Ako tražite ideje za zdrav, brz i jednostavan ljetni ručak, ovo je pravi izbor za vas. Ove provjereno fine popečke možete staviti u sendvič ili poslužiti kao prilog uz žitarice ili povrće. Ne sadrže jaja ni gluten. Cijela obitelj će ih voljeti!
Ovaj put sam napravila popečke u pećnici, što znači da ih nisam pržila u ulju. Veganski popečci rađeni su bez jaja, a kao zamjenu za jaja koristila sam chia sjemenke.
Umjesto pšeničnog, koristila sam zobeno brašno i brašno od heljde koja su prirodno bez glutena.
Zobeno brašno sam napravila od zobenih pahuljica, tako što sam ih samljela u Nutribulletu.
Ovi popečci nisu bogati proteinima pa ih možete obogatiti proteinom konoplje ili graška (mogu se naći u dućanima zdrave hrane).
Sastojci:
1 tikvica
2 mrkve
Malo peršina
Komadić celera (kao za juhu)
2 žlice zobenog brašna
2 žlice brašna od heljde
1 žličica chia sjemenki
1 žlica delikatesnog suhog kvasca
1 žlica gomashia
Malo praška za pecivo
2 žlice ulja (maslinovo, repičino ili suncokretovo)
1 žlica mješavine začina po želji (Alnatura mješavina začina za krumpire je korištena u videu)
Priprema:
Naribanu tikvicu posolimo i rukama iscijedimo tekućinu iz tikvica.
U ocijeđene tikvice dodamo naribanu mrkvu, celer, peršin i dobro promiješamo.
Dodamo začine, gomashio, delikatesni kvasac, 2 žlice ulja po želji i promiješamo.
Dodamo zobeno brašno, 2 žlice brašna od heljde i malo praška za pecivo.
Pripremimo chia jaje (ili laneno jaje) tako što u 1 žličicu sjemenki dodamo 3 žličice ocijeđene vode iz tikvica, najbolje tople. Promiješamo i ostavimo 15 minuta.
Nakon 15 minuta dodamo ga u smjesu.
Sve dobro promiješamo i smjesa za popečke je spremna.
U protvan stavimo papir za pečenje, oblikujemo popečke, uvaljamo u brašno i složimo na papir.
Pečemo ih na 200 stupnjeva Celzijevih.
Nakon 20 minuta, okrenemo popečke na drugu stranu i pečemo još 20 minuta.
Dobar tek!