Razgovarala Sandra Pocrnić Mlakar

Babuška je žrtva okolnosti dok boginja sama kreira svoju stvarnost, a dijeli ih samo jedna misao – na toj osnovi, postavljenoj u prvoj knjizi Puta boginje pod naslovom „Buđenje boginje“, Daniela Uzelac bavi se osobnim rastom žene čija samosvijest ne ovisi o predodžbi antimuškarca. Put boginje nastavlja se nedavno objavljenom četvrtom knjigom, pod naslovom Terra Magica, u kojoj se razrađuje razvoj društva i odnosa sputanih patrijarhalnim obrascima. Misteriozna prapovijest čuva sjeme prelijepe budućnosti – glasi podnaslov knjige, jer se inspiracija za razvoj traži u drevnoj kulturi prosperiteta i blagostanja koja je postojala na području mitskog Balkana.

Duhovita i slikovita, četvrta knjiga potaknula je zanimanje i za prve tri knjige Puta boginje, koje se objavljuju od 2016. godine. Put boginje je serijal na tragu aktualnih bestselera o ženskoj snazi i duhovnom rastu, koji su se pojavili početkom 21. stoljeća, kao što su „Žene koje trče s vukovima“ autorice Clarisse Picola Estés, „Zvonki cedar ruski“ Vladimira Megrea i „Boginje ne stare“ Christine Northrup.

Postove Puta boginje Daniela Uzelac, blogerica, novinarka i publicistkinja, počela je objavljivati 2013. godine na blogu koji je postao regionalni sinonim za teme duboke ženstvenosti.

S Danielom Uzelac razgovaramo o četvrtoj knjizi Puta boginje u povodu zagrebačke promocije koja će se održati u subotu, 15. listopada u 12 sati u knjižari Hoću knjigu Megastore.

Terra Magica naslov je četvrte knjige Puta boginje. Što vas je inspiriralo za takav naslov?

Terra Magica je naziv kojim su antički pisci nazivali moju Istru. Njegovo preuzimanje je gesta kojom sam na čitatelje željela prenijeti svoju zaljubljenost u ovu, uistinu Čarobnu Zemlju. Naime, pred njezinim bi se prapovijesnim čarolijama ozbiljno zamislili, i Gandalf iz „Gospodara prstenova“, i cijeli Hogwarts Harrya Pottera…

Odakle ideja da čarolija obuhvaća mnogo širi prostor od same Istre, na koju se izvorno odnosi taj naziv?

Istra je moj zavičaj, izvorište. No, kako sam rasla, tako se širila i moja percepcija. Stoga sam čarolije Terra Magice počela razabirati na cijelom Balkanu. Naime, iz bogatstva njegove prapovijesne materijalne i duhovne raznolikosti, isijava nešto univerzalno, bezvremensko, suštinsko. Stoga je ova knjiga posvećena upravo njemu.

Je li riječ o Balkanu s geografskim međama?

Nije! Balkan o kojem govorim je puno širi, dublji, viši – fluidniji! To je metafizički Balkan. Nalik je kraljevstvu Šambale. To je mitska zemlja sreće, mira i stvaranja. Ali u nju se ne može ući egom babuške i babuna. Samo evolucijom svijesti. Jer fizički je Balkan obrnuta refleksija metafizičkog Balkana. Fizički je Balkan surov, mračan i težak, a metafizički blagodaran, lagan i svijetao. Fizički je za ratnike, metafizički za ljubavnike. Fizički je mačistički i maćehinski, metafizički je muževan i ženstven.

Put boginje je razvojni put žene koji je univerzalan i primjenjiv u cijelom svijetu. Zašto se u četvrtoj knjizi bavite patrijarhatom i balkanskim mentalitetom?

Muška energija fizičkog Balkana je razjedinjujuća i destruktivna. No, njegova je ženska energija, iako ranjena – ujedinjujuća. Jer žene Balkana dijele jednu tajnu koja ih spaja već tisućljećima. Stoga se usuđujem vjerovati da bi iscjeljenje ženske energije vratilo Balkanu ravnotežu i sklad. Štoviše, mislim da pozitivne promjene u svijetu neće doći, ni iz istočnjačke duhovnosti, niti iz zapadnjačkog materijalizma. Imam razloga vjerovati da će promjena doći iz metafizičkog Balkana otjelotvorenog u drevnom matrijarhatu, a koji, u svojoj misterioznoj prapovijesti, čuva sjeme jedne prelijepe budućnosti.

U Vašim knjigama naglašen je optimizam i povjerenje u plemenitu misiju čovjeka na Zemlji. Kako je sjeme drevne prošlosti povezano s predivnom budućnosti?

Uslijed zarobljavanja percepcije, povjerovali smo da je povijest niz podataka o ratovima. I tako smo zaključili da je čovjek čovjeku ljudožder. S takvim dubokim kolektivnim vjerovanjem nismo u stanju zamisliti ljepšu budućnost, a kamo li ju stvoriti. Međutim, mi u školi učimo o povijesti samo unazad cca. šest tisuća godina. A što je bilo prije toga? Zašto je u matriks znanosti tako nepopularno istraživanje tzv. „zlatnog doba čovječanstva“? Rijetki istraživači tog perioda, tvrde naime da ratova nije bilo i da su postojale civilizacije o kakvima ni ne sanjamo. E, to je već druga priča! S takvim pogledom na prošlost puno je lakše zamisliti i stvoriti ljepšu budućnost…  

Gdje u svakodnevici vidimo tu povezanost i sjećanje na raj?

Pojavljuju se znakovi triježnjenja od pijane orgije samouništenja. Jača novi duh empatije. Smanjuje se okrutnost prema djeci, ženama, životinjama i zarobljenicima. Nastaje novo poštovanje prema starim narodima i kulturama, ponovno se povezujemo s prirodom, uviđamo živost svijeta, skrivene misterije svemira i drugih dimenzija, te zauzimamo otvoreniji i zdraviji stav prema tijelu i seksualnosti – a to je ključno! Drugim riječima, kao da se ponovno pomalja duh drevnog „zlatnog doba“.

Od prve knjige, Buđenje boginje. do četvrte Terra Magica, vidljiv je razvoj od individualnog rasta i samosvijesti preko partnerstva do brige za prirodu i za zajednicu. Koja je knjiga Puta boginje najpopularnija i najčitanija? Koja razvojna faza je najintrigantnija publici?

Najpopularnija je prva knjiga, što je i logično. Jer prva je inkubator. Kroz njezino nježno buđenje žena tek sanjivo razabire da je noćna mora oko nje bila tek bunilo, a da je njezino postojanje sigurno, zaštićeno i daleko od uloge žrtve prepuštene na milost i nemilost događajima. A kako se stalno pojavljuju novi valovi buđenja, tako probuđeni posežu najprije za prvom knjigom i nastavljaju prema danjim nastavcima, ovisno o razinama vlastite svijesti.   

Mitskim junacima kao sto su Div i Diva u četvrtoj knjizi pridružuju se junaci poznatih viceva koji anegdotama ukazuju na svakodnevne nesporazume proistekle iz predrasuda. Kakvu ulogu imaju vicevi u Putu boginje?

Pored svih velikih autora u svijetu, najreprezentativniji ambasadori balkanske pameti ipak su Mujo i Haso. Kroz viceve o njima, puno je rečeno o balkanskom mentalitetu, (ne)kulturi, svjetonazoru, vrijednostima, mentalnim kapacitetima, komunikacijskom siromaštvu i prostačkom bogatstvu. Upravo sam zato viceve o njima besramno prisvojila, a njih same preimenovala u Balkija i Rokija te sve skupa prilagodila kontekstu babuške i boginje.

Terra Magica je odlično prihvaćena i potaknula je potražnju i prve tri knjige Puta boginje. Jeste li iznenađeni takvom reakcijom publike? Kakav ste doček četvrte knjige očekivali?

Nisam iznenađena. Vrijeme boginja tek dolazi…

Pripremate zagrebačku promociju Puta boginje, a publika je navikla da na svojim promocijama imate gošće iznenađenja. Kakvo iznenađenje pripremate za promociju četvrte knjige?

Gošće će biti sjajna terapeutkinja Sanja Tatalović i operna diva Antonella Malis. Kako i u publici očekujem još neka poznata lica, vjerujem da će se promocija u subotu 15. listopada 2022. u „Hoću knjigu“ Megastore pretvoriti u jednu živahnu razmjenu iskustava i uvida. U kakve će nas teme i raspoloženje to sve odvesti – e to bi moglo biti iznenađenje za sve nas…


Terra Magica u Megastoreu u subotu, 15. listopada!

Misteriozna prapovijest krije sjeme prelijepe budućnosti – podnaslov je četvrte knjige Put boginje Daniele Uzelac pod naslovom Tera Magica, koja razrađuje načine za iscjeljenje suvremenih neuroza kroz tijelo, povratak prirodi i povratak sebi.

Autorica Daniela Uzelac predstavit će knjigu Terra Magica u subotu, 15. listopada u knjižari Hoću knjigu Megastore.

Uz autoricu, o knjizi govore Sanja Tatalović i Malis Antonella. Moderira Sandra Pocrnić Mlakar.

Na promociji će biti u prodaji sve četiri knjige Puta boginje – Buđenje boginje, Ritam boginje, Div i diva i najnovija Terra Magica.

daniela uzelac 1
Daniela Uzelac