Ljeto je, tržnice i vrtovi su bogati povrćem! Istovremeno i kod nas se javlja potreba da konzumiramo laganiju hranu koja će nam pružiti obilje nutritivnih vrijednosti, a ujedno će nam pomoći i u skidanju viška kilograma. Evo prijedlog za zdravo lagano varivo bez zaprške uz koje možete poslužiti ovaj mirisni kruh sa začinskim biljem – to će idealno zaokružiti vaš obrok.

atma.hr – 52




Sastojci za kruh

  • 1 šalica heljdinog brašna
  • 1 šalica zobenog brašna
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1 /2 čajne žličice sode bikarbone
  • 1 čajna žličica himalajske soli
  • 3 žlice chia sjemenki
  • ½ šalice maslinovog ulja
  • 1 šalica jogurta
  • 1 šaka svježih kopriva
  • 1 jušna žlica sušenog ružmarina

Sastojci za varivo

  • 1 mladi češnjak
  • 3 mrkve
  • 2 poriluka srednje veličine
  • 1 šalica graška
  • 4 krumpira
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica kurkume u prahu
  • crni papar, himalajska sol
  • mlijeko od zobi

* šalica = 2, 5 dl

atma.hr – 52




Priprema kruha

1. Uberite listove svježe koprive, operite ih i prelijte s 1 litrom kipuće vode. Ocijedite ih i ostavite ohladiti. Ohlađene koprive sitno nasjeckajte.

2. Ostatak vode u kojoj su bile koprive ohladite i upotrijebite za pripremu veganskog jaja; pomiješajte 3 jušne žlice chia sjemenki i 9 jušnih žlica vode. Povremeno promiješajte.

3. Zagrijte pećnicu na 180° C.

4. Pomiješajte suhe sastojke (heljdino i zobeno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i himalajsku sol) u jednoj posudi te mokre sastojke (namočene chia sjemenke, maslinovo ulje i jogurt) u drugoj posudi. U mokre sastojke umiješajte sjeckanu koprivu i sušeni ružmarin.

5. Pomiješajte sastojke obaju posuda.

6. Manji pleh obložite papirom za pečenje i žlicom stavite smjesu u pleh te poravnajte.

7. Pecite 50 – 60 minuta odnosno, dok kruh ne poprimi zlatno-smeđu boju (provjerite čačkalicom nakon 45 minuta pečenja).

8. Pečeni kruh ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađeni kruh narežite na tanke šnite.

banner za knjige danvantari

Priprema variva

1. Povrće (češnjak, mrkvu, krumpir i poriluk) očistite , operite i nasjeckajte (češnjak i poriluk na kolutiće, a mrkvu i krumpir na kockice).

2. Na maslinovom ulju pirjajte nasjeckani mladi češnjak.

3. Kada češnjak omekša, dodajte mrkvu i poriluk i nakon nekoliko minuta pirjanja zalijte vodom. Dodajte krumpir.

4. Kada zakuha dodajte grašak. Posolite i popaprite po želji. Kuhajte sve zajedno dok povrće ne bude kuhano.

5. Na kraju dodajte 2 dl zobenog mlijeka i kurkumu te kratko prokuhajte. Po želji dodajte soli i/ili papra.

Poslužite varivo uz kruh s koprivom!

Ivanku Brček Zdravu.ivu pratite na njenom blogu, Facebooku, Instagramu i Pinterestu