Možda ne volite jesti leću u obliku variva, ali kada je riječ o leći pripremljenoj na ovaj način kojeg predstavlja YT kanal Food Impromptu, vaše mišljenje će se sigurno promijeniti. Kebab od crvene leće je preukusan, jednostavan za pripremu, pun je povrća, proteina i vlakana. Možete ga poslužiti samostalno uz neku salatu, može se dodati u sendviče, wrapove, a također može poslužiti kao predjelo. Super lako ih je pripremiti.
Kebab od crvene leće – Recept
Sastojci:
- 1 šalica crvene leće (200 g) (namočeno 20 – 25 minuta)
- 2,5 cm korijena đumbira (grubo sjeckani)
- 4 češnja češnjaka (grubo nasjeckana)
- 1 šalica ravnog lista peršina ili lišća korijandera
- 1/2 šalice bademovog brašna (50g) ili cijelih indijskih oraščića ili mrvica kruha
- sol po ukusu
- 1 do 1/2 žličice garam masala u prahu (neobavezno)
- 1 žličica kajenskog papra ili indijskog crvenog čilija u prahu ili 2 zelena čilija (neobavezno)
- 1 žličica kumina u prahu
- 1 žličica crnog papra u prahu
- sok od 1 limete ili 1 limuna (po vašem ukusu)
- 1/4 žličice sode bikarbone
- 1 žličica ulja za kuhanje
- 1 srednji luk (naribani – otprilike 1 šalica)
- 1 srednji krumpir (naribani – otprilike 1 šalica)
- 1 srednja mrkva (naribana – otprilike 1 šalica)
- 1 šalica kupusa (ribanog / sitno nasjeckanog)
- sol po ukusu
- 1/2 šalice ulja za prženje
*Možete koristiti bilo koje povrće po vašem izboru
Priprema:
Operite crvenu leću, prelijte je vodom i ostavite da stoji oko 20-25 minuta. Zatim je ocijedite i ostavite u cjedilu da se ostatak vode ocijedi.
Za to vrijeme izribajte 1 srednji luk, 1 srednji krumpir, 1 srednju mrkvu i 1 šalicu kupusa. Možete koristiti povrće po svom izboru.
U tavi zagrijte malo ulja, dodajte pripremljeno povrće, dodajte žličicu soli i pržite dok sva voda ispari, oko 4-5 minuta na srednje visokoj vatri.
Kad je gotovo ostavite sa strane da se ohladi.
U blender stavite crvenu leću, krupno nasjeckan đumbir, krupno nasjeckan češnjak, krupno narezan peršin, mljevene bademe, žličicu soli.
Leća sama po sebi nema posebno intenzivan okus zato dodajemo garam masalu, kajenski papar (po želji), kumin, crni papar i sok od limuna ili limete.
Prebacite u posudu dobivenu smjesu od leće i tome dodajte prženo i ohlađeno povrće. Možete dodati 1/4 žličice sode bikarbone. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete finu smjesu.
Sada možete početi oblikovati kebab.
Na ruke stavite malo ulja kako se smjesa ne bi lijepila za ruke i kako biste ih lakše oblikovali.
Od ove količine možete dobiti 29-30 komada.
U tavi zagrijte biljno ulje za pečenje i kada se dovoljno zagrije počnite pržiti kebab.
Pržite 3-4 minute obje strane na srednjoj vatri.
Ovako pripremljen kebab je izvrstan, slastan, može se dodati u sendviče, wrap, salati, a također može poslužiti kao predjelo.
Dobar tek!
Izvor: Food Impromptu