People photo created by pressfoto - www.freepik.com

Usudi se živjeti cjelovit život, otpusti svoju karmu i živi svoju dharmu (životna zadaća/misija). Kad saznaš tko si i zašto si tu, kompletan si i autentičan. Zapamti da si ovdje da stvaraš, Ti si kreator svog života. Zato svjesno biraj misli koje će oblikovati tvoje emocije, a one će obojati i istkati tvoj život, tvoju priču. Učini svoj život bajkom, probudi sam sebe poljupcem svijesti. Jedina osoba koja ti može pružiti smisao života i svega ostaloga si TI sam.

„…ali ono što tražim, ono što tražiš…
Ne može se uzeti, ne može se vidjeti,
Ne može se razumjeti, ali se može postati. „

Vesna Krmpotić, Dijamantni faraon

atma.hr – 78
Ti si ovdje došao učiti. Ponajprije o sebi, iskusiti se, sve od čega si satkan. Tek kada to napraviš, spreman si ići u istraživanje drugih i svijeta…

Dok se još razvijaš u toploj majčinoj utrobi, otprilike oko četrdeset devetog dana; do tebe dopuše vayu (vjetar svijesti) i usadi ti kozmičku svijest. U tom trenutku tvoj identitet je formiran. Nadalje, vayu pomaže da se svi organi u tebi oblikuju: od bubrega, jetre, kralježnice, srca…, sve do mozga. I kad postaneš savršena tvorevina Stvaraoca, ta energija više nije potrebna i ona se polako spušta sve do baze kralježnice, sklupča se u svoje gnijezdo gdje miruje i uranja u zimski san.. Samovoljno i mistično, uradila je sve što je trebala da te oživi, probudi, osvijesti, a ostalo je na tebi. U klasičnim bajkama (npr. Trnoružica), znamo da uspavano budimo poljupcem, no u ovom slučaju kundalini energiju budimo „poljupcem“ svjesnosti, budnošću i neprestanim radom na svom sebstvu.

I dan danas, i sad, baš sad u ovom trenutku; na dnu tvoje kralježnice živi nešto posebno. Tvoja esencija i životna snaga. Nazovi to uspavani mozak, super svijest, energija stvaranja, seksualnosti, života.. Izvor i alat svake kreacije, prirođeni dar, vještine… kakogod!  No spoznaj da je to u tebi i prizovi isto – svjesnošću.

atma.hr – 39

Ova energija se može aktivirati u tebi u trenucima velike radosti, uzbuđenja ili pri konzumaciji halucinogenih droga (što ne preporučujem!). U takvim trenucima osjetiš posebne senzacije u tijelu i osvještavaš kako postoji nešto više i nešto nepoznato od svijeta koji percipiraš i koji je opipljiv. No tko od nas krene kopati dublje?

Srećom, indijski yogiji su krenuli tim putem i do čega su došli? Do kontinuiranog stanja super svijesti, ekstaze, ushita i bezuvjetne radosti.

Pojam kundalini na sanskrtu znači kružno, kružiti, no u biti dolazi od riječi kunda (zdjela, bunar, voda), odnosno kundal (uvojak kose voljenog/voljene).

Radi svog spiralnog oblika, simbol mu je sklupčana zmija, uvijena tri i po puta. Zašto je tako? Zmija je oduvijek simbol kreativne svijesti, znanja i nesvjesnog. Ona predstavlja put uma od materije do svemira

Kundu možeš slikovito dočarati poredbom s udubljenjem u kojem je smješten tvoj mozak koji izgledom uistinu nalikuje na zmiju koja spava.

atma.hr – 75
Ljudsko biće je svemir u malome. Sve što nalazimo u kozmosu, može se naći I unutar tebe. Pa tako svi principi koji vrijede u svemiru, vrijede i za svakog pojedinca. Kundalini je božanska, kozmička energija, čije buđenje i stapanje s aktivnim principom, shakti, dovodi do uvida u realnost, krajnju Istinu oko nas i u nama.

Shakti predstavlja sveta silu, personifikaciju ženskog aspekta stvaraoca, koji se pripisuje Božanskoj Majci. Shakti je aktivna, dinamička energija ženske moći I snage.

Da bi se približio svojoj unutarnjoj Shakti i svojoj ženstvenosti, moraš otvoriti svoje srce, pokazati svoju ranjivost, senzibilitet, svoju toplinu. Pustiti ljubavi da teče kroz tebe. Nema čovjeka koji nije doživio emotivnu bol i ranu na srcu, zato je vrlo važno da iscijeliš svoje srce, pročistiš od bolnih sjećanja i negativnih emocija, srdžbe. Oprosti drugima i sebi. Tako si olakšaj i dopusti ljubavi da te preplavi i da živi u tebi. Jer to je jedini i apsolutni preduvjet da ideš dalje, ljubav je ključ za sva životna vrata, suosjećanje je prijeko potrebno da bi razumjeli jedni druge. Bez spomenutog se ne možemo ostvariti.

atma.hr – 78
A kako probuditi ovu moćnu energiju? Navest ću neke konkretne načine:

 • Blagoslovom od gurua (učitelja), prijenos energije kao dar
 • Prakticiranjem: Kundalini yoge, Kriya yoge, Shiva yoge, Shaktizam
 • Tantra
 • Meditacijom na mantre (iscjeljujuće vibracije)
 • Spontanim smijanjem (oslobađa)
 • Specifičnim ritmičnim disanjem (pruža stanje ekstaze)
 • Plesom
 • Kirtan (pjevanje duhovnih pjesama)
 • Boravkom u prirodi
 • Izolacija
 • Post

Razne vježbe i tehnike disanja koje se koriste u praksi Kundalini yoge ti pomažu da ojačaš svoje fizičko tijelo i živčani sustav. To je osnovna baza za uzdizanje kundalini energije. Pomoću njih se izjednačavaju dvije glavne struje u tebi – prana i apana. Prana teče prema dolje i kontrolira disanje i životnu energiju, dok je apana eliminirajuća sila i teče prema gore. One prolaze kroz sve tvoje čakre (energetske centre) i također dovode u sklad muški i ženski princip unutar tebe – Shakti i Shivu.

Probuđena kundalini energija putuje iz tvoje prve korijenske čakre, združuje se s nadijima (glavni energetski kanali): ida (Mjesec) i pingala (Sunce). Otvaranje nadija je neophodno za aktiviranje kundalin energije. Ida i pingala se isprepliću duž tvoje kralježnice i glavnog središnjeg nadija koji se tamo nalazi – sušumna. Kada nadiji i uzdignuta kundalini energija dođu do vrha glave, odnosno do krunske čakre – otvore se svjetlosna vrata u tebi i u tvojoj svijesti. Dođe do – prosvjetljenja. Tada se ostvaruje stanje super svijesti i osjećaj povezanosti sa cijelim Univerzumom.

atma.hr – 39

Kada to postigneš, potpuno ćeš očuvati svoju energiju i ona više neće teći na van, već će biti zadržana u tebi.

Još jedna spomenuta tehnika buđenja kundalini jest smijeh, ples i pjesma. Kad se smiješ i pjevaš, srce ti se otvara i doslovno eksplodira od ljubavi i devocije. Spontan si i potpuno si TI. Nema maski, nema razmišljanja, planiranja, čista spontanost na djelu, uživanje, Sloboda.

Kundalini energija je najmoćnija energija u tebi, ona stvara i rađa novi život, nadahnjuje tvoje ideje, glavni je pokretač za sve što radiš. Ona je tvoja životna strast.

Ako ju uistinu želiš aktivirati, to radi oprezno i nježno Postepeno ćeš primijetiti napredak i promjene u sebi. Neki od simptoma buđenja su: ushit, vizije, pojačana osjetila, unutarnji zvukovi i vibracije, ugoda, euforija, zanos, treperenje na dnu kralježnice itd.


Widget not in any sidebars

Usudi se živjeti cjelovit život, otpusti svoju karmu i živi svoju dharmu (životna zadaća/misija). Kad saznaš tko si i zašto si tu, kompletan si i autentičan.

Zapamti da si ovdje da stvaraš, Ti si kreator svog života. Zato svjesno biraj misli koje će oblikovati tvoje emocije, a one će obojati i istkati tvoj život, tvoju priču. Učini svoj život bajkom, probudi sam sebe poljupcem svijesti.

Jedina osoba koja ti može pružiti smisao života i svega ostaloga si TI sam.

„Ono ćemo biti što vjerujemo.
Onoliko biti koliko vjerujemo.“

(sufi poslovica)

Voli te

jagdeesh kaur 2Jagdeesh Kaur, Certificirana učiteljica Kundalini yoge po učenju Yogi Bhajana
Vodi grupne, individualne i online satove, te tematske radionice
Vrši Tantričko-numerološke analize
Kontakt[email protected]
Facebook, Youtube: Jagdeesh Kaur

32 OSTVARI SVOJE NEOGRANIČENE SPOSOBNOSTI

banner ostvari svoje