Designed by Freepik

Anksioznost je neselektivna i pogađa potencijalno svakog od nas: mlade, stare, uspješne, lijepe, bogate, siromašne, muškarce, žene, bolesne. Ono što je dobro je to da se tjeskobom se može upravljati, stoga evo nekoliko korisnih naputaka.

atma.hr – 52
Ako ste ikada patili ili se i dalje mučite s tjeskobom i anksioznošću, onda znate i sami koliko vam vremena, energije i snage mogu oduzeti neke zlokobne misli i ”scenariji” o stvarima koje se najvjerojatnije nikada neće dogoditi. Anksioznost utječe na tjelesnom, mentalnom i emocionalnom aspektu. Ponekad i nije baš uvijek lako otkriti na prvu uzrok nečije tjeskobe.

Kako se manifestira anksioznost?

Tjelesno: može uzrokovati osjećaje panike, kao što su stezanje u prsima, otežano disanje, vrtoglavica, glavobolja i lupanje srca.

Mentalno: tjeskobno razmišljanje može vas dovesti do najgoreg mogućeg ishoda dok brinete, uzrujavate se i patite zbog onoga što bi se moglo dogoditi – ono famozno ”što ako”?

Emocionalno: ponekad vam se može učiniti kao da ste postali paralizirani od straha, nesposobni djelovati i osjećate se zarobljenim, sa skrivenim osjećajem nelagode.

Fiziološki: anksioznost dolazi od reakcije ‘bori se ili bježi’ koja oslobađa adrenalin u naš krvožilni sustav pred nekom potencijalnom prijetnjom. Te naše svakodnevne ‘‘prijetnje’’ mogu biti ispiti u školu/fakultetu, priprema za prezentaciju ili govor, razgovori za posao, javni nastup, susret ili svađa s voljenom osobom. Iako hormon adrenalina daje dodatni poticaj kada je potrebno, kod anksioznih osoba, onaj automatski odgovor ”bori se ili bježi” može se pokrenuti čak i za najmanju ”prijetnju” – stvarnu ili zamišljenu…

atma.hr – 52
Možemo naučiti upravljati vlastitom anksioznošću

Anksioznost je neselektivna i pogađa potencijalno svakog od nas: mlade, stare, uspješne, lijepe, bogate, siromašne, muškarce, žene, bolesne pa čak i tzv. celebrity koji pate jer su stalno pod svijetlima reflektora i u središtu pozornosti.

Ono što je dobro je to da se tjeskobom se može upravljati. Stoga evo nekoliko korisnih naputaka iz moje prakse i pružajući pomoć anksioznim ljudima.

Kako utišati svoju tjeskobu?

Ne živi u prošlosti i budućnosti – Živi u sadašnjosti – sada i ovdje

Jedino što  možemo kontrolirati je sadašnji trenutak. Živimo li u prošlosti bit ćemo  zarobljeni u sjećanjima, nostalgiji i žaljenju za nečim ili nekim. Živimo li u budućnosti opet ćemo se dovesti u stanje zarobljenosti maštarija, strahovima i brigama. Ni prošlost ni budućnost nisu stvarnost – sada i ovdje nego samo konstrukt našeg uma Jedino što je stvarno  je sadašnjost kao neprocjenjiva prilika za život i djelovanje.

Prema tome – ne projicirajte svoje misli i strahove u budućnost. Koncentrirajte se na to da sada budete potpuno prisutni. Zadržite sve što trebate obaviti za dan u današnjem danu. Mislite na sutra kada sutra dođe.

Otpustite ono što ne možete kontrolirati.

Anksioznost se često odnosi na kontrolu. Možda ćete se osjećati izvan kontrole zbog svojih projekcija u budućnost. Možda se često nađete u situaciji da pokušavate kontrolirati sve kako biste ”oživjeli” neku svoju projekciju, umjesto da otpustite ono što jednostavno nije u dometu vaše moći i ne možete kontrolirati (vrijeme, ratove, klimatske promjene, inflaciju, itd.).

atma.hr – 52
Naučite ili više vjerujte sebi.

Tjeskoba vas može natjerati da pretjerano razmišljate, uzrujavate se i promišljate o odlukama koje ste donijeli za slučaj da nisu one “prave”. Odaberite ono što vam se čini ispravnim i pustite druge opcije.

Postavite realna očekivanja. Ako ste se zatekli s podugom listom obveza i složenih zadataka (”to do” listom), jeste se prekoravali i bili samokritični prema sebi samo zato što niste uspjeli odraditi sve te obveze? Ovo će zajamčeno samo još više potaknuti vašu tjeskobu. Zapisujte vi obveze međutim budite realni i naučite razlikovati ono što je hitno i o čemu ne ovisi vaš život, od onog bitnog što oblikuje vašu budućnost. Ne opterećujte se beznačajnim sitnicama i ne shvaćajte život preozbiljno.

Ne plašite se grešaka, nego ponavljanja istih grešaka

Greške su sastavni dio učenja i rasta. Međutim, ako se unaprijed bojimo da ne pogriješimo u nečemu,  to izbjegavamo (potiskujemo u sebi), to će samo ojačati anksioznost. Time samo izbjegavamo mogućnost rasta i nekih novih prilika, te ograničavamo svoj  potencijal za rast i napredak. S druge strane, ako počinjene greške osvijestimo i prihvatimo ih kao lekcije i povratne informacije, možemo ići dalje, napredovati i uhvatiti se u koštac sa svojom tjeskobom čiji je možda uzrok baš to nešto što potiskujemo ili se opiremo.

Prihvatite nepoznato – Budite otvoreni i prilagodljivi.

Razumijem da je ovo prilično teško ako patite od anksioznosti, jer ne znati što bi se moglo ili što će se dogoditi ili živjeti u iščekivanje da će se nešto loše dogoditi, može biti puno gore od spoznaje što je iza ugla. Ako osvijestimo da jednostavno niti možemo sve predvidjeti niti držati pod kontrolom, fokusirajte se upravo na ono što se sada i ovdje događa ispred vas, umjesto da se brinete i uzrujavate zbog onoga što bi moglo dogoditi. Ukratko – prihvatite ono što bude. Bit će što bude a vi sve što možete učiniti danas, sada i ovdje iskoristite.

Ako ste tjeskobni i anksiozni i mislite da vam je potrebna podrška, potražite stručnu pomoć.

piše: Mirella RASIC PAOLINI, holistički psihoterapeut/focusin-holisticlifestyle