Ljeto je, tržnice i vrtovi su bogati povrćem! Istovremeno i kod nas se javlja potreba da konzumiramo laganiju hranu koja će nam pružiti obilje nutritivnih vrijednosti, a ujedno će nam pomoći i u skidanju viška kilograma. Evo prijedlog za zdravo lagano varivo bez zaprške uz koje možete poslužiti ovaj mirisni kruh sa začinskim biljem – to će idealno zaokružiti vaš obrok.
Sastojci za kruh
- 1 šalica heljdinog brašna
- 1 šalica zobenog brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 /2 čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica himalajske soli
- 3 žlice chia sjemenki
- ½ šalice maslinovog ulja
- 1 šalica jogurta
- 1 šaka svježih kopriva
- 1 jušna žlica sušenog ružmarina
Sastojci za varivo
- 1 mladi češnjak
- 3 mrkve
- 2 poriluka srednje veličine
- 1 šalica graška
- 4 krumpira
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica kurkume u prahu
- crni papar, himalajska sol
- mlijeko od zobi
* šalica = 2, 5 dl
Priprema kruha
1. Uberite listove svježe koprive, operite ih i prelijte s 1 litrom kipuće vode. Ocijedite ih i ostavite ohladiti. Ohlađene koprive sitno nasjeckajte.
2. Ostatak vode u kojoj su bile koprive ohladite i upotrijebite za pripremu veganskog jaja; pomiješajte 3 jušne žlice chia sjemenki i 9 jušnih žlica vode. Povremeno promiješajte.
3. Zagrijte pećnicu na 180° C.
4. Pomiješajte suhe sastojke (heljdino i zobeno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i himalajsku sol) u jednoj posudi te mokre sastojke (namočene chia sjemenke, maslinovo ulje i jogurt) u drugoj posudi. U mokre sastojke umiješajte sjeckanu koprivu i sušeni ružmarin.
5. Pomiješajte sastojke obaju posuda.
6. Manji pleh obložite papirom za pečenje i žlicom stavite smjesu u pleh te poravnajte.
7. Pecite 50 – 60 minuta odnosno, dok kruh ne poprimi zlatno-smeđu boju (provjerite čačkalicom nakon 45 minuta pečenja).
8. Pečeni kruh ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađeni kruh narežite na tanke šnite.
Priprema variva
1. Povrće (češnjak, mrkvu, krumpir i poriluk) očistite , operite i nasjeckajte (češnjak i poriluk na kolutiće, a mrkvu i krumpir na kockice).
2. Na maslinovom ulju pirjajte nasjeckani mladi češnjak.
3. Kada češnjak omekša, dodajte mrkvu i poriluk i nakon nekoliko minuta pirjanja zalijte vodom. Dodajte krumpir.
4. Kada zakuha dodajte grašak. Posolite i popaprite po želji. Kuhajte sve zajedno dok povrće ne bude kuhano.
5. Na kraju dodajte 2 dl zobenog mlijeka i kurkumu te kratko prokuhajte. Po želji dodajte soli i/ili papra.
Poslužite varivo uz kruh s koprivom!
Ivanku Brček Zdravu.ivu pratite na njenom blogu, Facebooku, Instagramu i Pinterestu