Možda će vas iznenaditi koliko detaljnih praktičnih uputa sadrže drevni vedski tekstovi o raznim aspektima života. Primjerice, Sri Vishnu Purana sadrži detaljne upute o vrstama hrane koju bi čovjek trebao konzumirati, a također i o načinima kako to činiti. Pored toga, sadrži i nekoliko stihova, sanskritskih mantri koje izgovaranjem pomažu u dobroj probavi. Kratki sažetak tih smjernica i stihova predstavljamo u nastavku.

Osoba bi trebala sjesti za objed u sretnom stanju uma. Ne bi trebala jesti mokrim rukama ili nogama, niti biti odjevena u samo jedan komad odjeće. Prilikom objedovanja, najbolje je sjediti okrenut prema istoku ili sjeveru. Ne bi se trebalo jesti okrenut prema kutu ili tijekom izlaska ili zalaska sunca ili ako je u melankoličnom raspoloženju. Potrebno je poprskati hranu s nekoliko kapi posvećene i tek potom početi jesti. Osim voća, korijenja, pečenih i sušenih namirnica, chutnija i slastica, ne bi trebalo jesti hranu od prethodnog dana. Također se ne bi smjeli jesti ostaci osim maslaca, meda, skute i namirnica na bazi brašna.

Redoslijed okusa bi trebao biti slijedeći: prvo slatko, nakon toga slano i kiselo. Gorko, začinjeno i oporo bi trebalo biti ostavljeno za kraj. Nadalje, ako prvo uzmete tekuću hranu, zatim krutu i zaokružite ponovo s tekućom hranom, nikada se nećete razboljeti ili imati želučanih problema. I na kraju, nikada se ne bi trebala kritizirati hrana koju jedete, ne bi se trebalo ćaskati, već usredotočiti na jelo.

Sada slijede stihovi za probavu. Nakon blagovanja na gore spomenuti način, potrebno je sjesti okrenut prema istoku ili sjeveru neko vrijeme te, zadovoljna uma, recitirati sljedeće stihove:

1

agniraapyaayayeddhaatum paarthivam pavaneritah
dattaavakaasam nabhasaa jarayatvastu me sukham (92)

“Neka probavna vatra zapali moj životni zrak (pranu) iz neba i probavi hranu koju sam pojeo. Neka se esencija hrane prožme do mojih udova i učini me zdravim!”

2

annam balaaya me bhoomerapaamagnyakilasya cha
bhavetyetatparinatam mamaastvavyaahatam sukham (93)

“Neka ova hrana ojača esenciju zemlje, vode, vatre i zraka u mom tijelu i pomogne mi u rastu! Neka me vodi do općeg blagostanja!”

3

praanaapaana-samaanaanaam-udaanavyaanayostathaa
annam pushtikaram chaastu mamaapyavyaahatam sukham (94)

“Neka mi ova hrana pomogne u slobodnom protoku pet vitalnih zrakova u mom tijelu – prana, apaana, samaana, udaana i vyana – i neka mi podari neprestano zdravlje!”

4

agastiragnirbadavaanalascha bhuktam mayaannam jarayatvasesham
sukham cha me tatparinaamasambhavam yacchantvarogo mama chaastu dehe (95)

“Neka probavne vatre agasti i badava probave hranu koju sam počastio i neka mi podare zdravo i snažno tijelo!”

5

vishnussamastendriyadehadehee pradhaanabhooto bhagavaanyathaikah
satyena tenaattamaseshamannam aarogyadam me parinaamametu (96)

“Neka se ova hrana probavi i podari mi zdravlje jer je Gospodin Višnu prevladavajuće božanstvo mog cijelog tijela i osjetilnih organa!”

6

vishnurattaa tathaivaannam parinaamascha vai tathaa
satyena tena madbhuktam jeeryatvannamidam tathaa (97)

“Onaj tko jede je Gospodin Višnu, hrana je Gospodin Višnu, i pojavno tijelo je Gospodin Višnu. Ovo je istina na temelju koje neka se hrana koju sam počastio probavi!”

Dok mantra ovih šest strofa, osoba bi trebala lagano masirati svoj stomak. Na taj način, uz slijeđenje mjera koje su prethodno navedene, neće biti nikakvih probavnih problema poput zatvora i sl. Pa ako baš ništa ne pomaže, možda možete pokušati. 🙂