Foto: pexels.com

Kada je riječ o takvim dubokim povredama, posebno je teško oprostiti. Čak i ako mislimo da smo oprostili, zato što više ne mislimo na bolan događaj ili ga se ne sjećamo u detalje, to ne znači da je emocija zamjeranja nestala. Ne misao, ne sjećanje već emocija je ono što predstavlja stvaran teret u našoj podsvijesti. Što se u većoj mjeri oslobodimo zamjeranja, to smo lakši, sretniji i slobodniji djelovati i odlučivati iz naše slobodne volje i tako stvarati ljepšu stvarnost za sebe i svoje bližnje, umjesto da djelujemo iz „ladica” prošlih iskustava i opterećujućih emocija.

atma.hr – 78
Vjerojatno ne postoji osoba koja baš nikada nikome ništa nije zamjerila. Koja se nikada nije naljutila na nekoga. Poželjela uzvratiti za povredu koja joj je nanesena. Od onih sitnih stvari kao što su preguravanje ispred reda u trgovini, otimanje idealnog parkirnog mjesta ispred nosa ili bolan skok na stopalo u gužvi tijekom vožnje u autobusu pa do krupnih stvari kao što su prevara partnera, izdaja dugogodišnjeg prijatelja kojem smo vjerovali ili neki drugi događaj koji osjećamo kao veliku nepravdu, udarac, bol, tugu, razočarenje.

Naš svjesni um je selektivan, ne pamti sve, naročito ne svako „sitno” zamjeranje, ali naš podsvjesni um pamti doslovno sve. Kako to znamo?

Uvede li vas terapeut u hipnotičko stanje i postavi vam pitanje što ste sve vidjeli dok ste se vozili 15-ak minuta od svoje kuće do nekog odredišta, vi ćete se moći sjetiti svakog pa i najstitnijeg detalja – boje automobila koji vas je prestigao, marke ručnog sata na ruci pješaka, boje ogrlice koju je imala osoba na plakatu pored koje se prošli i slično.

Naš podsvjesni um je poput uređaja za snimanje, ništa mu ne može promaknuti. Tako su u njemu pohranjena i sva pa i najsitnija, zamjeranja i ljutnje koje smo ikada doživjeli.

atma.hr – 39

Teret koji je teško nositi u sebi

Ako je tako, možemo samo zamisliti koliku gomilu toga čitavo vrijeme nosimo u sebi. I ne samo da nosimo, nego nam to zamagljuje viziju sadašnjeg trenutka, sudjeluje u stvaranju trenutnih zaključaka, osjećaja i odluka.

Ponekad možda osobu koja ima dobre namjere prema nama, gledamo kroz prizmu povreda iz prošlosti i prema njoj podižemo zid samoobrane, stavljamo je na distancu i ne dopuštamo joj da uđe u naše srce kako ne bismo ponovno bili povrijeđeni. A time se možda lišavamo prekrasnih prilika za novu ljubav, prijateljstvo, suradnju, razvoj…

U svjetlu svega toga uistinu je korisno  čak neophodno, otpustiti stare male i velike povrede i zamjeranja, očistiti tu „mapu” u nama na kojoj piše „neoprošteno” i jednostavno – oprostiti.

Jednom sam poznavala čovjeka koji je uistinu imao loše roditelje. Otac mu se bavio kriminalom, u nastupu ljutnje pokušao je četverogodišnjeg sina ozlijediti žiletom i život je završio iza rešetaka, a majka uopće nije marila za njega. Odgojili su ga djed i baka koji su bili dobri prema njemu, ali emotivne povrede iz djetinjstva su ostavile trag. Posebno je o majci govorio s dubokim ogorčenjem i prezirom.

atma.hr – 75
Kad sam mu rekla da bi bilo dobro da joj oprosti, jer očigledno nije mogla biti bolja majka, strašno se naljutio i povikao: „Kakve su to idiotarije? Naravno da je mogla biti bolja majka! Nikada joj neću oprostiti!”

Mnogo godina kasnije, još uvijek je ogorčen na svoju majku, njegovi odnosi sa ženama su prepuni drame, bijesa i sukoba, ljutnja i dalje uvelike vlada njegovim životom. To je cijena koju plaća za „nikada neću oprostiti”.

Kada je riječ o takvim dubokim povredama, posebno je teško oprostiti. Čak i ako mislimo da smo oprostili, zato što više ne mislimo na bolan događaj ili ga se ne sjećamo u detalje, to ne znači da je emocija zamjeranja nestala. Ne misao, ne sjećanje već emocija je ono što predstavlja stvaran teret u našoj podsvijesti.

Kako, dakle, stvarno oprostiti?

All level healing tehnika opraštanja

Najbolji i najlakši način su mentalne tehnike koje pomažu našoj podsvijesti da to učini na lagan, jednostavan način i bez puno uzburkavanja starih emocija. Jedna od takvih tehnika je All level healing tehnika opraštanja, koja je dio širokog spektra All level healing tehnika koje omogućuju iscjeljenje na svim razinama bića – tjelesnoj, mentalnoj, energetskoj i duhovnoj. Jednostavna je, lagana, nenaporna i kratka, a vrlo učinkovita.

Radi se zatvorenih očiju, u opuštenom stanju. Zamislimo osobu s kojom želimo napraviti opraštanje, bilo da mi želimo njoj oprostiti ili nam je namjera da ona nama oprosti, kako stoji ispred nas. Zamolimo je da nam sve oprosti i kažemo da i mi njoj opraštamo sve. Potom zamislimo kako uzimamo darovnu kutiju, u nju stavimo neki dar za tu osobu i damo joj ga u ruke. Na kraju presiječemo energetsku nit koja nas povezuje s tom osobom, zahvalimo joj i vizualiziramo je kako odlazi.

atma.hr – 78
Jednako važno je oprostiti i sebi. Opraštanje sa sobom, sa svojom podsviješću, radi se na isti način, ali bez prekidanja energetske niti. Samo zamislimo kako se dar, koji dajemo svojoj podsvijesti, stapa s njom, potom je zagrlimo i stopimo se s podsviješću s kutijom u kojoj smo stavili sve ono što želimo darovati sebi (zdravlje, sreću, ljubav, energiju, bogatstvo, obilje, mir, materijalna dobra…)

Ova osnovna All level healing tehnika opraštanja (a postoje i napredne) može se naučiti od učitelja ili od certificiranog trenera osobnog razvoja All level healing tehnika, i prakticirati samostalno kad god je potrebno.

Što se u većoj mjeri oslobodimo zamjeranja, to smo lakši, sretniji i slobodniji djelovati i odlučivati iz naše slobodne volje i tako stvarati ljepšu stvarnost za sebe i svoje bližnje, umjesto da djelujemo iz „ladica” prošlih iskustava i opterećujućih emocija.

Snježana Krčmar

Facebook – Snježana Krčmar Trener osobnog razvoja All Level Healing tehnika

www.alllevelhealing.com

101 IVAN MODRUŠAN KAKO OPROSTITI

Kako oprostiti?

kako oprostiti

Vodič kroz tehniku opraštanja

Uz ovu knjigu možete naučiti kako prepoznati obrasce po kojima vam se događaji ponavljaju, kako izolirati važne točke koje određuju cijeli niz događaja te kako oprostiti i kome oprostiti da se prekine nepovoljni niz događaja.

Cilj ove knjige je upoznati vas sa praktičnom mogućnošću rada na uklanjanju negativnih osjećaja i trauma, te brzog i učinkovitog bezopasnog čišćenja trauma iz podsvijesti za poboljšanje kvalitete vašeg života.

Uz knjigu dobivate i besplatan CD.

180 stranica, format: 14×20

Cijena: 97,20 kn - Kupi ovdje