Neville Goddard duhovni je učitelj prošlog stoljeća i jedan od pionira Nove Misli, a danas ga mnogi smatraju začetnikom Zakona privlačenja, iako se u njegovo vrijeme taj naziv nije rabio niti su takva učenja bila popularna. Poučavao je da nam stvarnost, baš kao zrcalo, vraća refleksiju vlastita stanja svijesti i koncepta koji imamo o sebi i drugima – naših misli, emocija, stavova i dubokih uvjerenja. Referirajući se često na stihove iz Biblije, Neville nam je predao ključeve za njezino dublje, duhovno i psihološko tumačenje s kakvim se možda još niste susreli. Govorio je da Biblija nije tek povijesni zapis ili biografija Isusova života, već priča o čovjeku, priča o tebi i meni prikazana kroz simbole. U jednom od svojih predavanja, on hrabro i nedvosmisleno izjavljuje da je čovjek sâm Bog – mijenjajući sebe čovjek se služi kreativnim načelom svemira i time postaje nalik Bogu. To kreativno načelo Neville je nazivao imaginacijom. Imaginacija kreira stvarnost, govorio je. No imaginacija nije tek puka mašta ili sanjarenje, već usmjerena pozornost na osjećaj postignutog cilja. Bilo da se radi o duhovnom ili materijalnom cilju, kreativno načelo je uvijek isto.

Međutim, Nevilleovo učenje ide dalje od kreiranja vanjske stvarnosti. On potiče duhovne tragatelje na jednu duboku duhovnu promjenu, a ne samo na kreiranje stvarnosti kakvu želimo da bismo ispunili svoje kaprice. To ne znači da je pogrešno željeti bogatiji ili uspješniji život, naprotiv. I sâm Neville živio je život u izobilju, no u posljednjem se desetljeću života, shvativši da je kreativnim Zakonom postigao sve što je ikad želio, okrenuo najvišem duhovnom cilju kojemu jedan čovjek može težiti – duhovnom oslobođenju koje Biblija naziva Božjim obećanjem, Novim rođenjem ili Novim čovjekom. To ga je koštalo popularnosti u duhovnim krugovima koji su bili više orijentirani na uspjeh u vanjskome svijetu, no Neville nije odustao od svoje namjere da govori o Božjem obećanju, izjavljujući da će, čak i pod cijenu da ga publika napusti, govoriti o tome golim zidovima. U nekim izvorima stoji da je svoje mistično iskustvo ponovnog rođenja doživio 1959. godine i time ispunio svoje „obećanje“.

„Moć svjesnosti“ sadrži alate za osobnu i duhovnu preobrazbu te nekoliko poglavlja praktičnih primjera uporabe Zakona kreiranja iz života Nevilleovih poznanika i učenika. To je svojevrstan priručnik za transformaciju i podsjetnik koji nosi bezvremenu poruku: Svatko je kreator vlastite stvarnosti. Ova poruka knjige ujedno nam je i poziv da se zapitamo kako smo uspjeli stvoriti baš ovakvu stvarnost kojoj danas svjedočimo; koja su to uvjerenja koja imamo te kako ih možemo promijeniti u novi, plemenitiji i bolji koncept o sebi i svijetu u kojem živimo.

Neville nas u knjizi upućuje na sam korijen svega što nam se događa u životu, na svjesnost vlastita postojanja – „ja jesam“ svijest – koja kroz život biva obojana našim mislima, emocionalnim obrascima i dubokim uvjerenjima, a koja autor naziva konceptom koji imamo o sebi. Ako kažemo „ja sam nemoćan“, naš će osjećaj postojanja poprimiti karakteristike tog koncepta, a stvarnost će se manifestirati sukladno konceptu da smo nemoćni. No, ako kažemo „zadovoljan sam“ i doista to osjetimo, naša će se stvarnost oblikovati prema sasvim drukčijem konceptu.

Sve što vidite i doživljavate, uključujući i druge ljude, rezultat je vaših misli i emocionalnih stanja. Čovjek je tvorac vlastite sudbine, a koncept koji on ima o sebi određuje svijet u kojem živi.

No, da bismo promijenili koncept sebe, sama misao nije dovoljna. Potrebna je moć imaginacije – osjetiti da već jesmo ono što želimo biti. Primjerice, ako želimo biti zadovoljni, moramo već sad osjetiti da smo zadovoljni. Ovo, naravno, traži ustrajnu vježbu, no upravo je to ključ koji daje dugoročne rezultate. Ako želimo biti zdravi, moramo već sad osjetiti da smo zdravi i ponašati se i živjeti u skladu s tim.

Da bismo stvorili novi koncept sebe, važno je razumjeti i da je osjećaj postojanja – „ja jesam“ – oslobođen obrazaca osobnosti. Oslanjajući se na „ja jesam“, a ne na vlastitu osobnost, dobivamo zdrav i stabilan temelj za duhovnu transformaciju. Nedovoljni naglasak na ovaj temelj upravo je razlog zašto mnoge tehnike samo-pomoći imaju kratkoročne učinke i zašto „Moć svjesnosti“ nije još jedno instant self-help štivo.

Probajmo napraviti mali pokus.

Pretpostavimo da smo uznemireni te da želimo biti smireni. Osjetimo da smo već sad smireni. Odmaknimo se od vlastite osobnosti i misli koje nam možda govore drukčije. Bit je održati osjećaj smirenosti. Možda ćete primijetiti da jedan dio vas ima tisuće razloga i opravdanja zašto biste trebali biti uznemireni, ali sjetite se, vi niste program osobnosti i njena uvjerenja, već osjećaj „ja jesam“. Vraćajte se na osjećaj smirenosti što češće tijekom dana, makar i u kratkim intervalima, doživljavajući ga u različitim situacijama, a zatim pustite stvarnost da se oblikuje sukladno vašem novom konceptu sebe.

Moc svjesnosti knjiga

„Moć svjesnosti“ jedna je od jedanaest Nevilleovih knjiga, a objavljena je prvi puta davne 1952. godine. Njeno izdanje na hrvatskome jeziku dostupno je u svim boljim knjižarama, a čitatelji izvan RH mogu je naručiti preko sljedećeg linka:

https://www.budilnikizdavastvo.com/knjige/

Nina Bućan,
Urednica Budilnik izdavaštva