Čovjek je tragač za unutarnjim mirom, zadovoljstvom, radosti, zdravljem, apsolutnim. Svatko na svoj način traži ravnotežu između vanjskih i unutarnjih čimbenika koji utječu na naše zdravlje. Jedan od takvih načina je i praksa joge koja unatoč općenitom shvaćanju nje kao fizičke vježbe, postaje sve učinkovitiji način za potpuniji i ispunjeniji život.

Asane su sjajne za zagrijavanje i istezanje, čime smanjujemo šanse za ozljede. Jednostavne su za izvedbu i aktiviraju sve mišićne skupine i zglobove. Na fizičkoj razini pomažu nam ojačati mišiće i zglobove, poboljšati koordinaciju tijela, povećati fleksibilnost i stabilnost. Na psihološkoj razini donose veću smirenost, zadovoljstvo, samopouzdanje, koncentraciju, što su samo neki od pozitivnih učinaka.

Koja mi je oprema za jogu potrebna?

Na raspolaganju su nam mnogi, različiti stilovi joge. Svaki stil ima svoje specifičnosti koje su omogućile stvaranje različitih prostirki, odnosno podloga za jogu. Odabirom prave joga prostirke, olakšavamo si i optimiziramo vježbanje. Prostirke se razlikuju po površini, debljini, dužini, materijalima od kojih su izrađeni…

Na joga prostirki dosta vremena provodimo u različitim prostorijama (joga studio, priroda, doma…), dodirujemo je s golom kožom, na njoj se znojimo i mnogo puta na prostirku pritisnemo čak i usnice. Tako je i zbog okoliša i zbog nas samih važno da je joga prostirka od čistih, besprijekornih materijala.

Na raspolaganju su prostirke od kaučuka (gume), pluta ili od sintetičkih, ali ekološki prihvatljivih materijala (bez PVC-a, lateksa…). Za bilo koju vrstu joge – hatha, vinyasa, hot joga, iyengar, kundalini, ashtanga, terapeutska / restorativna joga itd. ili za pilates i ostale vježbe, možete pronaći podlogu koja će najbolje odgovarati vašoj joga praksi.

kategorija joga blazine 1

Prilikom odabira joga prostirke, proučite putokaz koji smo vam pripremili, a koji će vam biti od velike pomoć.

Prekrivači za joga prostirke, za dodatnu higijenu i za dinamične stilove joge u kojima se više znojimo. Mogu se koristiti i kao samostalne prostirke za jogu. Isto tako, korisni su i kao ručnici za putovanja zbog malih dimenzija.

Ako svoju joga prostirku želite održavati čistom i zaštićenom od vanjskih utjecaja, preporučujemo upotrebu joga torbe. Pogodna za upotrebu i dovoljno prostrana, da uz prostirku spremite još i tajice, sredstvo za čišćenjebocu s vodom.

Ako vam je bliži minimalizam i jednostavnost, onda izaberite remen za nošenje. Držat će vašu joga prostirku savijenu i bez problema ćete je nositi preko ramena.

Za održavanje higijene i vijeka trajanja joga prostirki, redovito ih održavajte sa sredstvima za čišćenje.

banner joga podloga

Kako koristimo joga pomagala?

 Mnogi stilovi / vrste joge koriste pomoćna sredstva koja pružaju sigurnije putovanje u asane, podršku u asanama u kojima duže ostajemo, stvaraju više prostora i stabilnosti, te unose zabavniji element u samu vježbu.

yoga design lab yoga strap kaleidoscope trak za jogo 1Remeni za jogu služe kao produžetak udova u određenim pozama, da sigurno ulazite u poze, pravilno ih držite, a istovremeno održite udobnost i lakoću. Remeni su trajni, od pamučne tkanine, s kopčom na jednoj strani, a razlikuju se po debljini i duljini.

mini foam yoga block clay manduka kvader za jogo 1Blokovi se koriste za produbljivanje istezanja, radi stabilnosti i pravilnog poravnanja asana, približavaju udove u određenim asanama, služe kao potpora u sjedećim položajima, produbljuju otvaranje prsnog koša… Možete ih podesiti na tri različite visine prema asani koju izvodite – na najdulju visinu, na kraću i ravnu.

lotus yoga bolster bolster za jogo okrogli 20Bolsteri su punjeni jastuci pravokutnog ili valjkastog oblika koji pomažu da se potpuno opustite u asanama, pomažu omekšati tijelo i omogućuju postupno i sigurno istezanje. Dostupne su različite dimenzije i težine, a punjeni su različitim materijalima – npr. pamukom, kapuk vunom, ljuskicama pira, heljde…

lotus yogablanket savasana odeja za jogo 4Joga deka je nezamjenjiva za asanu savasana – položaj mrtvaca, kada ležimo na zemlji, a pobrine da se osjećamo toplo i ugodno. Deka može pružati veliku potporu i udobnost i u drugim asanama, može se svinuti i omogućuje opuštanje nogu i potporu donjeg dijela leđa ili se koristiti kao podloga za koljena.

ydl yoga wheel mandala night valj za jogo 10Valjak za jogu (kotač) je relativno novo pomagalo. Glavna svrha kotača je poboljšati fleksibilnost leđa i otvoriti prednji dio tijela. Proteže i lako otvara prsa, ramena, leđa i bokove. Također donosi više dinamike u praksu. Početnici i napredni vježbači joge mogu lako vježbati zaklone.

lotuscrafts zen zafu meditation pillow blazina za meditacijo 6Jastuk za meditaciju u potpunosti vas podržava u meditativnim položajima. Jastuci omogućavaju stopalima i koljenima opušten i udoban položaj, istodobno ispravljajući leđa i dovodeći zdjelicu prema naprijed, pružajući joj potporu. Možemo odabrati jastuke u obliku polumjesecamjeseca, kvadratnepravokutne, okrugle, s pirinim ili heljdinim ljuskicama, kapok vunom

blazinice vse 1Jastučići za oči povećavaju opuštajući učinak u restorativnim asanama kao što je savasana ili u meditaciji. Obično su punjene lanenim sjemenkama i / ili s dodatkom ljekovitog bilja, a možete im dodati i eterična ulja; npr. lavande koja opušta i smiruje živce, uklanja nesanicu i smanjuje depresiju.

klopca meditacija belaKlupica za meditaciju podržava uspravno držanje tijela u meditaciji i omogućuje duboko trbušno disanje te pomaže podići kukove tako da koljenima dodirujemo pod i držimo kralježnicu ravnom.

stol za jogo iyengar yogamatters 4Stolica za jogu služi kao pomagalo za okretanje u sjedećem položaju, za potporu u čučnju i drugim položajima… Neizostavno pomagalo za vježbanje iyengar joge ili restorativne joge. Mogućnost korištenja produžetka, naslona odnosno klupice za zaklone.

Upravo zbog mnogih pozitivnih učinaka joga prakse i izazova suvremenog načina života, postupno su se razvili različiti tipovi joge koji odgovaraju svim starosnim skupinama, oba spola i svim tijelima.

Joga pomagala potiču pojedinca da sigurno upozna asane, svoje sposobnosti i svoje potencijale, pomažu mu u procesu učenja, a iznad svega osiguravaju da se osjeća ugodno. Ako niste isprobali nijedan od ovih nevjerojatnih pomagala, vrijeme je da upoznate njihove pozitivne učinke.

Pronađite joga praksu koja vama odgovara i odaberite prostirke i dodatke koji su izrađeni od prirodnih i ekoloških materijala. Istražujte, isprobavajte i pomičite svoje jogijske granice!

jogaline logo jogaline.hr