Mnogi duhovnjaci današnjice koriste se najrazličitijim mantrama. Sve one su na sanskritu, praiskonskom jeziku indijskog potkontinenta, koji je ujedno jezik drevnih Veda. Globalno gledano, bilo koji stih iz hinduističkih tekstova kao što su Vede, Upanishade, Bhagavad Gita, Yoga Sutra, pa čak i Mahabharata, Ramayana i Durga Saptashati je mantra.

atma.hr – 39

No, što uopće znači riječ mantra? Ona se sastoji od dvije riječi: ‘manas‘ (hrv. um) i ‘tra‘ (hrv. zaštita). Dakle, mantre služe za zaštitu uma, ali i za zaštitu od njega. Štite naš um od izvanjskih negativnosti kako bi um ostao pozitivan, no također nas štite od negativnosti koje već imamo u svojem umu.

‘Man’ također znači srce, a ‘tra’ znači ponavljanje. Dakle, mantra je ponavljanje Božanskog imena u srcu, odnosno molitva srca.

Mantre postoje u mnogo oblika, uključujući ṛc (primjerice stihovi iz Rig Vede) i sāman (primjerice glazbeni napjevi iz Sama Vede). Uvijek se radi o melodičnim, matematički strukturiranim stihovima, koji nose vrlo visoku vibraciju. Velik broj mantri su u svojoj srži melodični izrazi duhovnih pojmova.

Jedna od najjednostavnijih, a ujedno i najmoćnijih mantri je OM.

OM Chanting mantra

OM je praiskonski zvuk stvaranja. On je najviša i najčišća vibracija. OM obuhvaća stvarnost koja je ispoljena i onu koja to nije. Mistici su pričali o svojim iskustvima ove energije kao o brujećoj vibraciji koja je posvuda i unutar svega.

“Sada ste ovdje da izgovarate OM i iscjelite svoje tijelo, um i dušu.”

                       – Paramahamsa Sri Swami Vishwananda

OM se također naziva i ‘anahata zvuk’ (sanskrit: vječan, bez izvora, nemanifestiran). Drugačiji je od svih ostalih zvukova koje možemo iskusiti našim osjetilima. Zvukovi najčešće nastaju udaranjem jednog predmeta o drugi (2 činele, bubanj i ruka, glasnice). OM ne nastaje na takav način. OM je samopojavni zvuk, zvuk iskonske energije. To je jedini zvuk koji nije dvostruk. On je izvan dualnosti pojavnog svijeta: dan – noć, muško – žensko, dobro – loše…

“Jogini su koristili samo mantru OM. Meditirali su samo na ovu Maha mantru te iscjeljivali uz pomoć nje.”    Paramahamsa Sri Swami Vishwananda

Dakle, Paramahamsa Vishwananda mantru OM naziva Maha mantrom. No, što su Maha mantre? Riječ ‘maha’ znači velik. Radi se o “velikoj mantri”. To znači da sve ostale mantre prebivaju unutar Maha mantre. Sve mantre samo u jednoj? Možeš li zamisliti kolika je, dakle, moć sadržana u jednoj takvoj mantri!

atma.hr – 39

U Splitu ćemo uskoro održati Project Mantra radionicu. Project Mantra jedna je od duhovnih tehnika Bhakti Marga Sadhane (saznaj više na http://bmsadhana.bhaktimarga.org/hr/ ). Project Mantra je jednostavna, a ujedno i vrlo moćna duhovna praksa koja te tijekom 40 uzastopnih dana programa povezuje s Božanskim. Na radionici ćeš naučiti dvije moćne, drevne Maha mantre koje su tisućljećima držane u tajnosti.

Project Mantra Paramahamsa Vishwananda mantra om Bhakti Marga

Ponavljanjem mantri djelujemo na same sebe i okolinu u kojoj živimo. One negativnost pretvaraju u pozitivnost, pročišćavaju um od nečistoća kao što su ljutnja, pohlepa i zavist, te na kraju um postaje u potpunosti smiren.

Project Mantra radionicu održat ćemo se na splitskom Marjanu 25. travnja. Sudjelovanje je besplatno.

Pridruži nam se i otkrij novu dimenziju postojanja zahvaljujući dvjema Maha mantrama. 😊

Info i prijava:
[email protected]

Nena
mob: 091 591 0833

Acyuta Atipriya Jambavatidasi
mob: 097 671 0791

atma.hr – 39