Postoji hrana koja sadrže moćne tvari koje mogu modulirati različite funkcije u tijelu i omogućiti vam održavanje dobrog zdravlja. Ona se naziva funkcionalnom hranom i blagotvorno utječe na više funkcija tijela, poboljšava zdravlje i dobrobit te smanjuje rizik od bolesti. EVO koja funkcionalna hrana ima najjača antikancerogena svojstva prema poznatoj knjizi “Moji recepti protiv raka” španjolske doktorice Odile Fernandez!
Luk izaziva suze kod raka
„Svaki pojeden luk produžuje naš život za jedan dan“, popularna je mudra izreka.
Luk je bogat vitaminima B i C, kao i mineralima potrebnim za funkcioniranje antioksidanata i uklanjanje slobodnih radikala. Aktivira izlučivanje želučanog soka, podupiru crijevnu floru i na taj način pomaže u uklanjanju toksina iz tijela.
Luk je prirodni izvor koji obiluje bioflavonoidima, uključujući kvercetin. Flavonoidi su aktivne tvari koje djeluju protiv tumora debelog crijeva, mozga, leukemije, raka želuca, prostate, jajnika, grlića maternice, dojke itd. Najaktivniji od svih antikancerogenih flavonoida je kvercetin. Crveni luk najbogatiji je tim tvarima. Ostali izvori kvercetina: jabuka, crno grožđe, borovnice, maline, trešnje, zeleni čaj, peršin i kapar.
VAŽNO! Luk sadrži veliki broj enzima i glukokinin – spoj koji poput inzulina smanjuje višak šećera u krvi, pa je zbog toga konzumacija luka izuzetno korisna za dijabetičare i oboljele od raka. S regulacijom glikemije, izlučivanje inzulina u gušterači se normalizira i, kao rezultat, rast tumorskih stanica obuzdava.
Svojstva kvercetina:
-Ima učinak kemoterapije: pod utjecajem liječenja smanjuje se otpornost tumora i, na taj način, povećava se stopa preživljavanja oboljelih od karcinoma.
-Inhibira rast i širenje tumorskih stanica.
-Izaziva apoptozu ili samoubojstvo stanica raka.
-Ima protuupalni učinak, stvara okruženje neprijateljski nastrojeno prema tumorima.
-Sprječava pojavu metastaza.
-To je antioksidans koji potiče eliminaciju slobodnih radikala.
-Stimulira imunološki sustav da uništava tumorske stanice.
-Eksperimenti na štakorima pokazali su da kvercetin potiče preživljavanje i sprečava kaheksiju uzrokovanu rakom.
-Pomaže u uklanjanju otrova benzopirena iz tijela. Kada ste pozvani na roštilj i ne možete odbiti, ne zaboravite kasnije pojesti i više luka, poput juhe od luka.
Ostala svojstva
Osim antitumorskih svojstava koja proizlaze iz visokog sadržaja kvercetina, luk ima sposobnost regulacije kolesterola, sprečavanja kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i starenja stanica.
Kupusnjače povećavaju antikancerogena svojstva luka. Djelatnici Sveučilišta u Heidelbergu umetnuli su u štakore ljudske stanice raka gušterače, a zatim ih liječili ekstraktom luka i brokule, a rezultati su bili zapanjujući. U ovom liječenju razvile su se dvije snažne tvari: kvercetin i sulforafan. Kvercetin iz luka može izazvati samoubojstvo stanica raka, inhibirati metastaze i njihovo širenje. S sulforafanom koji je prisutan u brokulama i drugim kupusnjačama pojačan je učinak kvercetina.
Potrošnja: Bilo bi pametno konzumirati ga svakodnevno kako bi iskoristili njegova izvrsna antitumorska svojstva. Sirovi luk može kod nekih ljudi uzrokovati probavne probleme, pa ga je bolje koristiti kuhan, mada se tada sadržaj kvercetina u njemu smanjuje.
Još jedan način uklanjanja tvari zbog koje plačemo i uzrokuje neugodan osjećaj u želucu: luk narežite na kriške, stavite u toplu vodu i ostavite nekoliko sati. Zeleni luk, vlasac i poriluk imaju iste karakteristike.
Češnjak – lijek za sve bolesti
U Egiptu se prije pet tisuća godina koristio u ljekovite svrhe. Klaudij Galen, prosvjetljeni liječnik rimskog carstva, češnjak je smatrao lijekom za sve i preporučio ga je gladijatorima za svakodnevnu upotrebu kao restorativno sredstvo.
Češnjak pripada istoj biljnoj obitelji kao i luk i poriluk. Kao i potonji, on sadrži kvercetin, ali osim toga, sadrži i tvar s antitumorskim svojstvima – alin, esencijalno ulje odgovorno za specifičan miris češnjaka. Alin se pretvara u alicin mljevenjem glavice češnjaka, a alicin ima antikancerogeni učinak. Ali ne samo on, u češnjaku ima dvadeset supstanci, derivata alina, koji imaju antikancerogena svojstva: dialil sulfid, S-alil cistein, S-metil cistein itd.
Osim toga, češnjak sadrži oligoelemente: željezo, selen, cink, magnezij, sumpor i kalcij. Također sadrži puno fruktozana (do 75%) i arginina.
Povećani unos češnjaka povezan je sa smanjenim rizikom od razvoja različitih vrsta raka: jednjaka, želuca, debelog crijeva, gušterače, kože, pluća i prsa.
Žene koje uvijek imaju češnjak u svojoj prehrani smanjuju rizik od raka za 50% više od onih koje gotovo nikada ne jedu češnjak.
Konzumiranje 10 g češnjaka dnevno, to je jedan ili dva češnja, smanjuje mogućnost razvoja raka bilo koje vrste.
Antikancerogena svojstva alina i njegovih derivata (uključujući kvercetin koji se u velikim količinama nalazi u češnjaku):
-Pomaže u uklanjanju potencijalno kancerogenih tvari iz tijela, čime se sprječava rizik od raka.
-Pomaže nadoknaditi štetu nanesenu DNA stanicama i izbjeći mutacije u stanicama raka.
-Suzbija staničnu proliferaciju.
Ostala ljekovita svojstva češnjaka
Ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva, odnosno bori se protiv svih infekcija. Stabilizator.
Način primjene. Da bismo spriječili rak, moramo jesti dva do četiri češnja češnjaka dnevno.
Da biste osigurali oslobađanje alina i njegovu pretvorbu u alicin, potrebno je izgnječiti češanj češnjaka s ravnom stranom noža i ostaviti da se kuha oko deset minuta. Tada tvari protiv raka u češnjaku postaju aktivne i spremne da se pridruže borbi protiv raka.
Da biste uništili karakterističan miris, češnjak možete pomiješati sa celerom i peršinom, pa tako pojačavamo i njegova antikancerogena svojstva.
Češnjak se bolje apsorbira kada se kuha. Jednostavan način kuhanja češnjaka, zadržavajući sva njegova svojstva, je dodati ga u sve juhe od povrća.
Kupusnjače odbijaju napad raka
Kada govorimo o kupusnjačama, mislimo na kupus: lisnato povrće, cvjetaču, brokulu, kupus, kao i repu i rotkvice.
Kupusnjače sadrže glukozinolate koji imaju antikancerogena svojstva. Najbolje proučeni antikancerogeni glukozinolati su indol-3-karbinol (većina ih se nalazi u brokulama) i sulforafan (u karfiolu). Glukozinolati daju kupusnjačama karakterističan miris i okus. Kada se stanične stijenke ovih biljaka slome ili zdrobe nožem, ulazi enzim mirosinaza, koji pretvara glukozinolate u izotiocinate, prave antikancerogene agense.
Antikancerogena svojstva
-Spomenute tvari sadržane isključivo u kupusnjačama mogu spriječiti i liječiti rak, jer sprječavaju prekancerozne stanice da postanu zloćudne, izazivaju apoptozu nekih tumorskih stanica i otežavaju rast novih žila, zbog kojih bi tumor mogao napredovati.
-Također stimuliraju imunološki sustav da eliminira tumorske stanice, povećavajući aktivnost prirodnih ubojica za 50%.
-Osim toga, oni reguliraju razinu estrogena koji cirkulira u krvi, što je posebno korisno za prevenciju raka dojke. Ako redovito jedete kupusnjače, rizik od dobivanja raka dojke je smanjen.
VAŽNO! Kupusnjače su antioksidanti jer su bogati beta karotenom, vitaminom C, selenom i vitaminom E. Oni blokiraju kancerogeni potencijal velikog broja posebno opasnih tvari koje mogu izazvati rak.
Ove biljke su detoksikacije, uspješno aktiviraju naš antioksidativni sustav.
Postoje ljudi koji su vrlo osjetljivi na rak jer detoksifikatori ne djeluju u njihovom tijelu. Neki su posebno osjetljivi na duhanski dim, a budući da imaju slab antioksidativni sustav, riskiraju razvoj karcinoma pluća, no taj problem se rješava ako redovito konzumiraju ove čudesne biljke.
Kupusnjače mogu inhibirati manifestaciju dvaju gena povezanih s karcinomom genetskog podrijetla: BRCA1 i BRCA2, koji su odgovorni za rak dojke i prostate.
VAŽNO! Kupusnjače ne samo da sprječavaju rak, već čak mogu produljiti život oboljelima od raka i spriječiti recidive.
Redovita konzumacija ovih biljnih proizvoda značajno smanjuje rizik od nastanka raka različitih lokalizacija: usne šupljine, jednjaka, pluća, bubrega, mjehura, debelog crijeva, prsnog koša, jajnika, prostate.
Novo istraživanje u Kini pokazuje da konzumiranje kupusnjača u prve tri godine nakon što je dijagnosticiran rak dojke kod žena smanjuje rizik od recidiva i smrti od ove bolesti. Što su testirane žene više jele kupusnjače, veća je vjerojatnost da će se riješiti raka. Žene koje su konzumirale više kupusnjača imale su 62% manji rizik od umiranja od raka i 35% manji rizik od razvoja relapsa. Ponovljene studije potvrdile su ove rezultate.
Prednosti dodataka ekstraktima kupusnjača počinju se istraživati, a rezultati na prevenciji i liječenju raka dojke nadahnjujući su.
Potrošnja. Da biste postigli antikancerogeni učinak, preporučljivo je konzumirati kupus i druge kupusnjače tri puta tjedno.
Zanimljiv rad objavljen je 2000. godine, a pokazao je da uključivanje kupusnjača u prehranu tri ili više puta tjedno prepolovi rizik od raka prostate i smanjuje rizik od metastaza.
Kineski istraživači dokazali su da žene koje svakodnevno konzumiraju kupusnjače imaju 50% smanjen rizika od raka dojke. Europske studije pokazuju da žene koje barem jednom tjedno jedu kupusnjače imaju 17% manji rizik od razvoja karcinoma dojke.
Od svih kupusnjača, najefikasniji proizvod protiv raka je – brokula.
Savjeti za kuhanje
Ne preporučuje se kuhanje kupusnjača, jer se sulforafan i indol-3-karbinol razgrađuju na visokim temperaturama.
VAŽNO! Ne zaboravite: da bi kupusnjače bili učinkovitije, trebate ih samljeti i dobro žvakati!
Idealno ih je jesti sirove, kuhane na pari ili u wok-u. A ako kuhamo, onda ne više od deset minuta. Kad kuhate kupus, tri četvrtine glukozinata prelazi u vodu, u ovom slučaju trebate koristiti juhu od kupusa; na primjer, možete napraviti krem juhu, ali ipak ga je bolje jesti sirov ili kuhan na pari.
Divna večera dobiva se od brokule kuhane na pari (10 minuta), začinjena žlicom biljnog ulja, limunovim sokom i svježe mljevenim crnom paprom, ili salate od kupusa začinjene biljnim uljem, octom, kurkumom i paprom.
Dr Odile Fernandez: “Moji recepti protiv raka”
econet.ru / Prevela: Iva Jukić