“Falafel” – Orijentalni vegetarijanski čevapi od slanutka u lepinji

Falafel (arapski: فلافل) su kuglice od boba ili slanutka, raznih biljaka i začina.

Porijeklo ovog vegetarijanskog specijaliteta seže daleko u prošlost. Danas ga se u Izraelu smatra nacionalnim jelom, no oduvijek se jeo na cijelom bliskom istoku. Po nekima, potiče iz Egipta, odakle se proširio na istočnu obalu Mediteran i sjevernu Afriku. Osim u Izraelu, jelo je vrlo popularno i u Libanonu, a zadnjih godina je sve popularnije i na Zapadu.

Prave se od umekšanog i mljevenog boba ili slanutka, dalje se dodaju peršin, korijander, češnjak, crveni luk, pecivo, sol, papar i kim. Po receptu mogu se dodati i brašno, začini itd. Od mase se mijesi tijesto, iz kojeg se formiraju male pljeskavice i prže u ulju. Rade se u veličinama od 3 do 10 cm, ovisno od zemlje ili regije, i serviraju se obično sa tahinom, umakom od sezama, prženim povrćem i lepinjom. Odlikuje ga poseban, lagan okus. U zapadnoj Europi falafel u novije vrijeme nude i mnoge ćevabdžinice kao vegetarijsku alternativu ćevapima.

 

Vrijeme pripreme: 20 min (prethodno močiti slanutak preko noći)

Sastojci (za 15 falafela): 300 gr slanutka (prethodno namočenog i ocijeđenog), pola žličice asafoetide (luk, češnjak, vlasac), pola šalice sjeckanog peršina, malo papra, soli, korijandera, kima, pola praška za pecivo, ulje za prženje.

Postupak: Preko noći stavite močiti slanutak. Ujutro ocijedite i u blenderu fino izmlijte. Premjestite u zdjelu, dodajte ostale sastojke. Dobro izmijesite i ostavite da odstoji oko pola sata. Oblikujte oko 15 malih falafela u obliku večih čevapa ili malih polpeta. Ako su previše ljepljive, dodajte običnog brašna. Zagrijte ulje i odjednom pržite nekoliko falafela, oko 5 min, povremeno ih okrečući dok ne postanu smeđe zlatni. Ocijedite na papirnatim ubrusima od suvišnog ulja.

Servirajte u toploj lepinji sa omiljenim umakom i prilozima.