pixabay.com

atma.hr – 52
Bolest može biti uzrokovana pogrešnim načinom života, prehranom, ekološkim čimbenicima, emocijama i samskarama ili obrascima prošlog života.

Postoje četiri faze neravnoteže. Prvo se bolest manifestira u lako prepoznatljive simptome. Ovaj se model u patogenezi naziva samprapti. Pretjerivanja u određenim vrstama aktivnosti u vašem će životu uzrokovati tjelesni poremećaj doshe (vata, pitta, kapha). U ayurvedi se to zove sanchaya (akumulacija). Ponavljanje pretjerivanja, recimo, u lošoj ishrani ili konstantnom nerviranju, dovest će do  pogoršanja akumuliranja suprotne doshe u odnosu na onu u kojoj ste rođeni, odnosno to je druga faza samprapti. Treća faza samprapti je poznata kao prasara ili širenje. Tada se događa sthana samsraya, ili taloženje dosha koje stvara defektno područje tijela. Kada se stvore ovi preduvjeti, dolazi do posađene samskare naših djela, te počinju nicati i stvarati duboki fizički poremećaj bolesti. Koliko će samskare biti velike, ovisi o natalnoj karti tj. o dubini sjemjenja djela.

Samskare u našem tijelu su neispravan prostor koji postaje mjesto koje pogoršava doshe. Samskare su, ustvari posljednje dvije faze samprapti: vyakti, očitovanje simptoma i znakova i bheda, uništenje tkiva s komplikacijama. Program odvikavanja ili čišćenja zove se Panchakarma koja stvara uklanjanje ne samo dosha nečistoće, već fizičke, kao i psihološke patogeneze. Ako se panchakarma obavlja uz meditaciju, molitvu ili neki drugi oblik duhovne prakse, rezultati su statistički odlični. Ono što ljudi najmanje rade kada se razbole jest meditacija koja ako je dugotrajna, kao i post tada se sjemjenja nabolje spaljuju. Jasno, treba pripaziti u tom procesu na rigidnost i fanatičnost jer obično, ono što mi Zapadnjaci radimo krivo jest fanatizam. Često možete naći Zapadnjaka koji jakom voljom meditira jedno vrijeme, ali on ako ne stigne na najviši vrh planine, nakon nekog vremena napušta praksu jer njemu je bilo bitno osvajanje. On ne vidi da je proces bolesti, ne samo osvještavanje emocije koja je u bolesti pohranjena, već i integracije onog djela osobnosti koji je bio dugo godina zanemarivan. Smatra se da kada se jednom sprže nesvjesna sjemenja, ona se više ne vraćaju. Sjemenja sadrže vaš specifični način hodanja, položaj tijela u kojem sjedite, način mišljenja koji je u vama dugi niz godina stvarao neravnotežu, te neprestano vraćanje, primjerice na gubitak drage osobe.

atma.hr – 52
Ako shvatite zašto osjećate ogorčenost tokom života, primjerice na partnera, posao koji radite, ili ono što je na ovim prostorima najčešća samskara, a to je ogorčenost na koruptivnu državu, možete promjeniti negativnu doshu i ona vam neće raditi problem. Primjerice, na prostorima bivše države je najjača samskara ogorčenost na vlast, pa su stoga ovdje problemi sa kardiovaskularnim bolestima najveći uzrok smrti, statistički gledano. Ako netko može promijeniti misaoni uzorak i emocionalni odgovor, onda se može promijeniti ponašanje, čime se mijenja nečija samskara. Većina starih samskara postaju navike i ovisnosti. Svaki pojedinac traži radost, utjehu, uspjeh i sreću. Zato osoba treba identitet. Identitet zahtijeva samopouzdanje i osjećaj priznanja. Ako ti faktori nedostaju u životu, onda su samskare izobličene i može dovesti do složenih psihičkih problema i ovisnosti.

Psihološke traume su ožiljci na umu. Ovisno o dobi traume, odgovarajuća tkiva će biti pogođena. Traumatsko djetinjstvo, seksualno zlostavljanje i stresni obiteljski odnosi, mogu mijenjati postojeće samskare i stvoriti poremećaj kapha doshe koja vlada reproduktivnim organima, tumorima i dr. Također, seksualna trauma može dovesti do straha od seksa, endometrioze ili steriliteta.
Uzroci bolesti mogu biti riješeni ukoliko osvjestimo strah, ljutnju, tugu ili žalost.  Neriješene emocije stvaraju kristale koji se akumuliraju duboko u vezivnom tkivu što stvara AMA-u, otrove u crijevima. Kada se stanične membrane pokrivene AMA ili toksinima, postoji komunikacija između dviju stanice, tako da stanice postaju izolirane. Izolirana stanica je usamljena stanica i usamljena stanica gubi samopoštovanje. Kada osoba izgubi samopouzdanje, to znači da se stanice začepljene sa AMA-om.

Inače, mi prenosimo staničnu memoriju od naših roditelja, djedova i baka, tj. bolesti. Ove neželjene uspomene mogu stvoriti neispravan prostor unutar organa u tijelu (samskare), uzrokujući genetske predispozicije za određene bolesti. Primjerice, samskare mogu nastati u obitelji koja ima izražen strah od bolesti. Iako ste bili zdrava osoba, u toj se obitelji  mogu razviti bolesti iz tog pohranjenog straha, pošto obrasci se roditelja najlakše prenose na djecu. Kroz pozitivno razmišljanje, afirmacije, ispravno djelovanje, duhovu praksu, pravilnu ishranu, na duži period se mogu vidjeti rezultati.

Zapadna psihologija, ono što se skriva kao karma zove nesvjesno. Ipak, u indijskoj praksi, Zemlja se zove karma bhumy ili zemlja karme. Međutim, karma je božanska igra sastavljena od samskare, dok je kod C.G. Junga, nesvjesno sredstvo pomoću kojeg spoznajemo sebe. Sve što se ne osvjesti, akumulira se u astralnom tijelu koje uzrokuje ponovno rođenje. Postoji puno fragmenata u našim životima jer mi smo fragmentirana ljudska bića. Osoba se može ponašati na jedan način na poslu i na drugi način kod kuće. Rezultat je fragmentacija. Fragmentiran um je ograničen um. Također, bolesti nastaju zbog fragmentiranog života, a ono što je bitno jest gledati sve fragmente kroz jedan pogled. Primjerice, u jyotishu imamo puno kuća ili fragmenata, ali istodobno svakom kućom vlada određena dosha. Meditacija znači svjesnost. Kad ste ovdje, ovdje ste u potpunosti. Stoga, važno je znati da sve bolesti i poremećaji, bilo psihički ili fizički, uzroke imaju u samskarama ili nesvjesnom i da je nemoguće izbjeći unutarnje uzroke. Onaj tko poznaje postojanje samskara, svjesno radi na tome i na taj način osvještava svoj život omogućujući sebi da živi sve kapacitete života koji su mu ponuđeni.

Nikola Žuvela, vedski-jyotish.net

atma.hr – 52
Prethodna objavaLako je voljeti neprijatelja; ali je vrlo teško voljeti samoga sebe
Slijedeća objava“Tajna” i duhovnost
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.