Visoki krvni tlak, odnosno hipertenzija medicinski nazvan, je čimbenik rizika za nastanak infarkta, bolesti bubrega, moždanog udara, i očnih bolesti.  Budući da ima vrlo malo, ili u početku prolazi bez simptoma, u žargonu se naziva „tihim ubojicom”.

Mnogo je čimbenika rizika, ali na puno ovih čimbenika možemo utjecati. Veliki broj osoba koje boluju od visokog krvnog tlaka su ga dobile od dugotrajnog stresa, pušenja, kao i unošenja previše slane i masne hrane, tjelesne neaktivnosti.

Mjerenje krvnog tlaka

Krvni tlak se mijenja tijekom dana, raste tijekom vježbanja i pada tijekom spavanja. Tlakomjeri su ono što liječnici koriste za mjerenje krvnog tlaka.

Također, krvni tlak može biti pod utjecajem osjećaja tjeskobe. Stoga se visoki krvni tlak dijagnosticira tek kada se očitanje iznad prosjeka izmjeri u nekoliko različitih prilika.

Mjerenje krvnog tlaka možemo i sami izmjeriti u vlastitom domu, a potreban nam je samo tlakomjer. Mjerenje krvnog tlaka ima dva očitanja:

  • Sistolički tlak – najveća snaga krvi dok je srce pumpa po tijelu
  • Dijastolički tlak – krvni tlak kada je srce opušteno između otkucaja

Sistolički tlak je onaj broj koji je veći, dobiven tijekom mjerenja.

U određenim situacijama doktori ljudima savjetuju da redovno mjere krvni tlak u svom domu. Ovo uglavnom doktori savjetuju ukoliko je dijagnosticirana hipertenzija pa je potrebno redovito praćenje zbog propisane terapije.

Ukoliko i Vi imate dijagnosticiranu hipertenziju, savjetujemo vam da kupite digitalni tlakomjer. Vjerojatno se pitate gdje kupiti tlakomjer, odnosno gdje postoje kvalitetni tlakomjeri.

Možete ih pronaći u mnogim ljekarnama, ali i online na platformi kao što je Kvantum tim, web medicinska trgovina. Dovoljno je u pretragu upisati tlakomjeri cijena, i pojavit će Vam se sve što trebate.

Uzročnici visokog krvnog tlaka

Uzročnik visokog krvnog tlaka je nepoznat u 90% slučajeva. To se naziva primarna hipertenzija.

Za preostalih 10% to je posljedica zdravstvenih problema, poput bolesti bubrega, abnormalnosti krvnih žila, tumora nadbubrežne žlijezde ili uzimanja određenih lijekova. Zove se sekundarna hipertenzija, a krvni se tlak obično stabilizuje kada se liječi temeljni uzročnik.

Odnos između različitih čimbenika i visokog krvnog tlaka složen je i čak ga ni znanstvenici još uvijek ne razumiju u potpunosti.

Čimbenici koji povećavaju rizik a vezani su uz stil života uključuju pretjeranu konzumaciju alkohola i nedovoljno tjelovježbe.

Čimbenici rizika su:

  • pretilost
  • aktivno pušenje
  • povećane vrijednosti kolesterola, triglicerida
  • tjelesna neaktivnost
  • previše unošenja soli hranom
  • konzumacija energetskih pića
  • povećan unos alkohola

Sve su to čimbenici na koje možemo utjecati i spriječiti pojavu visokog krvnog tlaka. Moramo promijeniti način života, odnosno zdravije se hraniti i više vježbati. Čak i lagana šetnja 3-4 puta tjedno može nam puno pomoći.

Unos vitamina, vlakana, kroz svježe voće i povrće, kao i izbjegavanje alkohola, masne, slatke i slane hrane svakako može pomoći u smanjenju čimbenika rizika.

I naravno, nabavite si tlakomjer, kako biste se mogli barem povremeno kontrolirati.