Dok se tradicionalni talijanski bolonjez priprema od aromatičnog povrća i rajčica, crvenog vina i nekoliko vrsta mesa, ovaj veganski, koji je jednako neodoljiv i bogat okusom, bazira se na gljivama i leći te različitom povrću. U veganskom bolonjezu podjednako će uživati svi članovi vaše obitelji.
Oduvijek ste voljeli bolonjez, no otkako ste vegan, na to ste jelo već potpuno zaboravili? Dobra je vijest ta da svoje omiljene špagete možete obogatiti ukusnim i sočnim bolonjez umakom u kojem nema ni traga mesu!
Dok se tradicionalni talijanski bolonjez priprema od aromatičnog povrća i rajčica, crvenog vina i nekoliko vrsta mesa, ovaj veganski, koji je jednako neodoljiv i bogat okusom, bazira se na gljivama i leći te različitom povrću uz dodatak rajčica te mediteranskih začina, poput origana i kadulje.
U veganskom bolonjezu, za koji vam u nastavku donosimo recept, podjednako će uživati svi članovi vaše obitelji.
Gljive i leća – savršena proteinska zamjena za meso
Pitate se kako je u veganskom bolonjezu uopće moguće postići „mesnu“ teksturu i okus? Ključ se krije u gljivama, koje postižu upravo taj efekt i usto uvelike podižu okus ovog jela.
Osim gljiva, ovaj veganski bolonjez sadrži još jedan sastojak koji je izvrsna zamjena za meso. Radi se, naravno, o crvenoj leći.
Osim što se brzo kuha, ova vrsta leće, koja je blago slatkasta okusa, jako je hranjiva te je bogata vlaknima i proteinima. Dakle, idealan dodatak sočnom vege bolonjezu.
Ideja za ljeto: pripremate li veganske špagete bolonjez tijekom ljeta, slobodno u njih dodajte i svježe paprike i tikvice. Dodatno će obogatiti okus jela.
Ideja za zimu: planirate li vege bolonjez pripremati za hladnih dana, pred sam kraj kuhanja dodajte i šaku fino nasjeckanog špinata.
Niste ljubitelj špageta? Umjesto s njima bolonjez možete kombinirati i s nekom drugom tjesteninom koju preferirate, s lazanjama ili s popularnom tjesteninom od tikvica.
Veganski špageti bolonjez s gljivama i lećom
Sastojci:
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 luk, fino nasjeckan
- 1 mrkva, oguljena i nasitno nasjeckana
- 3 štapića celera, usitnjena
- 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
- 8 klobuka šampinjona ili nekih drugih gljiva, nasitno nasjeckanih
- 1 paprika babura, očišćena i nasitno nasjeckana
- 1 žličica sušene kadulje
- 1 žličica sušenog origana
- 1 žličica slatke dimljene paprike u prahu
- ¼ šalice crvenog vina (po želji)
- 2 konzerve nasjeckanih rajčica sa sokom
- 2 šalice povrtnog temeljca
- ½ šalice crvene leće
- 1 žličica šećera po izboru
- soli i papra po želji
- 500 g špageta (glutenskih ili bezglutenskih)
- fino nasjeckani peršin
Napomena: navedena količina dovoljna je za čak po 2 porcije za svakog člana četveročlane obitelji. Stoga, polovicu bolonjeza slobodno možete pohraniti u zamrzivač.
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje u dubokoj i širokoj tavi. Dodajte luk, mrkvu i celer pa pirjajte na laganoj vatri dok ne omekšaju. Zatim dodajte i češnjak, gljive, papriku, kadulju, origano i dimljenu papriku u prahu.
Umiješajte i prstohvat soli kako biste potaknuli gljive da ispuste svoj sok. Nastavite pirjati uz često miješanje 15-20 minuta.
Po želji, dodajte crveno vino pa miješajte oko 1 minutu, dok ne ispari. Zatim dodajte rajčice, povrtni temeljac, leću i malo šećera te po potrebi soli i papra. Zakuhajte pa ostavite da lagano vrije 45-60 minuta. Povremeno promiješajte.
Nakon 30-ak minuta povremeno provjerite bolonjez pa ako je pregust, dodajte malo vode. Količina vode može varirati, vjerojatno će vam trebati oko 2 šalice.
Kada bolonjez bude gotov, bit će gust i bogat okusom. Crvena leća u njemu će gotovo nestati, a povrće će biti nježno i ukusno.
Kuhajte špagete prema uputama na pakiranju, procijedite pa poslužite na tanjurima preliveno punom zaimačom bolonjeza. Po želji, pospite svaku porciju svježim peršinom.
Kako zamrznuti višak
Višak bolonjeza ostavite da se ohladi, rasporedite ga u posudice s čvrstim poklopcem pa prebacite u zamrzivač. Može vam ostati u zamrzivaču do 3 mjeseca.
Kada ga poželite ponovno jesti, samo ga noć prije prebacite iz zamrzivača u hladnjak.
Sutradan ga dobro zagrijte (možete i u pećnici prekrivenog folijom), pomiješajte sa skuhanom tjesteninom i eto vam superukusnog obroka za cijelu obitelj.