Riječ „chakra“ sanskrtskog je podrijetla i znači kolo ili vrtlog. Čakre su središta energije i svijesti u ljudskom organizmu, a označava ih se i kao vrtloge energije i središta snage. One su stožasti vrtlozi, koji se vrte velikom brzinom i metaboliziraju energiju, a boje čakri povezane su s frekvencijom energije, koju čakra metabolizira pri određenoj brzini.

atma.hr – 39

Čakre nisu materijalna, anatomski dokaziva središta, već vrtlozi energije ljudske aure.

Učenje o čakrama preneseno je zahvaljujući tradiciji yoge, no same čakre čovjek može spoznati neovisno o pripadnosti kulturi ili vremenu u kojemu živi.

Čakre utječu na funkciju organa, krvotok, aktivnost hormona, ali i na emocije i misli. Transformiraju kozmičku životnu energiju (pranu, chi, ..) koja neprekidno struji ljudskim tijelom. Čakre ju preuzimaju, skupljaju i pripremaju za tjelesne, duhovne i misaone procese. Svakoj čakri pripada određena boja, simbol, mantra, element, kristali koji odgovaraju energetskim frekvencijama pojedinog energetskog vrtloga.

Pravilno funkcioniranje čakri nam omogućava zdravo fizičko i psiho-emocionalno tijelo. Svaka je povezana s živčanim centrima kralježnice, s određenim organima, žlijezdom s unutarnjim lučenjem i glavnim živčanim spletom.

Vede, a posebno Ayur Veda tvrdi da je čovjek zdrav onoliko koliko su mu čakre usklađene i otvorene za protok energije.

Ako čakra ne može metabolizirati energiju, kažemo da je blokirana. Tok energije je preslab pa pojedini dijelovi tijela nisu opskrbljeni s dovoljno energije.

atma.hr – 39

Stoga postepeno nastaju kvarovi i smetnje koje prepoznajemo kao bolesti ili različite psihičke poteškoće na materijalnoj razini čovjekovog postojanja.

Pogledajte ovaj isječak iz animiranog filma Avatar: The last Airbender (Avatar: Posljednji gospodar vjetrova), koji nam vrlo jednostavno prenosi znanje o čakrama.

Uživajte gledajući i naučite kako djeluju čakre…

Kako pročistiti čakre – objašnjenje iz animiranog filma from Mino on Vimeo.