

Kod nepravilnog rada čakra osigurava masovno debljanje, probleme s nogama, začepljenja žila, probleme s krvi, bijesom, temperaturom tijela, tijekom misli, koje su plitke i često površne, uzrokuje probleme sa stolicom, tipa zatvor. Ignoriranje tuđih života i potreba, neizvršavanje zadaća, bježanje od odgovornosti, nesvjesnost svojih postupaka, prije ili kasnije javlja se i ignoriranje sebe i svojih potreba, samozavaravanje, mržnja prema novcu, mržnja prema uspješnijima i slično.

atma.hr – 52
Savjeti se primaju teško i dočekuju na zub, s pojavom agresije, iritiranja, te prikriveno zlostavljanje, tipa ukućana, prijatelja, suradnika, djece.

Svi ti osjećaji ljutnje, agresije, nasilja su zapravo dio obrambenih mehanizama, koji upućuju na ozbiljan manjak povjerenja u sebe, u druge, u fizički dakle život, općenito. Kod blokirane prohodnosti čakre kao iskustvo se pruža velik deficit u samoj fizičkoj i emotivnoj izdržljivosti.

Posljedice mogu biti ne zauzimanje za sebe, ignoriranje vlastitih potreba, bježanje od života, iskustava, povlačenje u sebe, osjećaji nemoći, bezvrijednosti, preispitivanje i sl. Tračanje, gubitak vremena, odgađanje obveza, strah od tuđeg mišljenja, unižavanje tuđih sposobnosti tipični su primjeri blokirane korijenske čakre.

banner za knjige AYURVEDA

Prezabrinutost je indikator disbalansa korijenske čakre

Ne uživanje u okolnostima, koje proživljavamo. Ne uživanje u sadašnjem trenutku, radije smo mislima zarobljeni u nekim drugim vremenima. Nemamo kontrolu nad mislima, a život oko nas nam nimalo ne godi. Ne vidimo rješenja, sreću, radost i ne osjećamo sigurnost.

Ako su više čakre aktivnije, a donje ne, među njima i korijenska, može se dogoditi osjećaj kao da ne pripadam zemlji stav i sl. Kod blokirane prohodnosti, solarnog pleksusa, sakralnog centra u kombinaciji s blokiranom korijenskom, anoreksija, napadi panike, anksioznost su pokazatelji da su čakre u blokadi.

Dakle da sumiramo: Balansirana korijenska čakra, omogućit će nam; nesmetano strujanje energije i temelje za stabilan život. Za sigurnost, blagostanje, ispunjenost, izdržljivost, ustrajnost, povezanost s prirodom i unutrašnju snagu.

atma.hr – 52
Daje nam osnovnu emocionalnu, psihološku, mentalnu i duhovnu energiju. Također daje nam osjećaj da nas život podržava i da nam jest prijatelj. Ona je početak u čovjekovoj spiritualnoj evoluciji. Regulira instinkte, seksualne nagone, rad reproduktivnih organa i žlijezda, utječe na sustav izlučivanja, te je povezana s osjetom mirisa.

Kad je blokirana, ovo su neki od simptoma koji su izrazito izraženi; strahovi, depresija, manjak povjerenja u život, u sebe i ljude oko sebe, svijet postaje neko neprijateljsko mjesto, što ima velik utjecaj na oboljenje probavnog sustava, išijas, bubrege, mjehur, krvni tlak.

Osim toga nebalansirana korijenska čakra svakako će utjecati na to kako percipiramo egzistenciju, sigurnost i uvjetovat će naše podsvjesne stavove o novcu i njegovom stjecanju.

banner za knjige ZIVJETI BEZ BOLOVA

Zašto je bitan balans korijenske čakre?

Kako bismo se osjetili povezani s planetom, prirodom i uživali u iskustvima koje kreiramo. Kako bi proživljavali život s unutarnjim mirom, radošću i blagostanjem. Bitno je da osjetimo harmoniju, funkcionalnost, osjetimo povezanost s planetom zemljom, s kojom je i povezana naša korijenska čakra.

Jer ona preuzima i pretvara energiju iz zemlje i prirode te s njom opskrbljuje ostale čakre. Bitan je balans kako bismo imali strast i empatiju, kako bismo bili kreativni i sigurni u kreiranju materijalnog života, bez strahova, sumnji, paradigmi i uvjerenja koja nam stoje na putu.

atma.hr – 52
Kod harmoničnog balansa iskusit ćemo i zadovoljstvo, zdravu empatiju, unutarnju snagu, naša djela postat će oslobađajuća za kolektiv, i aktivno i kreativno ćemo sudjelovati u poboljšanju vlastitog života, kao i cijele planete.

Osvijestit ćemo činjenicu da život za nas na zemlji može biti dom, pripadnost, sigurno mjesto prepuno lijepih iskustava i egzistencije. Uskladit će se sve fizičke, fiziološke, kao i emotivne potrebe, a zahvalnost, postaje prirodna.

Ostvari balans korijenske čakre, riješi blokade i s lakoćom uživaj u egzistenciji, novcu i životnim iskustvima uz neki od mojih programa.

Nera Crnčić

https://neracrncic.com/blog/blog/intuicija-ebook/ na ovom linku preuzmi besplatan e-book “Kako djeluje Intuicija”.