Foto: pixabay.com

Što je strah? Neprihvaćanje neizvjesnosti. Ako se prihvati neizvjesnost, to postaje avantura, izazov.

Što je zavist? Neprihvaćanje dobrog u drugome. Ako se prihvati da svi imaju dobrote u sebi, onda se u nama razvija milost i krotkost.

Što je bijes? Neprihvaćanje onoga što je izvan naše kontrole. Ako se prihvati, onda to postaje tolerancija?

atma.hr – 52
Što je mržnja? Neprihvaćanje drugih takvi kavi jesu. Ako se prihvaćamo bezuvjetno to postaje ljubav.

Što je nervoza? Nestrpljivost da se nešto izvrši po volji više sile kada je za to vrijeme i mjesto.

Što je depresija? Nemanje jasnog cilja, smisla i svrhe života. Ako pronađemo svoj smisao života u tome koju vrijednost i kakvu zaštitu pružamo drugima, razvit ćemo osjećaj višeg smisla života.

Što je ljubomora? Želja da kontroliramo, posjedujemo i držimo čvrsto. Ako se dozvoli da i drugi imaju prava i slobode, razvija se partnerstvo.

Što je ljutnja? Povrijeđenost našeg ega. Ako dozvolimo da prihvatimo svoje i tuđe nedostatke, ljutnja će se transformirati u otvorenost ka promjeni.

Što lijenost? Nezainteresiranost za dobrobit sebe i drugih. Ako želimo i radimo da sebi i druge učimo dobrobit, to će se pretvoriti u marljivost i vrijednost.

Što je ego? Neprihvaćanje da su i drugi bitni. Ako i druge smatramo da su bitni za nešto, to postaje zajedništvo.

Što je gordost? Smatranje da su nam drugi nešto dužni za nešto što smo mi uradili ili postigli. Ako sve i sebe damo kao dar, onda se razvija požrtvovnost.

atma.hr – 52
Što je sujeta? Neznanje i podložnost netrpeljivosti prema drugima koja proistječe iz naše nizine. Ako prihvatimo veličinu drugih, dozvolit ćemo i sebi da porastemo.

NAPOMENA: Emocije i mane su vrlo složeni unutrašnji ljudski konstrukti energija, misli, uvjerenja, osjećanja, stavova itd.. Njih nije moguće jednostavno opisati i objasniti, ovo su samo djelomična objašnjenja navedenih stanja, ali nikako konačna i kompletna. Svaka emocija je vrlo složena i djelomično individualnog i zasebnog porijekla i uzroka kod svakog čovjeka.

Nemanja Blagojević