Sendvič s vege burgerom neusporedivo je zdravija varijanta od nekih drugih, osobito mesnih hamburgera. Umjesto jaja, ovi vege burgeri sadrže namočene lanene sjemenke. To takozvano “laneno jaje” fino ih povezuje i daje im vlažnost. Lanene sjemenke uz to su odličan izvor omega-3 masnih kiselina.
Vegan ste ili vegetarijanac koji obožava jela s nogu, poput sendviča? No često vam se događa da zapravo i ne znate čime biste ga nadjenuli?
Donosimo vam recept za sočni vege burger s kvinojom u glavnoj ulozi koji će vas osvojiti nježnom hrskavom teksturom i blago orašastim okusom.
Kvinoja, grah, bučine sjemenke – izvrsni izvori biljnih proteina
Kvinoja je zapravo pseudožitarica iznimnih nutritivnih vrijednosti. Bogata je proteinima, odnosno bjelančevinama – sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina! Obiluje i kalijem, željezom i vitaminima B-skupine.
Osim kvinoje, ovi burgeri sadrže i crni grah, također odličan izvor biljnih proteina, vlakana i esencijalnih minerala. U nedostatku crnog graha, odaberite neku drugu vrstu.
Umjesto jaja, ovi vege burgeri sadrže namočene lanene sjemenke. To takozvano “laneno jaje” fino ih povezuje i daje im vlažnost. Lanene sjemenke uz to su odličan izvor omega-3 masnih kiselina.
Neizostavan sastojak ovih vege burgera su i bučine sjemenke, koje su bogate zdravim masnoćama, proteinima, magnezijem i vlaknima, a vašem burgeru dat će finu hrskavu notu.
Dakle, sendvič s vege burgerom neusporedivo je zdravija varijanta od nekih drugih, osobito mesnih hamburgera.
Veganski burgeri od kvinoje – recept
Sastojci (za 4 burgera):
- ½ šalice oprane kvinoje
- 1 šalica + 1/3 šalice vode
- 2 žlice mljevenih lanenih sjemenki
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 1 mali crveni luk, fino nasjeckan
- 3 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
- 1 šalica zobenih pahuljica, sitnih
- ½ šalice preprženih bučinih sjemenki
- 1 limenka crnog graha (ili nekog drugog)
- ½ šalice nasitno nasjeckane mrkve
- 1 žličica kumina
- 1 žličica crvene paprike u prahu
- 2 žlice tamari (ili drugog sojina umaka)
- ½ žličice himalajske ili obične soli
- 1 žlica kokosova ili bilo kojeg drugog zdravog ulja
Priprema:
1. U lonac ulijte 1 šalicu vode, zakuhajte pa dodajte kvinoju. Kada opet zakuha, smanjite vatru i poklopite pa kuhajte kvinoju oko 15 minuta. Nakon što se odvoje bijele klice s kvinoje, procijedite je pa odvojite 1 šalicu kvinoje (ostatak iskoristite za nešto drugo).
2. U maloj zdjeli izmiješajte 1/3 šalice vode s lanenim sjemenkama pa ostavite sa strane da se zgusne.
3. Zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje pa još malo zagrijte. Dodajte luk pa pržite oko 1 minutu, zatim smanjite vatru i uz povremeno miješanje pržite još oko 5 minuta dok ne omekša i ne zazlati se. Dodajte i češnjak pa ostavite da se prži oko 1 minutu. Maknite s vatre.
4. Stavite zobene pahuljice u multipraktik pa ih izmiksajte. Prebacite zobeno brašno u veću zdjelu. Ubacite bučine sjemenke u multipraktik pa malo izmiksajte. Dodajte zobenom brašnu. Ocijedite grah iz limenke pa ga dodajte u multipraktik i ugrubo izmiksajte pa i njega prebacite u zdjelu.
5. U zdjelu dodajte i kumin, mrkvu, papriku u prahu, tamari, sol, zgusnute lanene sjemenke, poprženi luk i kuhanu kvinoju.
6. Rukama nježno i temeljito izmiješajte sastojke. Potom razdijelite smjesu na 4 jednaka dijela pa oblikujte burgere. Stavite ih na tanjur pa prebacite u hladnjak na 30 minuta.
Pečenje u tavi
Dobro zagrijte tavu na srednje jakoj vatri pa dodajte ghee ili neko drugo zdravo ulje. Rasporedite burgere u tavu tako da između njih ostane mali razmak.
Pecite ih oko 1 minutu na jačoj vatri, a zatim smanjite vatru pa pecite još oko 1 minutu. Okrenite burgere pa ih pecite još 2 minute. Zatim ih nastavite peći 20-ak minuta tako da ih svake 2 minute okrenete kako bi se lijepo i ravnomjerno ispekli do zlaćane boje.
Pečenje u pećnici
Stavite burgere na nauljeni lim pa ih pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva Celzijevih oko 20 minuta (trebali bi biti čvrsti na dodir).
Pečenje na roštilju
Dobro zagrijte roštilj. Nauljite ga pa rasporedite burgere.
Pecite burgere od 6 do 10 minuta sa svake strane.