Razmislite, jeste li ikada vidjeli bika, slona ili nosoroga da jedu meso? Naravno da ne. A radi se o jednim od najjačih životinja na planeti.  Životinje su zapravo samo posrednici, a kada ih netko jede, dobiva reciklirane proteine, zajedno s raznim tvarima koje ne želi u svom tijelu. 

atma.hr – 52




Koliko puta dnevno čujemo riječ protein? Vjerojatno više nego što bismo htjeli. Gdje god se okrenemo, pojavi se reklama za proteine ​​ili čujemo da ih ne unosimo dovoljno. Također postoji uvaženo mišljenje da su životinjski izvori proteina superiorniji. Hajdemo saznati nešto više o tome i vidjeti je li to doista tako.

Što su to proteini

Proteini su jedni od glavnih građevnih blokova tijela – naše kože, mišića, organa, očiju, kose i noktiju. Oni izgrađuju organizam i obnavljaju tkivo te pomažu u pravilnoj funkciji hormonalnog i imunološkog sustava. Proteini se sastoje od aminokiselina, a ljudsko tijelo ih treba 20.

Od tih 20, naše tijelo može proizvesti 11 aminokiselina koje se nazivaju neesencijalnima, što znači da ih ne trebamo unositi kroz hranu. Ostalih 9 aminokiselina naše tijelo ne može proizvesti pa ih moramo uključiti u prehranu. Zato se one s pravom nazivaju esencijalnima. To su histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan i valin.

Koliko god proteini bilo važni, većini ljudi nije potrebno mnogo da bi zadovoljili svoje dnevne potrebe. Naime, naše tijelo vrlo učinkovito reciklira proteine ​​i preferira druge hranjive tvari kao gorivo, posebice ugljikohidrate. U stvari, prosječni Europljanin ili Amerikanac konzumira otprilike dvostruko više proteina nego što zaista treba.

https://nap.nationalacademies.org/catalog/10490/dietary-reference-intakes-for-energy-carbohydrate-fiber-fat-fatty-acids-cholesterol-protein-and-amino-acids 

Zanimljivo je spomenuti da u trenutku kada su nam proteini najpotrebniji, a to je kada se rodimo i intenzivno se razvijamo i rastemo, majčino mlijeko sadrži jedva 1% proteina, dok su ugljikohidrati dominantni. Kako beba raste, količina proteina se smanjuje. 

Ako je tako mala količina proteina dovoljna da mala beba izraste u odraslog čovjeka, to nam govori da nam ne trebaju ultra velike količine u našim 20 – ima i 30 – ima.

atma.hr – 52




Jesu li biljke inferiorni oblik proteina?

Uobičajena zabluda o proteinima je da je kvaliteta biljnih proteina lošija jer biljke ne sadrže sve esencijalne aminokiseline. To naravno nije točno jer svaka biljka sadrži sve esencijalne aminokiseline u različitim omjerima.

Iako neke biljke imaju manje količine određenih aminokiselina, to nije problem jer naše tijelo razgrađuje proteine ​​u pojedinačne aminokiseline kako bi se izgradio potreban protein. 

Studije pokazuju da u razvoju mišića i snage izvor proteina nije bitan dok god se konzumira odgovarajuća količina aminokiselina. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4725426/ 

Svi proteini potječu iz biljaka 

Zapravo se svi proteini u prirodi sastoje od istih 20 aminokiselina, bilo da se nalaze u biljkama ili životinjama. Iako će vam možda zvučati neobično jer to baš ne čujemo svaki dan, biljke koriste iste aminokiseline kao i ljudi za izgradnju vlastitih proteina jer je genetski kod univerzalan.

Ne postoji ništa posebno ili drugačije u aminokiselinama životinjskog porijekla. Radi se o istom triptofanu, leucinu, histidinu, valinu itd. koje nalazimo u biljkama. Zapravo, sve esencijalne aminokiseline izvorno dolaze iz biljaka. Biljke su moćan izvor nutrijenata i istina je da životinje koje jedemo također iz njih dobivaju proteine i sve ostale prijeko potrebne tvari. 

Razmislite, jeste li ikada vidjeli bika, slona ili nosoroga da jedu meso? Naravno da ne. A radi se o jednim od najjačih životinja na planeti. 

Životinje su zapravo samo posrednici, a kada ih netko jede, dobiva reciklirane proteine, zajedno s raznim tvarima koje ne želi u svom tijelu. 

https://nutritionfacts.org/video/higher-quality-may-mean-higher-risk/ 

atma.hr – 52




Razlika između životinjskih i biljnih proteina

U usporedbi sa hranom životinjskog porijekla, biljke imaju manje aminokiselina – leucina i metionina. No, čini se da to nije slučajno i da priroda zna što radi te nas štiti. 

Naime, nova istraživanja pokazuju da leucin može aktivirati enzimske puteve koji dovode do starenja i raka, a metionin, kojim obiluju životinjske namirnice, doslovno hrani stanice raka.

https://nutritionfacts.org/blog/living-longer-by-reducing-leucine-intake/

Biljne namirnice pak sadrže mnogo glutaminske kiseline koja djeluje kao moćan antioksidans te je vrlo korisna u prevenciji kroničnih bolesti današnjice. Ovo možda objašnjava zašto su ljudi koji jedu biljnu prehranu zdraviji i općenito žive duže.

Kako su životinjski proteini postali superiorni

Godine 1914.  L. Mendel and T. Osborne su proveli studiju na štakorima koja je otkrila da štakori povećavaju svoju veličinu i stopu rasta na životinjskim proteinima, kao što su jaja, mliječni proizvodi i meso te da je za prehranu štakora neophodno 10 esencijalnih aminokiselina kako bi bili zdravi.

Zahvaljujući ovoj i drugim studijama na životinjama u to vrijeme, životinjska hrana je klasificirana kao superioran izvor proteina, dok su biljni proteini proglašeni inferiornim. Sastav aminokiselina životinjskih namirnica poput jaja, mliječnih proizvoda i mesa je tako proglašen zlatnim standardom.

No, studija iz 1942. pokazala je ono što je očito, a to je da prehrana koja je idealna za štakore nije idealna za ljude.

Štakori su mesojedi koji se vrlo brzo razvijaju i punu veličinu i spolnu zrelost dostižu za samo šest mjeseci (što je tipično za mesojede), dok ljudi (koji su po biologiji i anatomiji biljojedi) punu veličinu i spolnu zrelost dostižu s 18 godina, dok se mozak razvija i dulje, do 25-e.

Majčino mlijeko štakora sadrži i 10 puta više proteina nego ljudsko mlijeko što je i logično za postizanje tako ubrzanog rasta. Kao što smo već rekli, ljudsko mlijeko sadrži do 1% proteina u trenutku kada se beba rodi. 

Hajde da ponovimo ono najvažnije. Biljni proteini su dovoljni za stvaranje i esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina dok god je izbor namirnica raznolik te se unosi dovoljno kalorija da se zadovolje energetske potrebe. Prilično logično, zar ne? 

Pravilnom i raznolikom biljnom prehranom ne samo da unosimo dovoljno proteina, već unosimo i 70% više nego što nam treba. Zar to nije divno?

Sendvič s maslacem od kikirikija primjerice sadrži otprilike istu količinu proteina kao 85 g govedine ili tri velika jaja. No, marketing je učinio svoje i danas je općeprihvaćen mit da nam je meso potrebno za preživljavanje, a mnogi vjeruju u staru zabludu da iz biljaka ne možemo dobiti dovoljno kvalitetnih nutrijenata. To je nešto što nam i mnogi elitni sportaši dokazuju svojim sjajnim rezultatima i osvojenim medaljama na svjetskim prvenstvima pa i na olimpijadi.

No, imaju li biljke neke dodatne prednosti u usporedbi sa životinjskim proizvodima?

atma.hr – 52




Prednosti biljnih proteina

Biljke su izuzetno bogate vlaknima, antioksidansima, prebioticima i fitokemikalijama poput vitamina C i karotenoidima koji smanjuju upale u tijelu i poboljšavaju protok krvi. A to je nešto što definitivno želimo. One ne sadrže dijetetski kolesterol i imaju u prosjeku 64x više antioksidansa od životinjske hrane. Čak i zelena salata ima više antioksidansa od lososa ili jaja. I ne brinite, svaka naša stanica, od mozga i spolnih organa do mišića, proizvodi svoj kolesterol, no bez štetnih posljedica.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28630615/  

Kada jedemo životinjske namirnice, unosimo proteine ​​koji se zapravo teško apsorbiraju, jer tijelo mora uložiti mnogo energije da ih probavi. Naime, ono ih ne može apsorbirati kao takve, već ih rastvara na pojedinačne aminokiseline i onda od njih gradi lance proteina koji su mu potrebni.

Meso primjerice ostaje u želucu oko 7 sati, a u tijelu do 3 dana, dok se biljke posve probave za samo nekoliko sati, što manje opterećuje organizam i manje se energije gubi kroz proces probave. To ste možda mogli i sami primijetiti. Nakon obilnijeg obroka s mesom vam se možda prispava, dok se nakon što pojedete komad sočnog voća osjećate lagano i mogli biste čak ići trčati.

Meso, jaja i mliječni proizvodi također sadrže zasićene masti i dijetetski kolesterol za koje se danas zna da su jedni od glavnih uzroka kroničnih bolesti, poput raka, bolesti srca, pretilosti, dijabetesa i Alzheimerove bolesti.

https://www.ajconline.org/article/s0002-9149(98)00718-8/ 

Dobro, a što ako jedemo životinjske namirnice umjereno? Jedna od studija je pokazala da kad pojedemo samo jedan hamburger,  razina upale u tijelu se povećava za visokih 70%, a istovremeno se smanjuje protok krvi te krvne žile postaju kruće, što definitivno ne želimo.

https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2013/fo/c2fo30226h  

Toksini u životinjskoj hrani

Postoji i nešto o čemu vjerojatno ne razmišljamo – a to je da se u tijelu životinja nakupljaju razne tvari kojima su one izložene tijekom svog života, što kroz hranu, što kroz okoliš. Radi se o tvarima poput teških metala, antibiotika, mikroplastike, pesticida kao što je glifosat, te upalnih spojeva poput endotoksina i Neu5Gc.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0362028X23067170 

Iako mnogi danas kažu kako izbjegavaju jesti biljke jer su ‘špricane’, istina je da kad jedemo životinjske namirnice, te štetne tvari unosimo u mnogo većim količinama, što može dugoročno ugroziti naše zdravlje. 

atma.hr – 52




Najbolji izvori proteina

Zdrava i raznolika prehrana koja uključuje sve skupine biljnih namirnica – povrće, voće, mahunarke, cjelovite žitarice, orašaste plodove, sjemenke i gljive, osigurava ne samo dovoljno proteina, već i sve potrebne hranjive tvari.

Evo nekih namirnica koje su posebno bogate proteinima:

  • seitan – 100 g = 24 g proteina
  • tempeh (fermentirana soja) – 100 g kuhanog = 20 g proteina
  • grah – 100 g kuhanog = 7-10 g proteina
  • leća – 100 g kuhana = 8-9 g proteina
  • slanutak (uključujući humus) – 100 g kuhanog = oko 7 g proteina 
  • konopljin proteinski prah – 100 g = 45 g proteina
  • spirulina – 100 g = 60 g proteina
  • klorela – 100 g = 57 g proteina
  • klice graška – 100 g = 7-10 g proteina 
  • tofu – 100 g tofua oko 8 g proteina 
  • edamame (mlada soja) – 100g = 7-10 g proteina 
  • orašasti plodovi (npr. bademi) – ¼ šalice = 7 g proteina 
  • maslac od orašastih plodova – 2 žlice maslaca od orašastih plodova = 7 g proteina 
  • zob – 100 g zobi = 10 g proteina
  • kinoja – 100 g kuhana = 4 g proteina 
  • špinat – 100 g sirovog špinata = 3 g proteina
  • brokula – 100 g sirove brokule = 2,5 g proteina 

Ostali biljni izvori proteina su – sjemenke konoplje, grašak, smeđa i divlja riža, amarant, sojino mlijeko, spirulina, chia sjemenke, šparoge, avokado, orasi, sjemenke bundeve, pistacije, brazilski orasi, kukuruz, kelj.

atma.hr – 52




Zaključak

Kada govorimo o proteinima i jesu li oni ‘potpuni ili nepotpuni’, bilo bi bolje fokusirati se na samu prehranu kao ‘potpunu’, u smislu da gledamo da ona zadovoljava naše ukupne nutritivne potrebe – što uključuje i mikro i makro hranjive tvari kao što su ugljikohidrati, masti, proteini, vitamini, minerali itd.

Nadam se da vam je ovaj članak pomogao da bolje razumijete proteine i da lakše i sa sigurnošću možete pronaći najbolje izvore za sebe.

Ana Flores

@heart4naturee