Foto: pixabay.com

Tko uopće čini zlo pri punoj svijesti o tome? To što nas čini sposobnim da na­nosimo bol i da budemo zli nije ni u kojem slučaju sloboda već slabost, jer nam nedostaje svijest i senzibilnost. Onaj tko je stvarno svjestan i slobodan, nije u stanju griješiti.

atma.hr – 52
Mislite o nekoj osobi koja vam se ne sviđa, osobi koju uglavnom izbjegavate, jer njena prisutnost budi u vama negativne osjećaje. Zamislite da je sada prisutna i postanite svjesni tog negativnog osjećaja.

Eto, našli ste se pred nekim tko je siromah i bogalj, trom.

Sada pokušajte shvatiti sljedeće: ako pozovete tu osobu, tog uličnog prosjaka, u svoju kuću, dakle udostojite je svoje prisutnosti i ona će vam dati poklon koji nikada ne biste dobili ni od koga od vaših zanosnih i ugodnih prijatelja, koliko god da su bogati.

Ta osoba otkriva vas samom sebi, ona vam razotkriva ljudsku prirodu. To je neusporedivo otkriće, koje ne možete dobiti čak ni iz Svetih spisa. (Jer kakva je korist da znate sve što piše u njima, ako pri tom ne poznajete sami sebe i živite životom robota?) Istina koju bi vam donio taj prosjak rastvorila bi i proširila vaše srce sve dok se u njemu ne bi stvorio prostor za svako živo biće. Možete li zamisliti ljepši poklon od toga?

Sada razmotrite svoju negativnu reakciju i upitajte sebe: „Hoću li ja biti taj koji vlada situacijom, ili će ta situacija vladati nada mnom?” To je prvo otkriće, za kojim odmah slijedi novo – put koji vodi ovladavanju tom situacijom je gospodarenje nad samim sobom. Kako se to postiže?

atma.hr – 52
Potrebno je samo da shvatite da na svijetu postoje ljudi koji, da su na vašem mjestu, ne bi negativno reagirali pred osobom koja tako djeluje na vas. Oni bi se osjetili odgovornim za tu situaciju, bili bi iznad nje, a ne podjarmljeni njome kao vi.

Ali vaše negativne osjećaje ne izaziva, ta konkretna osoba (kako pogrešno zamišljate) već vaša unutrašnja uvjetovanost – to je treće i najvažnije otkriće. Vidite li što se događa kada zaista „shvatite”?

Kad ste došli do ovakvih otkrića o sebi, evo vam jednog otkrića koje se odnosi na ljudsku prirodu. Shvaćate li da takva osoba koja izaziva negativnu reakciju u vama nije odgovorna za takvo svoje ponašanje i osobine?

atma.hr – 52
Vi možete hraniti taj negativan stav u sebi isključivo ako pogrešno mislite da je ta osoba slobodna i svjesna, a samim tim i odgovorna.

Ali tko uopće čini zlo pri punoj svijesti o tome? To što nas čini sposobnim da na­nosimo bol i da budemo zli nije ni u kojem slučaju sloboda već slabost, jer nam nedostaje svijest i senzibilnost. Onaj tko je stvarno svjestan i slobodan, nije u stanju griješiti. Ta sirota osoba koja je pred vama samo je troma, a ne pokvarena kakvom je pogrešno vidite.

Shvatite ovu istinu, udubite se malo u to i vidjeti ćete kako se vaš negativan stav postepeno mijenja u ljubaznost i suosjećanje. I eto kako se istovremeno stvara prostor u vašem srcu za nekoga koga ste vi i drugi nalik na vas osudili na život skitnice i bijednika.

LJILJANA POSAVEC KNJIGE

Sada ćete shvatiti da je taj prosjak vama donio milostinju – proširenje vašeg srca i oslobađanje vašeg duha. Ako ste prije toga bili podjarmljeni (te osobe imale su moć da izazovu negativne osjećaje u vama pa ste čak išli drugim putem da bi ih izbjegli), sada vam je podare­na sloboda koja vam omogućava da nikoga ne izbjegavate, da idete bilo kojim putem koji vam odgovara.

Kada ovo sagledate, osjetiti ćete kako se, uz suosjećanje, u vašem srcu javlja i zahvalnost prosjaku koji se pre­tvorio u vašeg dobročinitelja. To je još jedan osjećaj koji vas oslobađa i od vas čini sasvim novo biće.

Anthony De Mello

transformacijasvijesti