Često je susret s nesvjesnim moguće okarakterizirati i svesti pod nazivnik »borbe.« No, ukoliko se primijeni meditativni proces, pogotovo onaj uz pomoć tarota, odnosno arkana, tada je često obrasce s kojima se čovjek susreće u snovima moguće promatrati posve drugačije.

Uvijek govori dobro o drugima…
Naime, tada su zapravo takva iskustva zaista u domeni susreta, nikako borbe ili nečega što bi trebalo nadvladati. Integracija ženskog u muškarcu i muškog u ženi, dugotrajan je i slojevit postupak. Usmjeriti ga prema vlastitoj nutrini jest tek početak u integraciji polariteta u nama samima. Tako susret s receptivnošću, odnosno onim ženskim u meni, mogu pospješiti na način kataliziranja i osvješćivanja izvana, no ukoliko se usmjerim na integraciju receptivnosti i aktivnosti, odnosno ženskoga i muškoga u sebi samome i vođen tim postupkom jasno bilježim sva svoja iskustva, uspone i padove, tada se često moram posve odvojiti od onog izvanjskog. Upravo to sugerira arkana II (Papisa) kojom se očituje vanjska pasivnost, a istovremeno i unutarnja aktivnost.

Ukoliko se želim razvijati prema cjelovitosti, tada zasigurno moram napustiti neke obrasce, a opet neke druge prihvatiti kao modus kojim usvajam nova znanja i iskustva.

Ne vjeruj svemu što misliš…

Zbog tog je odvajanja, odnosno jasnog zauzimanja puta (arkana II), potrebno napustiti određene vanjske obrasce. Primjerice, na jednoj strani stoji objektivni promatrač procesa koji se odvijaju oko njega i koje usvaja refleksijom, dočim na drugoj djeluju sami dionici tog procesa kojeg se promatra (arkana II – Papisa).

No, iako postupak usmjeren na unutarnju cjelovitost bića često iziskuje žrtve (arkana XII – Obješen čovjek), potrebno je uvidjeti da navedeni modusi djelovanja (iznutra i izvana), skupa rastu, i nisu odijeljeni jedan od drugoga već supostoje u kozmičkom plesu s mnogim usponima i padovima (arkana X – Kolo sreće) koji vode krajnjoj integraciji i punini.

Napisao: M. Kriška

77 OSHO ZEN TAROT

OSHO ZEN TAROT

Transcendentalna igra Zena (79 karata i priručnik)

Komplet za čitanje sadrži 79 karata i priručnik za slaganje karata i interpretaciju.

Kada nam se život čini pun neizvjesnosti i nesigurnosti, mi počinjemo tražiti izvor inspiracije: Što će se dogoditi u budućnosti? Što je sa mojim zdravljem, sa mojom djecom? Što će se dogoditi ako se odlučim za ovo, a ne za ono? Na taj se način koristio tradicionalni tarot, kako bi zadovoljio želju za poznavanjem prošlosti i budućnosti.

Osho Zen Tarot se usredotočuje na razumijevanje sadašnjeg trenutka. To je sustav koji se bazira na mudrosti Zena, mudrosti koja govori da događaji u vanjskom svijetu jednostavno odražavaju naše misli i osjećaje, iako mi sami ne znamo koji su to osjećaji i misli. Stoga nam pomaže da odvratimo svoju pozornost od vanjskih događaja kako bismo pronašli novu jasnoću u razumijevanju našeg unutarnjeg srca.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.