Suvremeni tehnološki napredak i industralizacija stvorili su situaciju u kojoj smo izgubili vezu sa suptilnijim zakonima prirode koja umnogome utječe na funkcioniranje našeg vlastitog tijela. Jedno od nedostataka tog gubitka nepoznavanje je čakre, naših glavnih energetskih centara u tijelu. O tome koliko su one važne i koliko mogu utjecati na naš život, napisano je već bezbroj knjiga, eseja i članaka.

atma.hr – 52
Mnogi alternativni smjerovi medicine u svojim analizama i tretmanima bolesti danas pokazuju vezu između suptilnih i fizičkih tijela. Suprotno tome, suvremena konvencionalna medicina ne priznaje da poremećaji u umu mogu uzrokovati poremećaje u tijelu i obratno, da uznemirenja u tijelu uvjetuju poremećaje u umu. Npr. u alopatičkom sustavu, polaznici promatraju simptome bolesti, označuju ih, i onda pokušavaju prevazići simptome.

Ayurvedski sustav s dubljim razumijevanjem zdravlja i bolesti koristi pet osnovnih načela u prevenciji i tretmanu bolesti: pravilnu dijetu, pravilne fizičke aktivnosti i vježbe, pravilne mentalne aktivnosti, čistoću i regulirano osjetilno uživanje.

Kada govorimo o fizičkom tijelu, to se odnosi na vanjsko tijelo što uključuje i pet osjetila: sluh, vid, okus, miris i dodir. Suptilno tijelo se odnosi na um, inteligenciju i lažni ego (s kojim se identificiramo s materijalnim tijelom i umom). Kako bismo razumjeli vezu između fizičkog i suptilnog tijela, moramo prvo razumjeti čakre.

atma.hr – 52
Čakre – energetski centri

Čakre su energetski centri koji prihvaćaju pranu (suptilna energija koja daje život i vitalnost) i raznose je dalje u različite dijelove tijela. Svaka čakra je povezana također s psihološkim i fiziološkim karakteristikama osobe. U tijelu postoji sedam glavnih čakri i još mnogo sporednih. Ukoliko čakra pravilno funkcionira, tada će organi koji su povezani s njom biti zbrinuti s dovoljno prane i zdravo će funkcionirati. S druge strane, ukoliko čakra ne funkcionira ispravno, tada će doći do blokade u nekim organima. Na taj način mogu nastati problemi u nekim aspektima ljudskog života.

Prilikom rođenja, čakre su otvorene i spremne su prihvatiti pranu za rast i razvoj suptilnog i fizičkog tijela. No, ukoliko se žele zaštititi od negativne energije, čakre se mogu zatvoriti. Važno je spomenuti da iskustva u mladosti uveliko utječu na funkcioniranje čakra u kasnijem životu.

Dvije vrste ljudi će smatrati znanje o chakrama vrlo važnim:

  1. kategorija su roditelji koji imaju djecu u stadiju razvoja od sedme do osme godine starosti. Iako je djetinjstvo i iskustva vezana uz njega podložno zakonima karme, ipak se problemi mogu izbjeći uz pomoć znanja o chakrama. Roditelji mogu naučiti te principe kako bi osigurali svojoj djeci otvorenostchakri.
  2. kategorija koja može imati dobrobit od znanja o chakrama su osobe koje imaju kronične psihičke i mentalne poteškoće čiji su uzroci emocionalne i psihičke prirode.

Skica nam pokazuje položaj sedam glavnih chakri i područja tijela pod njihovom kontrolom. Iako se liječnici ne slažu uvijek o točnim pozicijama chakri, podaci iznijeti u ovom članku su zasnovani na informacijama iz vedskih spisa.

chakre

Čovjek posjeduje pet vrsta tijela:

  1. Fizičko tijelo ili sthula sharira – nastanjuje tjelesnu razinu, prima i predaje informacije putem pet osjetila: okusa, mirisa, dodira, sluha i vida. Napaja se hranom, vodom i zrakom. Tvori ga gusta materija koja vibrira niskim frekvencijama. Duša posredstvom fizičkog tijela stječe iskustvo tjelesnog svijeta.
  2. Eterično astralno tijelo ili prana sharira – ovo tijelo je u biti najvažniji čovjekov osjetilni organ. Uglavnom se poklapa sa svojim tjelesnim pandanom. Poput fizičkog je zbiljsko tijelo, ali vibrira mnogo većom frekvencijom. Svrha astralnog tijela opskrba je fizičkog tijela nužnom energijom koja ga održava osjetljivim na podražaje i priključenim na energetsku mrežu koja prožima kozmos. Postiže se posredstvom čakri, sporednih energetskih središta i meridijana koji ih povezuju, kao i aure koje okružuju tijelo i tvori oko njega jajolik oblik – zaštitni štit. Energija viših razina prodire u fizičko tijelo kroz čakre smještene na površini eteričnog tijela.
  3. Mentalno tijelo ili manasa sharira – interpretira eteričko i fizičko tijelo. Prima misli beskrajnog uma pri njihovu prelazu s duhovne na mentalnu razinu. Pri liječenju trebamo osobitu važnost dati mentalnom tijelu, jer se mnoge bolesti rađaju upravo u njemu.
  4. Inteligencija ili buddhi sharira tijelo – poremećaji u tijelu prenose se na eteričko tijelo, uzrokujući nemir, tjeskobu, strahove, pojačane želje i htijenja. Ukoliko je aura oslabljena, tada to može potkopati zdravlje mentalnog tijela ne nauči li čovjek pročistiti negativne misli i zamijeniti ih pozitivnima.
  5. Spiritualno tijelo ili anandomayo bhyasat – nastanjuje spiritualnu razinu i predstavlja zapravo naše pravo osobeno biće ili dušu. Ovo tijelo titra najvišim vibracijama. Ljudski duh je očitovanje cjeline svijeta a slabljenje duhovne povezanosti s cjelinom svega slabi spiritualno tijelo. Bez spoznaje istinske duhovne prirode, čovjek pospješuje bolesti i slabi svoje spiritualno tijelo.
    kresimir misak knjige