Hrvatska udruga za medijaciju (HUM), prva medijacijska udruga u Republici Hrvatskoj, desetu godinu za redom organizira TJEDAN MEDIJACIJE, od 17. do 21. listopada 2022. Ove će se godine Tjedan održati dijelom uživo, a dijelom online. Tjedan je prava prilika za građane da besplatno riješe konflikte i informiraju se o medijaciji. Medijacije predložene tijekom ovog Tjedna, u HUM-u će se provesti bez naknade (besplatno).

Tjedan medijacije je namijenjen svima zainteresiranima neovisno o tome imaju li konflikte ili ne. Želja organizatora je snažnije promovirati mirenje/medijaciju ne samo kao izvansudski način rješavanja sukoba i sporova, već i kao način života te poslovanja. Kroz ovaj tjedan održat će se okrugli stolovi, i to „Medijacija u obiteljskim odnosima – kada, kako i za koga“ u suradnji s udrugom SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, „Medijacija u radnim odnosima“, kao i „Rješavanje pritužbi u financijskoj industriji medijacijom” u suradnji s HANFA-om.

Pripremaju se različita predavanja i radionice za građane i medijatore. Tjedan će započeti radionicom za nastavnike medijatore u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje: „Kako rješavati sukobe u školi mirnim putem“. Slijede tri online webinara, a teme su: „Zlatna pravila koja pomažu izabrati suđenje ili medijaciju“, „Primjeri prakse i iskustva u medijaciji iz drugih država, „Zašto biznis treba medijaciju“ te radionica „Kako komuniciram s drugima?“. U četvrtak, 22. listopada 2022., svečano će se obilježiti „Conflict Resolution Day“- “Svjetski dan rješavanja sukoba”.

„Medijacija predstavlja sigurnu luku za teške razgovore, obnovu prekinute komunikacije, slušanje i razumijevanje te vraćanje odnosa na njegov početak. U medijaciji suradnja zamjenjuje suprotstavljanje. Umjesto jedni druge, sudionici medijacije napadaju zajednički problem i zajedno uz pomoć medijatora pronalaze rješenje skrojeno po njihovoj mjeri.

Nakon brze i kvalitetne nagodbe u medijaciji stranke rijetko propuste reći: “Uf, da smo samo za medijaciju saznali ranije!”

    predsjednik HUM-a dr. sc. Srđan Šimac

HUM je od Ministarstva pravosuđa i uprave RH akreditirana institucija za medijaciju i obuku medijatora. Osnovan je 29. rujna 2003. i utemeljen je na entuzijazmu i vjeri osnivača u način rješavanja sporova koji se temelji na dijalogu, međusobnom uvažavanju te razumijevanju stajališta i interesa suprotstavljenih strana. Udruga danas broji preko 1000 članova. Među njima su odvjetnici, suci, gospodarstvenici, učitelji, ekonomisti, socijalni radnici i stručnjaci iz mnogih drugih područja, ali i pravne osobe.

U skladu s pravnom stečevinom Europske unije te bogatom povijesti i razvojem medijacije na globalnoj razini, HUM provodi aktivnosti među građanima, organizacijama i javnosti usmjerene na upoznavanje s mogućnostima koje pruža medijacija. Medijacija je izvrstan alat za preveniranje, poboljšanje i rješavanje svih vrsta životnih i poslovnih problema na mnogo brži, ekonomičniji, jednostavniji i ugodniji način.

O svim blagodatima medijacije najbolje svjedoče podaci Centra za medijaciju HUM-a u 2021. godini, u kojoj je 75% medijacija završeno nagodbom, a medijacije su do nagodbe trajale prosječno 18 dana. Zadovoljstvo s medijacijom i s medijatorima među strankama zabilježen je je iznad 95 posto, neovisno o sklapanju nagodbe, a sve osobe koje su u HUM-u koristile medijaciju, preporučile bi je i drugima.

Više na web stranici: https://medijacija.hr/tjedan-medijacije-2022/

https://medijacija.hr/medijacija-opcenito/

Nadamo se da ćete nam se pridružiti!