atma.hr – 52
Živimo u svijetu ispunjenim pozitivnom i negativnom energijom. Božanske snage su prisutne kako bi nas podigle na više razine mira i harmonije, no, također su prisutne i negativne energije koje nas nastoje povući prema dolje u konfuziju i vezanost. U ovoj osnovnoj dualnosti prirode, borimo se ne samo kako bismo opstali, već i kako bismo pronašli smisao života. Moramo naučiti kako ploviti kroz dvije suprotne struje da bismo duhovno napredovali, a izbjegli duhovnu stagnaciju, odnosno nazadovanje. Međutim, da bismo zaista iscijelili um, moramo razumjeti te energije i naučiti kako ih koristiti jer one ne samo da postoje u svijetu, već i u našem umu.

Prema vedskoj filozofiji, svaki aspekt postojanja se sastoji od tri osnovne komponente, na sanskritu se nazivaju “gune”, što znači “ono što povezuje”. Tri komponente (gune) su Sattva, Raja i Tama i postoje unutar svih stvari u prirodi pa tako i u našem umu. Sattvik ili čistoća je idealno stanje uma jer je osoba u kojoj dominira Sattva komponenta mirna, budna, pažljiva i dobronamjerna. Osoba kod koje prevladava Raja komponenta, stalno je aktivna i u potrazi za raznim zanimacijama. Um u kojem prevladava Tama komponenta je tup, letargičan, uronjen u lijenost i neznanje.

Vrlo je važno živjeti sattvik načinom života. Kao što na nas svakodnevno djeluju fizički elementi poput vjetra, klimatski uvjeti, zagađenje i drugi čimbenici, također na nas utječu i duhovne frekvencije koje emitira naše okruženje i aktivnosti. Iako većina ljudi ne može percipirati suptilne frekvencije, one konstantno djeluju na nas na fizičkoj, psihološkoj i duhovnoj razini.

Sattva” je drevni termin na sanskritu koji označava harmoniju, čistoću i ravnotežu.

atma.hr – 52
Prema vedskoj filozofiji, sattvik prehrana i sattvik način života je bio i jest glavni cilj u traženju optimalnog fizičkog i mentalnog zdravlja. Koncept zdrave prehrane i zdravog života, koji postoji tisućama godina u Indiji, izuzetno je važan u današnje vrijeme.

Sattvik prehrana je tradicionalno objašnjena kao “čista hrana” koja je bogata pranom (životnom energijom). Ona je po prirodi lagana, lako probavljiva, blago rashlađena, osvježavajuća i ne uznemirava um. Hrana bi trebala biti svježa i svježe pripremljana s ljubavlju i pažnjom.

Hrana je “prana” ili životna snaga za tijelo i um. Prana također u nas ulazi disanjem i raspoređuje se po tijelu. Zbog toga su tehnike ispravnog disanja bitne za dobro zdravlje.

S pretpostavkom da hrana ima potecijal da njeguje i hrani tijelo, um i duh, konzumiranje hrane se smatra svetim činom.

Iz tog razloga, preporuka je hraniti se organskim voćem i povrćem zbog svojih svojstava čistoće i vitalnosti. Isto tako je važno da hrana zadrži svoj okus i kvalitetu, zato bi ju trebalo pripremati s malo začina i soli. Svježe organsko voće smatra se posebno čistim. Ostale sattvik namirnice visoke kvalitete su organsko povrće i žitarice. Ghee (maslo) pripravljen od kravljeg mlijeka dodatno pročišćava hranu te potiče probavnu vatru. Također se koristi za lampe u hramovima i obredima diljem Indije. Kaže se da je svjetlo ghee lampe najsjajnije i najljepše te da uklanja negativnost i njen utjecaj.

Joga i druge vježbe svjesnosti, prehrana, životni stil, posao, prirodne terapije, međuljudski odnosi i način razmišljanja, mogu povećati Sattva komponentu u nama, stvarajući više ravnoteže, zdravlja i sreće. Također, mogu i smanjiti Sattvu uzrokujući bolest i više patnje. Temelj za takav holistički put je praksa inspirirana svjesnošću, razumijevanjem i mudrošću u svakodnevnom životu.

U tablici su prikazane različite aktivnosti koje su više ili manje sattvik.

Aktivnost Pogodno Nepogodno
Učenje Tiho okruženje Bučno okruženje
Vježbanje Nezagađeno okruženje Zagađeno okruženje
Vođenje uspješnog posla Dobro ekonomsko okruženje Nedostatak zakona i reda
Duhovna praksa Sattvik okruženje Rajasik ili tamasik okruženje
Cjelovito i balansirano življenje Sattvik okruženje Rajasik ili tamasik okruženje

Božanske frekvencije djelovanja kreću se u smjeru istoka prema zapadu. Kada spavamo sa stopalima okrenutim prema zapadu, dobivamo više dobrobiti od tih frekvencija. One nam daju snagu za naše aktivnosti. U zoru se iz smjera istoka emitiraju sattvik frekvencije, one lako ulaze u naše tijelo iz brahmarandhre (otvor iznad krunske čakre) kad spavamo sa stopalima okrenutim ka zapadu jer nam je glava okrenuta prema istoku. Upijanjem ovih sattvik frekvencija i mi postajemo sattvik, odnosno započinjemo dan sa višom razinom sattvikte (Božanske frekvencije znanja i čistoće).

Unutarnji mir može se postići živeći sattvik načiom života koji uključuje svjesnost, disciplinu, duhovnu praksu poput molitve, joge i pojanja (ponavljanja Božjeg Imena), njegovanje moralnih vrijednosti kao što su iskrenost, nenasilje, suosjećanje, nesebičnost, zadovoljstvo, sattvik prehrana itd.

Sattvik način života duhovno ispunjava naše misli, govor i aktivnosti. Jednostavno nas osnažuje.

Izvor: SSRF; Sattvik način života

atma.hr – 52
OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here