atma.hr – 52
Jesu li kilogrami i održavanje težine neizbježna tema u vašoj glavi? Opterećujete li se često dijetama, kritikama u vezi toga što ste i koliko pojeli, razmišljanjima o kalorijama i količini sala, ili iznalaženjem novih i boljih načina kako biste imali željenu težinu? Možda vam je dosta zbunjenosti u vezi toga što biste i kada trebali jesti, jer se mišljenja stručnjaka toliko razlikuju?

Živjeti s ovakvim opterećenjima može biti naporno i ograničavajuće. I ne samo to, može biti i štetno po zdravlje. Ako smo često napeti ili u brizi oko nečega, bili svjesni te napetosti ili ne, to potiče nezdrave kemijske reakcije u tijelu. Ako se to odvija dugoročno, negativan efekt se povećava i može uzrokovati bolesti. Da ne govorimo o upitnoj koristi čestih dijeta i promjena u načinu ishrane, od kojih su neke same po sebi štetne i rigorozne. Također, napetost i nesigurnost emocije su koje pojačavaju neravnotežu našeg apetita – upravo ono što pokušavate izbjeći.

Biste li se voljeli osloboditi tog opterećenja, prestati se trebati kontrolirati i razmišljati o tome, a istovremeno dobro izgledati? Možete li zamisliti da ste slobodni jesti što poželite, kad poželite, bez da poslije brinete o kilogramima ili se kritizirate? Kako vam se sviđa ideja da imate prirodno uravnoteženi apetit i metabolizam, koji vas navode da jedete zdravo i umjereno, sami od sebe, kao i da imate prirodnu želju za fizičkom aktivnošću te vam ona nije napor? Želite li uživati u svom tijelu i voljeti ga, naučiti ga slušati, dati mu što mu treba i uživati u tome?

Ovo je moguće za svakoga od nas. I ne samo da je moguće, već je to naše prirodno stanje ravnoteže. Priroda nas nije napravila kako bismo se trebali stalno kontrolirati ili kako bismo imali neuravnotežen metabolizam ili apetit. Gdje smo vidjeli predebelu zebru ili anoreksičnu žabu? Sve naše neravnoteže dolaze iz naših vlastitih nesigurnosti i raznih zabluda o hrani i tijelu i kako stvari funkcioniraju.

Spoznajno razumijevanje dovodi do ravnoteže

Dubljim razumijevanjem načina na koji funkcionira naš um te kako točno naše misli i naša svijest kreiraju naš život, uključujući i naše osjećaje i naše tijelo, možemo se vratiti u ovu prirodnu ravnotežu. Postoji učenje o ovim principima kreacije (Um, Svijest, Misao) koje zovemo Tri principa ili Urođeno Zdravlje. Za značajne promjene potrebno je dublje ih razumijeti, kroz vlastite unutarnje spoznaje.

Spoznajno razumijevanje daje nam uvide koji nas oslobađaju od naših dosadašnjih ograničavajućih vjerovanja o sebi i lažnih koncepata o hrani i tijelu koji nas drže zatočenima u određenom načinu osjećanja i ponašanja. Na njihovo mjesto dolaze istine – istine o usklađenosti našeg tjelesnog i psihičkog funkcioniranja, istine o našoj pravoj vrijednosti kao bića i unutarnjoj ljepoti. Kako ovo spoznajemo postajemo zadovoljniji i ispunjeniji unutar sebe, i one „emocionalne rupe“ koje smo ispunjavali hranom, one nervoze koje su nas tjerale da pojedemo još nešto, jednostavno nestaju.

Ponekad je dovoljna jedna jedina spoznaja, jedan uvid u razlog svog stava prema sebi, svom tijelu ili hrani, kako bi se sve promijenilo. Spoznaje uzrokuju promjenu u svijesti, u mentalnom sklopu, u gledanju na stvari i osjećajima. Takve promjene su spontane i dugoročne. To su promjene u korijenu stvari, promjene iznutra, što automatski mijenja i našu vanjsku stvarnost. Ako se osjećamo drugačije iznutra, onda se i ponašamo drugačije izvana, bez da moramo o tome razmišljati ili se kontrolirati.

atma.hr – 52
Primjer uvida ili spoznaja

Uvidi ili spoznaje su uviđanje dublje istine koja nas oslobađa od lažnih i ograničavajućih vjerovanja i pripadajućih emocija.

Na primjer, ako uvidimo da naša sreća ne ovisi o našem izgledu, ako doista prepoznamo pravi izvor sreće unutar sebe, to će nam dati potpuno oslobođenje od razmišljanja o hrani i izgledu. Bez tih misli mi smo opušteniji i zadovoljniji te se time emotivna potreba za hranom automatski smanjuje ili nestaje. Bez pritiska razmišljanja o izgledu, mi smo veseliji, imamo više energije i motivacije biti fizički aktivni i uživati u sebi i svom tijelu i njegovim raznim mogućnostima.

Ako vjerujemo da smo žrtva sporog metabolizma, sve dok u to vjerujemo bit ćemo u borbi s kilogramima i hranom. Kada uvidimo da je brzina našeg metabolizma kreirana kroz tri principa – um, svijest i misao – vidjet ćemo da je to vrlo promjenjiv faktor i da se može mijenjati. Vidjet ćemo i doživjeti da se svako može vratiti u zdrav, uravnotežen metabolizam.

Ako uvidimo kako djeluje mehanizam koji kreira prekomjernu potrebu za hranom, mi dobivamo određeni odmak od njega, od misli i emocija (potrebe) od kojih se on sastoji. S tim odmakom, on više ne kontrolira nas, ne povuče nas u isto ponašanje, doslovno više nema takav utjecaj na nas. Mi smo tada slobodni djelovati kako želimo. Osjećamo puno više unutarnje širine, snage i svjesnosti, i nije nam problem nečemu reći „ne“. Ovdje to nije stvar kontroliranja sebe, već uviđanja naše vlastite snage i moći, naspram nevažnosti mehanizma. Mi smo kao nebo, a ta potreba je kao oblak koji prolazi, i uopće ne utječe na nas.

Kod svake osobe događaju se drugačije spoznaje, one koje su joj potrebne i koje otpuštaju upravo ona negativna vjerovanja koja je drže u potrebitom i nezadovoljnom stanju.

Kako vam tri principa mogu pomoći

Kako bi došlo do dubljeg razumijevanja i ovakvih oslobađajućih spoznaja, potrebno je doći do smirenog stanja uma. To radimo kroz opuštene razgovore o životu i kako je on kreiran kroz tri principa. Naše uobičajene svakodnevne misli se umiruju, i naš um postaje prijemčiv i otvoren za dublju mudrost koja je u svima nama. Ta dublja mudrost dio je univerzalne životne inteligencije koja je u svemu što postoji, i ujedno jedan od tri principa koji zovemo Univerzalni Um. Upravo je on taj koji nam daje spomenute spoznaje.

Kroz ovakav rad, kroz uvide i dublje razumijevanje stvari, ne dolazimo samo do oslobođenja od problema u vezi hrane, izgleda i odnosa prema tijelu, već svih aspekata sebe i života. Kako nas uvidi oslobađaju od nesigurnosti i lažnih vjerovanja o sebi, osjećamo se samopouzdanije i opuštenije iznutra, odnosimo se bolje prema sebi i prema drugima, i naš cijeli život se mijenja.

Romana Đekić, konzultantica svjesnog življenja na bazi Tri principa

www.romanadekic.com

Tečaj – Do idealne težine kroz ljubav i razumijevanje

http://romanadekic.com/tecaj_do_idealne_tezine_kroz_ljubav_i_razumijevanje.php

atma.hr – 52