Bivši košarkaški reprezentativac Stipe Režić / Slikao Bozidar Vukicevic/Cropix

Možda na prvu zvuči kao nešto što ne biste probali međutim bivši košarkaški reprezentativac Stipe Režić je temeljem ovog inovativnog spoja osvojio svijet. Njegova startup firma Mushroom Cups odabrana je kao jedna od najperspektivnijih u Europi 2018-e, a zatim i kao jedna od najperspektivnijih u svijetu 2019-e u industriji zdrave hrane, a sve je započelo iz potrebe da pomogne bolesnom ocu.

atma.hr – 52
“Pozadina priče je da sam kao sportaš, koji je trebao dobiti na mišićnoj masi, uzimao razne suplemente uz prehranu, no izazivali su mi negativne reakcije, osip, a i nije se baš primalo. Nakon nekog vremena otkrio sam ekstrakt medicinske gljive Cordyceps koji mi je pomogao drastično dignuti performanse bez ijedne negativne posljedice. No, nije me to natjeralo da se previše uživim u svijet gljiva. Kad mi se razbolio otac, koji je radio u kemijskoj industriji i razvio alergiju za koju ni lijekovi ni dijete nisu pomagali, u samo mjesec dana uzimanja ekstrakta od gljiva sasvim su mu se regenerirale noge, koje su bile raspucale od alergija, a popratne aritmije su prestale. Tada sam ozbiljnije počeo istraživati gljive, pričati prijateljima i oni su me potaknuli da pokrenem svoj biznis.” – objašnjava Stipe.

Kavu i gljive spojio je slučajno jer je otac zaboravljao uzeti ekstrakt koji mu je pripremio, pa mu ga je stipe zamiješao u kavu koju je otac pio dva puta dnevno.

No prije mjesec dana Mushroom Cups priča tek uzima zamah. Kao korak dalje započeli su Kickstarter Crowdfunding kampanju sa ciljem da lansiraju nove dvije verzije svog ljekovitog energetskog napitka – Gourmet kavu za filter i espresso aparate, te kakao obogaćen gljivama.

Mushroom Cups

Najljepši dio priče je suradnja s više od 80 hrvatskih berača gljiva od kojih su otkupili 200.000,00 HRK divljih lisičica i to s potresom pogođenih područja. Osim toga kampanja je podržana i od strane 3 hrvatska vrhunska sportaša. Naime Mario Ančić, Blanka Vlašić i Dino Rađa su javno odlučili dati podršku Mushroom Cups timu, tako da će sretni pojedinci imati priliku sat vremena igrati tenis s Mariom Ančićem, igrati košarku s Dinom Rađom ili učiti skakati u vis s Blankom Vlašić.

Kickstarter projekt je uspješno završen prije 5 dana, a Mushroom Cups tim je prikupio 130% traženog iznosa.

U zapadnom svijetu kava s gljivama nije nepoznati spoj, no specifičnost kave Mushrooms Cup su brojne.

“Hrvatske divlje lisičice beru se tehnologijom blade cut. Profesionalni berači imaju licencu za branje te gljive, znaju točno kako ih, u skladu s održivim razvojem, ubrati nožem da se nagodinu opet pojave na istom mjestu. Po tome smo unikatni jer svi se drugi koriste umjetno uzgojenim gljivama. Uz to, imamo svoje znanstvenike i partnere i uspjeli smo različitim procesima implementirati izlaganje posebnim frekvencijama svjetla, druge gljive, organski uzgojene, koje upotrebljavamo uz hrvatske divlje lisičice.”

atma.hr – 52
Osim pozitivnog utjecaja na zdravlje, te konzumacije bez negativnih nuspojava kofeina, kava Mushrooms Cup daje dugotrajnu energiju, ali i pomaže kognitivnim procesima.

“Obična kava jaki je adaptogen i stimulans koji u početku super digne energiju, ali je naglo i sruši. S kavom s gljivama je drukčije. Adaptogeni su tvari poput betaglukana koji je u gljivama i koje normaliziraju funkcioniranje organizma i reakciju na bilo kakav stres, ali i ne daju da strmoglavo padneš, nego te drže dulje vrijeme i nema pada energije. To je obilježje svih naših varijacija kave. Kad smo išli u proizvodnju, targetirali smo najčešće potrebe modernog čovjeka i napravili tri varijacije na temu. Jedna je s cordycepsom – za tjelovježbu i aktivnost tijekom dana, druga je verzija s lisičicama i chagom – koja je super za imunitet, puna antioksidansa i betaglukana, i treća je, zadnja koju smo uveli, a sad i najpopularnija – kombinacija lisičarke i lavlje grive. To je posebna i lijepa gljiva i jedina na svijetu ima spojeve koji omogućavaju regeneraciju živčanih stanica, što se donedavno smatralo nemogućim. To je znanstveno dokazano i lavlja se griva koristi za pacijente koji boluju od Alzheimerove bolesti, ali i masovno za poboljšanje kognitivne funkcije.”

Mushroom Cups 1