Foto: pixabay.com

“Razmislite o tajanstvenoj i magičnoj prirodi ove tekuće energije koju uzimamo zdravo za gotovo. Ako je pokušate stegnuti, pobjeći će vam; stavite ruke u nju i odmah ćete je osjetiti. Ako ostane nepomična, postat će ustajala. Ako joj dopustimo da teče, ostat će čista. Živite kao voda zato što vi jeste voda. Neka se sve vaše misli i postupci odvijaju lagano, u skladu s prirodom svih stvari.”

atma.hr – 78
Po učenju Lao Tzua, Tao i voda su sinonimi. Ti si voda, voda je ti. Razmislite o prvih devet mjeseci svog života nakon začeća: živjeli ste u vodi i hranila vas je amnionska tekućina koja je zapravo bezuvjetna ljubav koja u vas utiče… koja teče kao vi. Vi se sastojite od 75 posto vode, vaš mozak sadrži 85 posto vode, a i sve ostalo je jednostavno voda u obliku mišića.

Razmislite o tajanstvenoj i magičnoj prirodi ove tekuće energije koju uzimamo zdravo za gotovo. Ako je pokušate stegnuti, pobjeći će vam; stavite ruke u nju i odmah ćete je osjetiti. Ako ostane nepomična, postat će ustajala. Ako joj dopustimo da teče, ostat će čista.

Ona ne traži visoka mjesta da bi bila iznad svega, već se nastanjuje na najnižim razinama. Sakuplja se u rijekama, jezerima i drugim vodenim tokovima, teče prema moru, a onda prelazi u paru i poslije ponovo pada na zemlju u obliku kiše.

Ne pravi nikakve planove i nema miljenike i ne namjeravajući, ona osigurava opstanak životinjama i biljkama. Ne planira navodnjavati polja, gasiti nam žeđ i davati nam mogućnost da plivamo, jedrimo, skijamo na njoj i ronimo. Postoje dobrobiti koje sasvim prirodno proizlaze iz vode, koja čini ono što čini i koja jest ono što jest.

Tao od vas traži da jasno uvidite paralele koje postoje između vas i te tekuće tvari koja održava život. Živite kao voda zato što vi jeste voda. Budite zadovoljni kao što je ta tekućina koja vas pokreće i održava u životu. Neka se sve vaše misli i postupci odvijaju lagano, u skladu s prirodom svih stvari.

atma.hr – 52
Prirodno je da budete pažljivi, da dozvolite drugima da slobodno idu gdje osjećaju da trebaju ići i da budu onakvi kakvi moraju biti, bez vašeg miješanja. Prirodno je da vjerujete u prirodni tok stvari, da budete iskreni prema svojim unutrašnjim porivima i da se držite svog svijeta. Prirodno je da svakog čovjeka smatrate jednakim sebi. Sve ove lekcije mogu se naučiti na temelju promatranja ponašanja vode koja pomaže cjelokupnom životu.

Evo što bi na temelju osme pjesme „Tao Te Chinga”, Lao Tzu mogao reći:

Kada ste slobodni da tečete poput vode, slobodni ste da prirodno komunicirate – informacije se razmjenjuju i znanje se razvija tako da koristi svakome.

Pazite na to da ne smatrate sebe važnijim od drugih ljudi. Budite susretljivi prema svima, a posebno prema onima kojima se ne ukazuje poštovanje – neobrazovanima, beskućnicima ili siromašnim članovima društva. Idite na „bijedna mjesta od kojih svi zaziru” i budite otvorenog uma kad se tu nađete. Potražite Tao u svakome koga sretnete i posebno se potrudite da prihvaćanje, plemenitost i dobrota teku kroz vas prema drugima.

Nemojte osjećati iritaciju prema drugim ljudima i bit ćete dočekani s poštovanjem. Čineći sve kako biste izbjegli pokušavaje kontroliranja nečijeg života, naći ćete se u mirnom skladu s prirodnim poretkom Taoa. Na ovaj način njegujete druge bez ikakvog nastojanja da to činite.

Budite kao voda koja stvara prilike za plivanje, jahanje na valovima, pijenje, ronjenje, prskanje, plutanje i beskrajan niz drugih užitaka, ne trudeći se da činite išta drugo, osim da jednostavno tečete.

Kada posegnete rukama ka rijeci i pokušate je ščepati, vaše ruke će ostati prazne. Voda ostaje neuhvatljiva sve dok je ne prestanete čvrsto stezati i dok ne pustite da vam se ruke u njoj opuste i postanu jedno s njom – stoga, ono što je paradoksalno je da je dobivate puštajući je.

Lao Tzu vam savjetuje da se ponašate kao ovaj element u svim njegovim nejasnim i tajanstvenim postupcima, čak i kad se to čini suprotnim onome što vam govore razum i okolnosti.

Lao Tzu ponavlja tri teme koje se pojavljuju kroz cijelu ovu knjigu. One su najvažnije karakteristike vode:

1. Popustljivošću savladavate nepopustljive dijelove svog života!

Čvrsto i kruto se savladava neumornom primjenom nježnih stvari, poput blagog protoka vode ili njenog neprekidnog kapanja. Zato uvijek budite nježni i voljni da se predate i onda promatrajte kako nestaje otpor grubog i neumoljivog.

Jedna žena iz moje obitelji, koja je godinama nastavljala nanositi štetu kako sebi tako i svojim odnosima s drugim ljudima uzimajući opojne supstance, kod mene je naišla na odgovor pun ljubavi, ali i čvrstine.

Polako, s vremenom, njena tvrdoća počela je nestajati susrevši se s upornim kapanjem, kap po kap, nježne ali odlučne dobrote, prihvaćanja i ljubavi.

To ponekad može djelovati obeshrabrujuće, ali Lao Tzu u ovoj pjesmi ističe da moramo djelovati upravo poput vode i koristiti blag pristup, jer „u napadu na čvrsto i nepopustljivo, ništa je ne može nadmašiti”.

atma.hr – 78
2. Voda izgleda kao nešto što lako možete nadjačati

Ipak, ona je toliko fleksibilna da, kad je skrenete s puta, stvara novi tok i teče ispod svih čvrstih stvari i strpljivo tu ulazi tako da ništa kruto je ne može spriječiti da to učini. Postavite prepreke, onemogućite joj pristup i učinite sve vodootpornim – a ipak, s vremenom, fleksibilnost vode će na kraju pobijediti.

Riječi „slabo nadilazi snažno” predstavljaju moćnu poruku upućenu vama. Sjetite se da trebate ostati fleksibilni, voljni da se ponizno pognete i djelujete slabo, ali znajući da ste usklađeni s Taom.

Lao Tzu vas poziva da budete poput učitelja koji ostaje „miran i usred tugovanja” i zlo neće moći doprijeti do vašeg srca.

3. Voda je toliko mekana da joj se ničim ne može nauditi

Voda je toliko mekana da joj se ničim ne može nauditi niti se ona može oštetiti ili uništiti – ona se jednostavno vraća svom izvoru da bi iznova i iznova bila korištena. Popijte je i kad vam napoji tijelo, vratit će se. Zagadite je, i kad prođe dovoljno vremena, vratit će se pročišćena. Sve je to moguće zbog nepostojane mekoće ovog elementa.

Kada ostanete mekani i nadmašite tvrdo i vi ćete također postati neuništivi. Pod kapom nebeskom ne postoji ništa mekše od vode, a ipak ništa je ne može nadmašiti u savladavanju čvrstog. U ovoj usporedbi može se naći toliko mnogo mudrosti: ostanite u svom mekom stanju postojanja.

Suzdržite se onda kada treba da pokažete koliko možete biti čvrsti. Umjesto da pokušavate da upravljate čvrstinom, isprobajte strpljenje. Vjerujte svom prirodnom i blagom „ja”.

atma.hr – 52
4. Promijenite način gledanja na snagu naspram slabosti

Zapazite da stereotipi krutog, čvrstog, prisilnog, samosvjesnog i dominantnog uopće ne predstavljaju karakteristike snage. Ove osobine će vas zapravo dovesti do toga da budete nadmašeni i nadvladani mekoćom, odnosno onim što ste smatrali slabošću.

Promijenite svoje mišljenje o svemu ovome i promatrajte kako se vaš svijet mijenja. Kada počnete poštovati i podražavati slabe i gipke, zapazit ćete istinsku snagu u sebi kao osobi Taoa.

Prestanite se uplitati i pomagati i odlučite da umjesto toga tečete kao voda – nježno, meko i nenametljivo – ma gdje da ste potrebni.

5. Budite mekani poput vode

Umjesto da pokušavate dominirati svojom snagom, tecite poput vode gdje god da postoji otvor. Omekšajte svoju grubost postajući tolerantniji prema suprotnim mišljenjima.

Manje se uplićite, a više se fokusirajte na usmjeravanje; zapovijedanje zamijenite slušanjem. Kad vam neka osoba iznese svoj stav, pokušajte odgovoriti: „Do sada to nisam uzimao u obzir – hvala ti. Razmislit ću o tome.”

Danas u tišini pijte vodu i sa svakim gutljajem podsjetite sebe da trebate njegovati druge ljude na isti životvorni način na koji to vodeni tokovi čine sa životinjama, a kiša s biljkama.

Obratite pažnju na to na koliko mnogo mjesta se nalazi voda koju koristite i kako vam služi prirodno tekući. Izgovorite molitvu zahvalnosti toj životvornoj materiji koja uvijek teče.

Dr Wayne Dyer

Izvor: novasvest.com