Foto: pixabay.com

Dok se tradicionalni talijanski bolonjez priprema od aromatičnog povrća i rajčica, crvenog vina i nekoliko vrsta mesa, ovaj veganski, koji je jednako neodoljiv i bogat okusom, bazira se na gljivama i leći te različitom povrću. U veganskom bolonjezu podjednako će uživati svi članovi vaše obitelji.

atma.hr – 78





Oduvijek ste voljeli bolonjez, no otkako ste vegan, na to ste jelo već potpuno zaboravili? Dobra je vijest ta da svoje omiljene špagete možete obogatiti ukusnim i sočnim bolonjez umakom u kojem nema ni traga mesu!

Dok se tradicionalni talijanski bolonjez priprema od aromatičnog povrća i rajčica, crvenog vina i nekoliko vrsta mesa, ovaj veganski, koji je jednako neodoljiv i bogat okusom, bazira se na gljivama i leći te različitom povrću uz dodatak rajčica te mediteranskih začina, poput origana i kadulje.  

U veganskom bolonjezu, za koji vam u nastavku donosimo recept, podjednako će uživati svi članovi vaše obitelji.

Gljive i leća – savršena proteinska zamjena za meso

Pitate se kako je u veganskom bolonjezu uopće moguće postići „mesnu“ teksturu i okus? Ključ se krije u gljivama, koje postižu upravo taj efekt i usto uvelike podižu okus ovog jela.

Osim gljiva, ovaj veganski bolonjez sadrži još jedan sastojak koji je izvrsna zamjena za meso. Radi se, naravno, o crvenoj leći.

Osim što se brzo kuha, ova vrsta leće, koja je blago slatkasta okusa, jako je hranjiva te je bogata vlaknima i proteinima. Dakle, idealan dodatak sočnom vege bolonjezu. 

atma.hr – 39

Ideja za ljeto: pripremate li veganske špagete bolonjez tijekom ljeta, slobodno u njih dodajte i svježe paprike i tikvice. Dodatno će obogatiti okus jela.

Ideja za zimu: planirate li vege bolonjez pripremati za hladnih dana, pred sam kraj kuhanja dodajte i šaku fino nasjeckanog špinata.

Niste ljubitelj špageta? Umjesto s njima bolonjez možete kombinirati i s nekom drugom tjesteninom koju preferirate, s lazanjama ili s popularnom tjesteninom od tikvica.

Veganski špageti bolonjez s gljivama i lećom

Sastojci:

  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 luk, fino nasjeckan
  • 1 mrkva, oguljena i nasitno nasjeckana
  • 3 štapića celera, usitnjena
  • 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
  • 8 klobuka šampinjona ili nekih drugih gljiva, nasitno nasjeckanih
  • 1 paprika babura, očišćena i nasitno nasjeckana
  • 1 žličica sušene kadulje
  • 1 žličica sušenog origana
  • 1 žličica slatke dimljene paprike u prahu
  • ¼ šalice crvenog vina (po želji)
  • 2 konzerve nasjeckanih rajčica sa sokom
  • 2 šalice povrtnog temeljca
  • ½ šalice crvene leće
  • 1 žličica šećera po izboru
  • soli i papra po želji
  • 500 g špageta (glutenskih ili bezglutenskih)
  • fino nasjeckani peršin

atma.hr – 75



Napomena: navedena količina dovoljna je za čak po 2 porcije za svakog člana četveročlane obitelji. Stoga, polovicu bolonjeza slobodno možete pohraniti u zamrzivač.

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u dubokoj i širokoj tavi. Dodajte luk, mrkvu i celer pa pirjajte na laganoj vatri dok ne omekšaju. Zatim dodajte i češnjak, gljive, papriku, kadulju, origano i dimljenu papriku u prahu.

Umiješajte i prstohvat soli kako biste potaknuli gljive da ispuste svoj sok. Nastavite pirjati uz često miješanje 15-20 minuta.

Po želji, dodajte crveno vino pa miješajte oko 1 minutu, dok ne ispari. Zatim dodajte rajčice, povrtni temeljac, leću i malo šećera te po potrebi soli i papra. Zakuhajte pa ostavite da lagano vrije 45-60 minuta. Povremeno promiješajte.

Nakon 30-ak minuta povremeno provjerite bolonjez pa ako je pregust, dodajte malo vode. Količina vode može varirati, vjerojatno će vam trebati oko 2 šalice.

Kada bolonjez bude gotov, bit će gust i bogat okusom. Crvena leća u njemu će gotovo nestati, a povrće će biti nježno i ukusno.

Kuhajte špagete prema uputama na pakiranju, procijedite pa poslužite na tanjurima preliveno punom zaimačom bolonjeza. Po želji, pospite svaku porciju svježim peršinom.

atma.hr – 78





Kako zamrznuti višak

Višak bolonjeza ostavite da se ohladi, rasporedite ga u posudice s čvrstim poklopcem pa prebacite u zamrzivač. Može vam ostati u zamrzivaču do 3 mjeseca.

Kada ga poželite ponovno jesti, samo ga noć prije prebacite iz zamrzivača u hladnjak.

Sutradan ga dobro zagrijte (možete i u pećnici prekrivenog folijom), pomiješajte sa skuhanom tjesteninom i eto vam superukusnog obroka za cijelu obitelj.

alternativa-za-vas

113 MOJA ZELENA KUHINJA

Moja zelena kuhinja

Više od 70 slasnih, jednostavnih recepata punih bjelančevina, snage i zdravlja

Gaz Oakley, autor svjetske uspješnice Vegan 100 posto, planetarno poznat i kao @avantgardevegan, s razlogom ima više od milijun pratitelja na društvenim mrežama s kojima dijeli svoju strast za uzbudljivim veganskim jelima koja su slavlje za oko, dušu i nepce.

U svojoj drugoj knjizi na hrvatskom jeziku Gaz donosi nove gurmanske recepte koji su jednostavniji, s uputama koje će vas voditi korak po korak, uz savjete i praktične napomene o sastavu i načinu pripreme.

Od doručka do deserta, svaki je obrok eksplozija okusa u više od 70 fantastičnih veganskih recepata koje možete prilagoditi svojim potrebama, raspoloženju i rasporedu. Moja zelena kuhinja knjiga je uz koju će svatko poželjeti biti vegan.

 

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here