Foto: pixabay.com

Prema najnovijim istraživanjima, koliko ste pametni ovisi o inteligenciji vaše majke, sviđalo se to vama ili ne.

atma.hr – 78
Pogledajmo ovo sa znanstvene točke gledišta.

Poznato je da žene imaju XX kromosome, a muškarci XY kromosome. Kromosomi se nalaze u stanicama i odgovorni su za prenošenje gena, prenosi uspesnazena.com.

Ovo istraživanje tvrdi da inteligencija dolazi izravno od tih značajnih X kromosoma, a uzimajući u obzir da naše majke imaju XX kromosome, postoje dva puta veće šanse da naša inteligencija potječe od njih.

Otkriveno je da majke igraju izuzetno važnu ulogu u negenetskom dijelu inteligencije, a pojedine studije sugeriraju da je povezanost majke i djeteta blisko povezana s inteligencijom.

atma.hr – 39

Smatra se da snažna veza s majkom djetetu pruža osjećaj sigurnosti, koji mu dozvoljava  da istražuje ​​svijet i daje samopouzdanje da rješava probleme.

Osim toga, predane i obazrive majke češće pomažu djeci u rješavanju problema i tako im pomažu da ostvare svoj puni potencijal.

Doduše, istraživanje je također utvrdilo da genetika nije jedini faktor koji utječe na inteligenciju – smatra se da je samo 40 do 60 posto inteligencije nasljedno i da na drugi dio utječe okruženje.

Naravno, uloga očeva u razvoju inteligencije djeteta nije zanemariva, budući da cijeli niz drugih faktora – kao što su intuicija i emocije – koje djeca mogu naslijediti od očeva, također utječu na razvoj inteligencije.

uspesnazena.com

atma.hr – 78