Razumijevanje Dharme esencijalno je za uspjeh u svim životnim područjima

Riječ Dharma dolazi iz Sanskritskog jezika, jezika drevnih Veda. Korijen riječi je dhri, što znači „držati“ ili „podržavati“. Odatle dolazi značenje riječi Dharma – „ono što održava ili podržava naše postojanje“. Odgovor na pitanje; što je to točno što (p)održava naše postojanje, jeste mnogostruk, ali prvenstveno to su;

  • prirodni i božanski zakoni,
  • naša istinska priroda i naposljetku
  • naša svrha.

Božanski ili prirodni zakoni, koji dolaze od viših autoriteta, namijenjeni su da održavaju i zaštite harmoniju odnosno prirodni i moralni red u čovjeku, društvu i univerzumu. Na ovaj način, ako se odlučno i vjerno pridržavamo prirodnih zakona, oni zauzvrat održavaju naše postojanje, podržavaju nas i naš rast – materijalni i duhovni. Tako poštivanjem Dharme mi rastemo, uzdižemo vlastito razmišljanje i našu svjesnost, razvijamo plemenite odlike, pronalazimo svoje mjesto u životu, našu misiju i našu svrhu. Ako pak ne poznajemo ove bezvremenske, univerzalne principe uspjeha koji proizlaze iz Dharme, poput istinoljubivosti, ispravnosti, nenasilja itd, ako ih ne poštujemo i ne slijedimo, ono što ćemo prirodno iskusiti jest kaos, degradacija i zbunjenost. U takvom nestabilnom, turbulentnom stanju nitko ne može biti miran i sretan.

Kada u društvu nedostaje Dharma, ljudi ne mogu održati prirodnu ravnotežu ičega. Kaos i degradacija rezultat su takve moralne insuficijentnosti. Moralni zakon ili Dharma, predstavlja put cjelokupnog razvitka, materijalnog i duhovnog. Zato se kaže; „Kada razumijemo i slijedimo Dharmu, blagostanje i samospoznaja nas slijede u stopu.“

Sanskrit je vrlo bogat jezik i samo jedna riječ može imati nekoliko dubokih značenja. Tako je i sa Dharmom. Uz već navedene definicije božanskog i prirodnog zakona, jedno od izvornih značenja riječi Dharma jeste i „esencijalna karakteristika“ ili „ono što nas čini onim što jesmo“. Naša esencijalna karakteristika ili priroda također održava naše postojanje. To je također naša Dharma, koja nas čini onim što jesmo. Primjer je dat sa šećerom i njegovom slatkoćom. Slatkoća je Dharma šećera, to je njegova neodvojiva karakteristika, koja čini šećer onim što jest – slatkom supstancom. Naša neodvojiva karakteristika je predano služenje, ono je integralni dio ljudskog bića i nitko ne može izbjeći činjenici da u svakom trenutku mi nekog ili nešto predano služimo. Koliko je određeno predano služenje dobro za nekog i gdje ga vodi, pitanja su na koja odgovara Dharma Coaching.

Služenje se naziva našom esencijalnom karakteristikom jer se ne može odvojiti od nas. To je naša Dharma. Svatko od nas je sluga i ima sposobnost da služi druge sa nekim izvanrednim talentom i vještinama. Dharma Coaching, ova fantastična disciplina osobnog i duhovnog razvoja, razotkriva Vaš jedinstveni doprinos svijetu i životni poziv. Nakon testiranja i uvida u jedinstvenu kombinaciju Vaših talenata, Dharma Coach Vas nadalje vodi i uči kako razvijati te talente u Vaše snage i uspješan život utemeljen na njima. Ovaj proces detaljnog i dubokog razotkrivanja Vaših talenata i razvijanja istih u Vaše snage, pomaže Vam da stvorite život zasnovan na onom što radite najbolje i što Vas čini uistinu sretnim i ispunjenim.

Dharma Coach primjećuje i cijeni jedinstvene odlike svake osobe. On može vidjeti ono što svaku osobu čini jedinstvenom i uspješnom. On zna točno kako razotkriti ono najbolje u Vama, kako biste uistinu bili živi i na putu ispunjenja najuzvišenije svrhe ljudskog oblika života.

Svi trebamo pronaći svoj poziv, misiju i svrhu života. Bez svrhe ništa ne može postojati. Tako i svatko od nas ima svoju jedinstvenu svrhu i plemenite zadatke u ovom životu. Pronaći onu najuzvišeniju svrhu i truditi se ispuniti je, znači živjeti život u njegovoj punini. Takve aktivnosti zapaliti će u nama vatru entuzijazma i spontanog, dobrobitnog služenje iz ljubavi, koje je znak je da živimo svoju Dharmu. Ako se raspitujemo i upoznajemo dobro sa ovim temama, razumjeti ćemo i spoznati sebe, Univerzum, Boga, druga živa bića i naš istinski odnos sa njima. Zato se kaže da je Dharma Coaching umjetnost razotkrivanja Vašeg punog potencijala.


Domagoj Smolic 1
Domagoj “Dharma” Smolić

Moje ime je Domagoj “Dharma” Smolić. Inspiriran bezvremenskim Dharma fenomenom i procesom Coaching-a razvio sam Dharma Coaching disciplinu, jer je moj životni poziv davati osobni doprinos dobrobiti ljudskog bića. Life Coaching me je oduševljavao još od studentskih dana, kada se po prvi puta susrećem sa ovom znanošću. Nakon magistriranja na sveučilišnom studiju Kineziologije, započinjem svoju profesionalnu karijeru u polju zdravlja i obrazovanja, stavljajući naglasak na individualni i holistički pristup u radu sa svojim klijentima i učenicima.

Inspiriran učenjima Dharme, 2012. godine odlazim u Indiju studirati teologiju i filozofiju pri poznatom Mayapur Institutu, gdje se obučavam i kao životni savjetnik, sa snažnim duhovnim pristupom. Moj duhovni učitelj, zajedno sa dobrodošlicom u naslijeđe drevne Vedske kulture, daje mi duhovno ime Dharma Setu Das i moju životnu misiju sa njim. Moj nadimak „Dharma“ dolazi upravo od ovog imena; Dharma Setu Das, koje u prijevodu sa Sanskrita znači „Sluga mosta koji vodi ka Dharmi“. Želja mog duhovnog učitelja i moja životna misija jest da približavam druge njihovoj Dharmi. Nakon studija, ostajem raditi u Indiji neko vrijeme kao odgajatelj. Potom krećem na dobrovoljni misionarski rad u Afriku, gdje se dodatno usavršavam u provođenju individualnih životnih savjetovanja, treninga i radionica razvitka ljudske svjesnosti.

2020. godine nastavljam obuku u domeni Life Coaching-a. Postajem licencirani Gallup Global Strenghts Coach, stručno obučen da opunomoćim druge za uspjeh, u njima najvažnijim životnim segmentima.

Gallup je renomirana međunarodna korporacija osnovana 1935. godine, sa sjedištem u Washington-u. Fokus ovog fantastičnog skupa stručnjaka je pružanje analitičkih i obrazovnih savjetovanja individualcima i grupama, na globalnoj razini. Pri tome koriste on-line test osobnosti Clifton Strengths, kojeg i ja koristim u svom radu, kako bi pomogao svojim klijentima da brže i dublje spoznaju svoje urođene talente, pravu prirodu i postignu ono što je moguće za njih. To je ujedno i cilj Dharma Coaching-a, asistiranje drugima da razvijanjem svojih talenata i primjenom svojih snaga dostignu željene ciljeve i time razotkriju svoj puni potencijal. Najveće prepreke za to su unutarnje, ne vanjske, stoga je uloga pravog trenera ključna, kako bi osoba napredovala.

Mišljenja sam da Life Coaching predstavlja životni poziv. Uspješan trener, osim stručnog obrazovanja, osoba je koja utjelovljava iskrenu želju da motivira, inspirira i pomaže drugima da ostvare svoj puni potencijal, dostignu najvrjednije životne ciljeve i da budu ispunjeniji, sretniji i uspješniji, kako u karijeri, tako i u osobnom životu.

Hvala Vam na pažnji.

WEB: Dharma coaching (dharma-coaching.com)
FB: Dharma Coaching
MOB: Kontakt telefon 00385 92 381 2099
MAIL: [email protected]