Hexakosioihexekontahexaphobia je specifičan tip fobije koja se odnosi na strah od broja 666. Riječ je o rijetkom anksioznom poremećaju.

atma.hr – 52
Što je Hexakosioihexekontahexaphobia ili strah od broja 666?

Dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje klasificira ovaj strah kao specifičnu fobiju koju karakteriziraju intenzivna iracionalna uvjerenja.

Kroz povijest, ovaj broj je stekao mnogo kulturalnih konotacija, postajući simbol za zlo u širem smislu. U nekim kršćanskim interpretacijama, broj 666 smatra se upozorenjem protiv idola i lažnih bogova, a njegova pojava može izazvati strah i tjeskobu kod vjernika.

Broj 666 spominje se u Otkrivenju, poglavlje 13, stih 18. U nekim prijevodima Biblije opisuje se kao broj zvijeri. To bi moglo biti objašnjenje iracionalnog straha od broja 666, ali on ne pogađa samo religiozne ljude.

Društveni utjecaji i praznovjerja mogu pridonijeti pokretanju ili povećanju ovog straha. Iako je riječ o vrlo rijetkoj fobiji, postoje neki dobro poznati primjeri da je ovaj broj nepopularan, čak i ako ne znači nužno anksiozni poremećaj:

Bivši američki predsjednik Ronald Reagan i njegova supruga Nancy Reagan promijenili su adresu svog prebivališta u Bel Airu u Los Angelesu sa 666 St. Cloud Road na 668.

U Sjedinjenim Državama, autocesta 666, koja je bila poznata kao “Đavolja autocesta”, preimenovana je u US Route 491.

atma.hr – 52
Simptomi

Osobe koje pate od hexakosioihexekontahexaphobije mogu doživjeti intenzivan strah ili tjeskobu kada se suoče s brojem 666. To može uključivati izbjegavanje spomena broja, odbijanje boravka u sobama označenim tim brojem, ili čak izbjegavanje datuma koji uključuje broj 666.

Osobe koje pate od hexakosioihexekontahexaphobije mogu imati teškoće u svakodnevnom životu, posebno ako se u njihovom okruženju često pojavljuje broj 666 (npr. u telefonskim brojevima, adresama, datumima). Ovo može utjecati na njihovu sposobnost da funkcioniraju u društvenim ili profesionalnim situacijama, a strah može biti izvor srama ili izolacije.

Razumijevanje i podrška od strane obitelji i prijatelja može biti ključna u pomoći pojedincima da upravljaju svojim strahovima i prilagode se svakodnevnim izazovima koje fobija donosi.

O fobiji se govori samo ako ovo stanje traje najmanje šest mjeseci. U pravilu se javljaju sljedeći karakteristični simptomi anksioznog poremećaja:

Kognitivni simptomi: hipervigilancija, iracionalna uvjerenja ili nametljive misli povezane s brojem 666.

Tjelesni simptomi: drhtavica, zimica, mučnina, znojenje, otežano disanje i drugo. Postoji nesrazmjeran odgovor na stvarnu opasnost (u ovom slučaju: nikakav).

Simptomi ponašanja: ponašanje izbjegavanja kako bi se izbjegao susret s brojem. Na primjer, oni koji su pogođeni preskaču stranicu 666 u knjizi ili u matematičkim izračunima.

atma.hr – 52
Prevladavanje straha

Liječenje ovakve fobije često uključuje terapije kao što su kognitivno-bihevioralna terapija koja pomaže pacijentima suočiti se s njihovim strahovima na konstruktivan način, smanjujući tako njihov utjecaj na svakodnevni život.

Terapeuti mogu koristiti tehnike izlaganja, gdje se pacijenti postepeno i kontrolirano izlažu objektu svoje fobije, u ovom slučaju broju 666, kako bi smanjili njegovu moć da izazove strah.

U nekim slučajevima, može se koristiti i psihofarmakološki tretman, posebno ako fobija uzrokuje ekstremne simptome tjeskobe ili ometa svakodnevni život.

Osim toga, tehnike opuštanja kao što su progresivno opuštanje mišića, vježbe disanja i meditacija korisne su za smanjenje emocionalne napetosti. Prakse svjesnosti mogu pomoći oboljelima da se usredotoče na sadašnji trenutak i smire um.

Ova rijetka fobija utječe na svakodnevni život oboljelih, zbog čega je važno potražiti stručnu pomoć kako bi je prevladali.

ATMA/gedankenwelt/Pripremila: Suzana Dulčić