Tradicionalna jela, pripremljena na vegetarijanski ili veganski način, osim što su ukusna i zdrava, daju posebnu čar blagdanskoj trpezi, posebno zato što se možemo sjećati tradicije, naših baka i okusa iz djetinjstva. U današnjem tekstu ćemo vam predstaviti recepte za 2 verzije veganske sarme.

Uvijek govori dobro o drugima…




Verzija 1

Moji prijatelji i ukućani su se oduševili ovom sarmom i čak rekli da nisu “ni primijetili” da u njoj nema mesa, a u degustaciji su istinski uživali.

Pripremila: Danijela Jokić-Vaislay
vegetarijanska-kuhinja.blogspot.com

Sastojci za sarme:

– 250 g riže
– 50 g sojinih ljuspica
– 2 žličice soli
– 1/2 žličice sušenog bosiljka
– 1 žličica kurkume (ili mješavine začina za curry)
– 1 velika mrkva (ili 2 manje)
– 16 listova kiselog kupusa
– 1 žlica crvene paprike

Za kuhanje:

– 200 ml umaka od rajčice
– 1 žličica soli
– prstohvat kumina (ili kima)
– 1/2 žličice kurkume (ili mješavine za curry)
– 2 žličice crvene paprike
– prstohvat papra ili čilija u prahu (po želji)
– peršinovo lišće za dekoraciju
– 2 litra vode
– 2 žlice ulja za prženje

Ne vjeruj svemu što misliš…

Priprema:

U velikoj posudi pomiješati rižu sa sojinim mrvicama (ljuspicama), sitno nasjeckanom mrkvom i začinima (crvena paprika, kurkuma ili mješavina za kari, sol, papar, bosiljak).

Pripremiti listove kiselog kupusa za sarmu. Zaviti sarme.

Na zagrijanom ulju propržiti kumin (ili kim) dok ne počne otpuštati intenzivan miris i ne potamni. Dodati umak od rajčice. Promiješati i dodati začine (kurkuma ili mješavina za curry, crvena paprika i sol i po želji čili ili papar). Pažljivo položiti sarme i dodati vodu. Kuhati na umjerenoj temperaturi 45 minuta. Poslužiti sa sitno nasjeckanim peršinovim lišćem.

Verzija 2

Veganske sarme se mogu napraviti i sa seitanom, heljdom ili ječmom, lećom, tempehom ili azuki grahom… Kombinacije su bezbrojne i svaki vegan ima svoju verziju. U ovom videu možete vidjeti kako se rade sarme s dimljenim tofuom, heljdom i rižom.

Autor: Mama Veganka

Ne vjeruj svemu što misliš…

Sastojci:

1 glava kiselog kupusa
200 g dimljenog tofua (opcija B – seitan ili sojine ljuspice)
pola šalice heljde (namočene preko noći) (opcija B – ječam)
pola šalice riže (namočene preko noći)
1 luk
1 režanj češnjaka
1-2 mrkve
1 korijen peršina
malo celera
1 velika žlica sitno sjeckanog peršina
pola šalice oraha (sitno sjeckanih nožem, ne samljevenih u prah)
2 žličice soli
1 žličica dimljene crvene paprike
pire od rajčice
voda
list lovora

Postupak pripreme pogledajte u videu:

51 VEGAN 100%

VEGAN 100%

Knjiga za sve one koji žele jednostavne i prije svega ukusne recepte

Bez obzira jeste li početnik, želite samo isprobati veganstvo ili ste vegan u potrazi za novim, gurmanskim receptima ova će vas knjiga oduševiti.

Više od sto recepata u ovoj knjizi koja pršti bojama i okusima posvećeno je uživanju u hrani. Od osnovnih recepata za biljna „mlijeka„ preko jela za doručak, ručak ili lagani obrok do juha, užina, burgera i božanstvenih slastica i napitaka Gaz Oakley, profesionalni chef donosi ono najbolje u veganskoj kuhinji.

Cijena: 149 kn - Kupi ovdje

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.