U vremenu u kojem živimo, koje karakterizira sve veći broj prekida i razvoda, neusporedivo veći negoli sretnih ljubavnih veza, gotovo da je bajkovito pričati o partnerstvu bez stresa, a kamoli ga (do)živjeti.

atma.hr – 78
Usprkos svemu što takvom partnerstvu stoji na putu, ono je ipak – moguće. A evo i koje su četiri najveće tajne s kojim nam se valja upoznati ukoliko takvo partnerstvo postavimo kao svoj uzvišeni cilj.

Ali, prije nego što krenemo u (raz)otkrivanje najavljenih tajni, najprije da vidimo što uopće znači pojam partnerstva bez stresa. Da bismo ga ispravno razumjeli, najprije se trebamo podsjetiti da stres nije nikakav uljez koji nam iznenada i nepozvan dolazi u goste, nego da je riječ o proizvodu našeg uma, kao njegova nekvalitetna reakcija na one izazove/iskušenja koje nam servira svakodnevni život.

Pa tako i ljubavno partnerstvo.

A sad da vidimo i koje su to četiri najveće tajne na našem putu do cilja zvanog – ljubavno partnerstvo bez stresa.

atma.hr – 39

1. Tajna: Moje ljubavno partnerstvo i sve ono što ga čini je blagoslov za moj osobni razvoj

Koristite svaki izazov u svom ljubavnom partnerstvu za vlastiti osobni razvoj.

Svaki takav izazov smatrajte svojim blagoslovom koji vam je dat na putu do ljubavnog partnerstva bez stresa.

2. Tajna: Moj svjesni osobni razvoj nije nikakva opasnost za moje ljubavno partnerstvo, nego mu je najbolja podrška

Mnogi se pitaju hoće li njihov (intenzivniji) rad na sebi ugroziti (aktualno) ljubavno partnerstvo. Ovaj nepotrebni strah samo sputava rađanje partnerstva bez stresa, a zapravo proizlazi iz nedovoljne vjere u cilj(eve).

Ono partnerstvo koje je ugroženo osobnim razvojem jednog od uključenih, možda i nije (bilo) partnerstvo, nego rivalstvo.

atma.hr – 78
3. Tajna: Sveti cilj mog osobnog razvoja je bezuvjetno razumijevanje mog partnera

U ljubavnom partnerstvu bez stresa podrazumijevajuće je bezuvjetno razumijevanje, tj. razumijevanje vlastitog partnera bez očekivanja da će i on/a nas istovremeno razumjeti.

Zato je spomenuti cilj osobnog razvoja od najvećeg značaja.

4. Tajna: Moje ljubavno partnerstvo nema kraj – dokle god sam živ/a, dotle živi i ono

Istinska ljubavna partnerstva nikada ne prestaju. Ona su vječna, tj. žive makar dokle i njihovi akteri. Posebno ako rade na razvoju vlastite svijesti.

Takva partnerstva žive i nakon formalnih raskida i razvoda, a njihova sinergija čini dobro i u novim partnerstvima koja se uspostavljaju.

U to ime –  živjeli!

umpasrce

38 OSHO – ZDRAV EMOCIONALNI ŽIVOT

banner za knjige osho zdrav emocionalni zivot