Meditacija dokazano smanjuje stres, pomaže nam da ostanemo mirni i u uznemiravajućim okolnostima, a također nam pomaže i da bolje spavamo te da probudimo svjesnost svog unutarnjeg bića. Želite li svladati umijeće? U nedostatku osobnog vodstva i samodiscipline, postoji i niz iphone/smartphone/tablet aplikacija koje će vam mogu pomoći da živite “pažljiviji” život gdje god da se nalazili. Ovo je naš izbor.

atma.hr – 52
1. Buddhify

buddhifyOva lijepo dizajnirana britanska aplikacija namijenjena je urbanom poslovnom čovjeku. Kažete joj da ste u teretani, hodate, putujete na posao ili ste kod kuće. Nakon toga možete odabrati stil meditacije, i također želite li muški ili ženski glas. Postoji i opcija za dva ‘igrača’ meditacije, tako da možete uključiti još nekoga. Nova verzija izlazi slijedeći mjesec, a trenutno dostupna Classic verzija je besplatna.

2. Sleep Easily Meditation

sleep_easily_appPrema britanskoj anketi o spavanju, preko 51% ljudi ima problem utonuti u san. Stručnjak za borbu protiv stresa Jayne Morris preporučuje ovu aplikaciju. Ona sadži 25-minutnu vođenu meditaciju uz podlogu opuštajuće glazbe. Ženski glas je vrlo smirujući, zaspali smo za 10 minuta. Pa ako baš brojanje ovčica ne pomaže, pokušajte s ovom aplikacijom. Besplatna je.

3. Calm – meditation and relaxation

calmOva jednostavna aplikacija predstavlja 7 koraka do smirenosti. Postoji sedam vođenih seasni od 2 do 22 minute s izborom scena pozadine i zvukova (plaže, livade, pljusak…) Glas na meditacijama je malkice svemirski, ali glazbu je napravio Kip Mazuy – veliko ime u svijetu meditacijske glazbe. Nismo je našli za Android, ali postoji za iPhone i iPad. Besplatna je.

4. Smiling Mind

smiling-mindOdrasli nisu jedini pod stresom. Ponekad trebate misliti i na djecu. Smiling Mind je napravljen u Australiji u svrhu pomaganja mladim ljudima da se oslobode stresa i da se smire. Postoje različiti programi za različite dobne skupine, svi popraćeni Aussie zvukovima. Postoji i jedan program za odrasle tako da je svi mogu isprobati. Besplatna je.

atma.hr – 52
5. Simply Being Guided Meditation

Simply-Being-Guided-MeditationOdlična za početnike, ova jednostavna za korištenje aplikacija, vas vodi kroz osnovne vještine u seansama u rasponu od 5 do 20 minuta. Odaberite svoj zvuk oceana, kiše ili potoka – sjednite ili lezite i opustite se. Pojavljuju se i razni savjeti za meditaciju.
Cijena 0,99$.

6. Headspace

headspaceHeadspace suosnivač Andy Puddicombe je bivši budistički svećenik koji pokušava meditaciju učiniti dostupnom. On pruža 10-minutnu seansu u svom opuštenom stilu – vrlo jednostavnom sa začinom pokoje čudne šale. Emma Watson je obožavatelj ove aplikacije tako da ste u dobrom društvu.
Besplatna je.

7. Walking Meditations

walking-meditationsJeste li cijeli dan prikovani za stol? Preporučamo ovu aplikaciju ljudima koji žele meditirati kad im se ukaže želja ili prilika. Nudi izbor od tri trake, svaka s različitim fokusom – idealno za brzi izlet u svijet mirnoće uma za vrijeme vaše pauze za ručak.
Cijena 0,99$.

8. Meditation helper

meditation-helper

Kad ste već jednom uhvatili neki ritam meditiranja, možda želite sebi postaviti neke ciljeve. Koristite ovu praktičnu aplikaciju kako biste postavili određeni raspon vremena u kojem svaki dan želite meditirati. Aplikacija vas obavještava da ste dostigli svoj dnevni cilj pa je stoga dobar motivator da ostanete ‘u formi’. Besplatna je.

9. Room to Breathe Meditation

room-to-breatheSavladavanje vaše tehnike disanja je ključna u vašem nastojanju da budete smireni i da se isključite iz ove površinske realnosti materijalnog svijeta. Ova aplikacija može pomoći svakome tko je imao problema s meditacijom. Ona je vodič, korak po korak, u tehnikama disanja uz podlogu glazbe po izboru.
Besplatna je.

10. Relax Melodies

relaxing-melodiesŽelite naučiti umjetnost snažnog kratkotrajnog spavanja, ali se ne možete nikako ‘ugasiti’? Ova vam aplikacija može pomoći. Odaberite iz zbirke relaksirajućih melodija s raznim temama. Postoji i mjerač vremena i alarm koji vas sprječava da za vrijeme kratkotrajnog spavanja otputujete u dubok san. Besplatna je.