Ukusno i zdravo jelo s bogatim bešamel umakom; u isto vrijeme hranjivo i profinjeno. Izvrsno je uz povrtnu juhu i toplo pecivo.

Vrijeme pripreme: 50 min

Sastojci: 1-2 kg različitog povrća, nasjeckanog na veće komade (najbolje: tikvica, cvjetača, brokula, mrkva, krompir, zeleni grašak, tikva, zelene mahune), 100 gr maslaca, pola žličice asfoetide (luk, češnjak, vlasac, poriluk), malo kurkume i muškatnog orašćića , 150 gr brašna, 1 i po litra toplog mlijeka, 3 žličice soli, malo papra, 250 gr ribanog sira po želji (topljeni, svježi, tvrdi…), 2 žlice svježeg nasjeckanog peršina.

Za bešamel umak možete koristiti sojino mlijeko ili slatko vrhnje…Neki koriste i vrhnje za kuhanje, sojino vrhnje ili kiselo vrhnje. Malo se igrajte i pronađite vaš omiljeni umak…

Postupak: Prokuhajte kratko svo nasjeckano povrće u lagano slanoj vodi tako da omekša ali da ostane čvrsto. Rastopite maslac u velikoj posudi na laganoj vatri. Uklonite s vatre i dodajte asafoetidu (luk, češnjak, vlasac, poriluk), kurkumu i muškatni oraščić. Umiješajte brašno sa drvenom žlicom i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Postepeno ulijevajte toplo mlijeko, neprestalno miješajući.

Vratite posudu na vatru i pričekajte dok umak ne provrije, neprestalno miješajući. Smanjite vatru i miješajte još 2 min dok se umak ne zgusne. Možete miješati ručnom pjenjačom da zgnječite eventualne grudvice. Dodajte sol, papar i polovicu ribanog sira. Dodajte u to kratko prokuhano povrće i dobro izmješajte.

Prebacite sve to u vatrostalnu posudu, premazanu maslacem. Pospite preostalim ribanim sirom i nakapajte po svemu još malo rastopljenog maslaca. Pecite oko 20-30 min u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dok se ne stvori rumeno zlatna hrskava korica. Izvadite i pospite nasjeckanim svježim peršinom.