Abstract photo created by kjpargeter - www.freepik.com

Mi unosimo hranu i piće u sebe da bismo održavali svoje tijelo živim i (relativno) zdravim. No, očito je da smo zaboravili za što nam služi hrana.

atma.hr – 52
Pošto često jedemo iz dosade ili iz navike, te nismo budni za svoje postupke, evo jedan savjet koji sam dobila ranije od vodiča koji se tiče svega što unosimo u tijelo. Prije nego posegnete za nekom namirnicom, stanite i pitajte svoje tijelo treba li ono to zaista. Jer, mi unosimo hranu i piće u sebe da bismo održavali svoje tijelo živim i (relativno) zdravim. No, očito je da smo zaboravili za što nam služi hrana.

Dakle, kako to učiniti – kako razgovarati sa svojim tijelom?

Oni s razvijenom intuicijom će to vrlo lako učiniti, a oni koji nemaju tako razvijenu intuiciju, ovo im je odlična prilika da je vježbaju.

Npr. nešto ti se jede i zaviriš u frižider. Prije nego što posegneš rukom, stani i zapitaj tijelo – doslovno mu se obrati – je li ovo što namjeravam sad pojesti ono što ti trebaš u ovom trenutku?

Nevjerojatno je da iste sekunde osjetimo da je neki od unutrašnjih organa počeo malo “žigucati” ili se neki dio tijela pomaknuo. Istovremeno, tu stupa na snagu i intuicija.

Odjednom osjetimo da naše tijelo to ne treba da bi pravilno funkcioniralo. Idemo na ono što naše tijelo treba: ako ste npr. na tržnici ili u trgovini i imate plan što ćete kupiti, radije upotrijebite drugi način kupovine: pogledajte sve što je npr. na policama povrća i voća.

atma.hr – 52
One boje koje vam privuku pažnju u tom trenutku, bilo da se radi o voću ili povrću – to je ono što vaše tijelo treba.

Ako je to crvena boja – kupite nešto od voća i povrća te boje. Ako je to zelena – ista stvar. Dakle, ne kupujte na pamet ili ono što vam vaš um kaže da trebate. Poslušajte svoje tijelo i svoju intuiciju.

Zanimljivo je da kad ovako pitate tijelo – u većini odgovor bude NE. A mi mislimo npr. da je to zdrava namirnica pa zašto je ne bi uzeli?

Da, ona je zdrava, ali vaše tijelo to ne treba u tom trenutku, jer ta namirnica možda ima one vitamine i minerale koje vi sad ne rabite, nego neke druge.

I zato iako izgleda privlačno, radije to ostavite i idite dalje dok ne dokučite što to vaše tijelo treba upravo sada. Naime, u određenim periodima možda više trebamo kalcij i magnezij pa će nas tijelo upućivati da jedemo hranu koja ih ima najviše u sebi.

Drugom prilikom će nam više trebati vlakana ili vitamina C npr. pa će nas tijelo odvući do one namirnice koja to ima u većim količinama.

Ovaj sistem pitanja i odgovora ne vrijedi samo za tijelo nego i za naš um i naše cjelokupno biće.

Utočište – Sanctuary