atma.hr – 52
Živimo u svijetu ispunjenim pozitivnom i negativnom energijom. Božanske snage su prisutne kako bi nas podigle na više razine mira i harmonije, no, također su prisutne i negativne energije koje nas nastoje povući prema dolje u konfuziju i vezanost. U ovoj osnovnoj dualnosti prirode, borimo se ne samo kako bismo opstali, već i kako bismo pronašli smisao života. Moramo naučiti kako ploviti kroz dvije suprotne struje da bismo duhovno napredovali, a izbjegli duhovnu stagnaciju, odnosno nazadovanje. Međutim, da bismo zaista iscijelili um, moramo razumjeti te energije i naučiti kako ih koristiti jer one ne samo da postoje u svijetu, već i u našem umu.

Prema vedskoj filozofiji, svaki aspekt postojanja se sastoji od tri osnovne komponente, na sanskritu se nazivaju “gune”, što znači “ono što povezuje”. Tri komponente (gune) su Sattva, Raja i Tama i postoje unutar svih stvari u prirodi pa tako i u našem umu. Sattvik ili čistoća je idealno stanje uma jer je osoba u kojoj dominira Sattva komponenta mirna, budna, pažljiva i dobronamjerna. Osoba kod koje prevladava Raja komponenta, stalno je aktivna i u potrazi za raznim zanimacijama. Um u kojem prevladava Tama komponenta je tup, letargičan, uronjen u lijenost i neznanje.

Vrlo je važno živjeti sattvik načinom života. Kao što na nas svakodnevno djeluju fizički elementi poput vjetra, klimatski uvjeti, zagađenje i drugi čimbenici, također na nas utječu i duhovne frekvencije koje emitira naše okruženje i aktivnosti. Iako većina ljudi ne može percipirati suptilne frekvencije, one konstantno djeluju na nas na fizičkoj, psihološkoj i duhovnoj razini.

Sattva” je drevni termin na sanskritu koji označava harmoniju, čistoću i ravnotežu.

atma.hr – 52
Prema vedskoj filozofiji, sattvik prehrana i sattvik način života je bio i jest glavni cilj u traženju optimalnog fizičkog i mentalnog zdravlja. Koncept zdrave prehrane i zdravog života, koji postoji tisućama godina u Indiji, izuzetno je važan u današnje vrijeme.

Sattvik prehrana je tradicionalno objašnjena kao “čista hrana” koja je bogata pranom (životnom energijom). Ona je po prirodi lagana, lako probavljiva, blago rashlađena, osvježavajuća i ne uznemirava um. Hrana bi trebala biti svježa i svježe pripremljana s ljubavlju i pažnjom.

Hrana je “prana” ili životna snaga za tijelo i um. Prana također u nas ulazi disanjem i raspoređuje se po tijelu. Zbog toga su tehnike ispravnog disanja bitne za dobro zdravlje.

S pretpostavkom da hrana ima potecijal da njeguje i hrani tijelo, um i duh, konzumiranje hrane se smatra svetim činom.

Iz tog razloga, preporuka je hraniti se organskim voćem i povrćem zbog svojih svojstava čistoće i vitalnosti. Isto tako je važno da hrana zadrži svoj okus i kvalitetu, zato bi ju trebalo pripremati s malo začina i soli. Svježe organsko voće smatra se posebno čistim. Ostale sattvik namirnice visoke kvalitete su organsko povrće i žitarice. Ghee (maslo) pripravljen od kravljeg mlijeka dodatno pročišćava hranu te potiče probavnu vatru. Također se koristi za lampe u hramovima i obredima diljem Indije. Kaže se da je svjetlo ghee lampe najsjajnije i najljepše te da uklanja negativnost i njen utjecaj.

Joga i druge vježbe svjesnosti, prehrana, životni stil, posao, prirodne terapije, međuljudski odnosi i način razmišljanja, mogu povećati Sattva komponentu u nama, stvarajući više ravnoteže, zdravlja i sreće. Također, mogu i smanjiti Sattvu uzrokujući bolest i više patnje. Temelj za takav holistički put je praksa inspirirana svjesnošću, razumijevanjem i mudrošću u svakodnevnom životu.

U tablici su prikazane različite aktivnosti koje su više ili manje sattvik.

AktivnostPogodnoNepogodno
UčenjeTiho okruženjeBučno okruženje
VježbanjeNezagađeno okruženjeZagađeno okruženje
Vođenje uspješnog poslaDobro ekonomsko okruženjeNedostatak zakona i reda
Duhovna praksaSattvik okruženjeRajasik ili tamasik okruženje
Cjelovito i balansirano življenjeSattvik okruženjeRajasik ili tamasik okruženje

Božanske frekvencije djelovanja kreću se u smjeru istoka prema zapadu. Kada spavamo sa stopalima okrenutim prema zapadu, dobivamo više dobrobiti od tih frekvencija. One nam daju snagu za naše aktivnosti. U zoru se iz smjera istoka emitiraju sattvik frekvencije, one lako ulaze u naše tijelo iz brahmarandhre (otvor iznad krunske čakre) kad spavamo sa stopalima okrenutim ka zapadu jer nam je glava okrenuta prema istoku. Upijanjem ovih sattvik frekvencija i mi postajemo sattvik, odnosno započinjemo dan sa višom razinom sattvikte (Božanske frekvencije znanja i čistoće).

Unutarnji mir može se postići živeći sattvik načiom života koji uključuje svjesnost, disciplinu, duhovnu praksu poput molitve, joge i pojanja (ponavljanja Božjeg Imena), njegovanje moralnih vrijednosti kao što su iskrenost, nenasilje, suosjećanje, nesebičnost, zadovoljstvo, sattvik prehrana itd.

Sattvik način života duhovno ispunjava naše misli, govor i aktivnosti. Jednostavno nas osnažuje.

Izvor: SSRF; Sattvik način života

atma.hr – 52
POVEZANI TEKSTOVI

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.