Foto: pixabay.com

Mnogo puta u želji da pomognemo drugima, možemo zapravo pokušavati kontrolirati naše odnose i našu okolinu da bi se osjećali sigurno i zaštićeno. Napokon sam shvatila – moj jedini posao je samo slušati one koje volim sa suosjećanjem i ljubavlju i nikada ne pokušavati promijeniti nešto u iskustvima drugih osoba.

atma.hr – 78
Ispovijed: Mislila sam da je moj posao baviti se s problemima drugih ljudi, pogotovo kada su u pitanju moji najbliži odnosi.

Iskreno? To sam radila kako bih se ja bolje osjećala.

No, svaki put kada sam pokušala pomoći, završilo je tako da sam pritom odgurala od sebe one koje volim umjesto da sam ostvarila bliskost za kojom sam čeznula.

Znali bi reći: “Hej, ja sam veliki dečko/djevojka! Znam se brinuti za sebe!”

I onda bih odvratila: “Znate što? Imate unutarnje resurse koji će vam pomoći da se brinete za sebe. Zašto se petljam uopće? ”

Kao kreativno, suosjećajno, osjećajno i intuitivno biće, mogu “osjetiti” ljude oko sebe, pogotovo one do kojih mi je stalo i koje volim najviše.

Teško mi je držati se po strani.

Možete li se poistovjetiti s tim?

atma.hr – 39

Je li vam poznat osjećaj kada gledate nekoga da pati i želite pomoći u rješavanju njegovih problema?

Ali što će se dogoditi ako se suzdržimo od pomaganja ljudima koje muči određeni problem?

Moglo bi se činiti sebično, ali mi drugima nanosimo veliku štetu ukoliko vodimo njihove bitke umjesto njih samih.

Oduzimamo im njihovu moć i ne dopuštamo im da sami riješe stvari.

Znam da se to čini okrutno, ali istina je – kada djelujemo na takav način, mi pokušavamo kontrolirati druge da ostvare vlastitu dobrobit.

Radi se o tome da se mi sami osjećamo bolje ili dobivamo nešto što želimo, bez da to uopće i shvaćamo.

banner za knjige Sjecanja na zivot poslije zivota

Mnogo puta u želji da pomognemo drugima, možemo zapravo pokušavati kontrolirati naše odnose i našu okolinu da bi se osjećali sigurno i zaštićeno.

Napokon sam shvatila – moj jedini posao je samo slušati one koje volim sa suosjećanjem i ljubavlju i nikada ne pokušavati promijeniti nešto u iskustvima drugih osoba.

Jedna od mojih najvećih životnih lekcija:

Nije moj posao da iscjeljujem druge.

Moj posao je da ih pustim da se sami s Bogom izbore za svoje pobjede.

To je jedini način na koji svi možemo učiti i rasti.

atma.hr – 78
Moramo sami donositi vlastite zaključke.

Dugo mi je trebalo ali na kraju sam to shvatila.

Umjesto da gledam kako mijenjam druge ljude, moj prioritet je postao da gledam što trebam promijeniti u sebi.

Možete li vi pažljivo saslušati blisku osobu s ljubavlju i toplinom umjesto da joj nudite savjete?

Lynn Newman / prijevod ATMA

4 KOMENTARA

  1. pa naravno. Pa pomaganje i jest isključivo i jedino – slušanje. Neka osoba u određenom životnom razdoblju ima neki problem koji ne zna riješiti. Kada ga pričanjem meni verbalizira, Sama dođe do rješenja, pa to je jedina moja uloga. Da slušam. Pa nikad mi ne bi palo na pamet niti jednom riječju navoditi je na “ovo ili ono”. Recimo, zadnja moja takva situacija je bila da je moju prijateljicu muž varao. Ona je to doznala. Ja sam mjesecima samo i jedino – slušala. Prvo da sav njen bijes, razočaranje i bol izađe iz nje. Pa otkud mi pravo da bilo što savjetujem. Da ga ostavi? da ga Ne ostavi? pa to zna isključivo i jedino – ona. A one žene koje vam “savjetuju” da napravite ovo ili ono nisu vam prijateljice i maknite se od njih, što prije, Warp brzinom. 😉