Čvrsto vjerujem u to da čovjek koji zna kamo stremi, jednom će doći na željeno odredište. Trebalo njemu mjesec dana, godinu dana ili deset godina. Onaj koji je odlučio putem istraživati sebe i druge, voditi se za srcem i intuicijom, raditi ono što u njemu proizvodi osjećaj sreće, povećava strast prema životu i ostavlja pozitivan trag – pričat će drugima jednoga dana svoju priču o uspjehu.

atma.hr – 78
Zašto i kako? Prvo, i ono najbitnije, takav čovjek nije besciljno tumarao kroz život. Došavši na ovaj svijet, s prvim momentima istraživanja i izazova, otkrio je koje je to gorivo koje ga pokreće, što je to što mu uljepšava postojanje i traži od njega da uloži cijeloga sebe. Spoznao je i odredio svoj jasan cilj. Brod koji plovi bez koordinata, neće doći na željeno odredište, jer on odredišta nema. Dok onaj koji postavi namjeru i cilj, i drži fokus na njemu, doći će.

Druga, ali ne manje bitna stavka, čovjek koji zna što želi i voli, ne želi se time baviti radi uspjeha, novaca, blagostanja. Te stvari dolaze kao nusprodukt onoga što mi jesmo, onoga što vibriramo. Glupost, mislite? Ne, nikako. Sve je to energija koju odašiljemo.

Nadate li se novcima, uspjehu preko noći, imate li oči postavljene samo na to što će vama svemir pružiti kada dosegnete određeni cilj, fulali ste poantu i vrlo vjerojatno će vam željeno izmicati iz ruku sve dok ne shvatite jedno.

Tek kad istinski živite ono što volite, unosite sebe maksimalno u ono što radite s guštom, ne razmišljajući o onome što možete dobiti, vi odašiljete najčišću i najljepšu energiju, i bit ćete nagrađeni. Ali, ne zato što ste željeli nagradu, nego jer o njoj niste razmišljali.

atma.hr – 39

Poanta nije bila odredište, poanta je bila i još uvijek jest – uživanje na putu do cilja, uživanje u življenju onoga što jeste, davanje onoga što možete dati, davanja radi.

Treća stvar na koju treba obratiti pozornost jest količina posvećenosti tom cilju. Ukoliko smatrate da je dovoljno nešto samo žarko željeti i vibrirati nedostatak istoga time što ponavljate meni to treba, ja to stvarno želim – opet nećete ništa postići. Željeti, a ne činiti ništa kako biste ostvarili tu želju jednako je očekivati da ćete dobiti na lutriji, dok niste niti jedan jedini listić uplatili. Kako onda to može biti dobitna kombinacija, recite mi?

Da biste ostvarili ono što želite, potrebno je djelovati. Potrebno je svaki dan raditi one male, neophodne korake kako biste jednog dana vidjeli širu sliku, stvorili nešto i otvorili si vrata da uđe ono sanjano.

Odustajete li od svojih ciljeva/snova lako? Ako je odgovor da, zašto je to tako? Krivite druge, krivite loš trenutak, nepovoljne okolnosti? Zavirite za promjenu u sebe.


Widget not in any sidebars

Shvaćate li, vi odbacujete vjerovati da možete postići sve. Zato što znate da ispred toga SVE, stoje godine odricanja, truda, muke, izazova i suza. Zato što se morate pružiti koliko ste dugi i široki, morati pomicati svoje granice, otkrivati svoje strahove, odbacivati stare navike i izaći iz te zone sigurnosti.

Bojite se odgovornosti prema sebi, prema drugima, prema tom cilju, prema životu. Jer, vrlo dobro znate da je sloboda itekakva odgovornost. Kao i ta uloga koju ste si namijenili, koju noćima sanjate i odabirete iznova.

Znate da ste si postavili ogroman zadatak i istovremeno strahujete da ga nećete moći odraditi, da ste si postavili prevelik cilj.. Činjenica je, da nijedan cilj nije prevelik i nedokučiv ako se na njemu radi, kao i to da je svaki cilj nedostižan ako je strah ono što hranite.

Uz strah se može vezati i lijenost, vezanost za stare obrasce ponašanja i vjerovanja, sklonost flegmatičnosti ili pak teško odricanje od sigurnosti. To je ono što svakodnevno radite, to je ono što čuči u vama i stopira vaš rast i vjeru u ono da možete.

Istina je, sami sebi možete biti najveći neprijatelj, ili podrška. Ovisno kako si postavite i kako stvari okrenete, da vam služe, ili da vas ruše. Uloga koju ste si odabrali, odabrana je s razlogom. Odabrana je jer vaša duša itekako zna da je ona dostižna, i da može postati itekako opipljiva svakodnevica. Jer naš um nema granica, osim onih koje si sami postavimo.

atma.hr – 78
Zašto na odgovornost gledate kao na nešto loše? Zašto zazirete od pokušaja i govorite da nije vrijedno toga, dok s druge strane sjedite nesretni, bojeći se priznati koliko žudite za promjenom, koliko želite raširiti svoja krila i vinuti se u visine?

Nitko vam ne može dati čarobnu formulu za napredak, oporavak, uspjeh. Jer svatko od nas kroji svoju, kao što ne pristaju drugima moje traperice ili majice, tako ne pristaju ni moji snovi i ciljevi. I ne znaju ti drugi kako odagnati vaše strahove, jer oni ne poznaju kompletno ono što ih je prouzročilo. Vi ste ti koji moraju spoznati i jednom zauvijek to ispoljiti, kako biste shvatili da je odgovornost dar.

Dar, koji vam je dan da cijenite i vrednujete to što i kako živite. I što više imate i postignete, vi ćete se morati učiti većoj odgovornosti a ujedno i zahvalnosti. Imat ćete mnogo više za dati drugima, kao i o mnogočemu misliti.

Sloboda ne znači djelovati bez razmišljanja. Ona nipošto nije odricanje od odgovornosti, životarenje linijom manjeg otpora jer ste pronašli to nešto što volite i mislite da će stvari ići glatko.

Najlakše je pronaći ono što volite i želite živjeti. Put do ostvarenja toga i postavljanja života ondje gdje mu je mjesto – teži je, veći je izazov za vas i vaša uvjerenja. Ali, najveći izazov jest kako uvijek živjeti ono što želite, raditi ono što volite, i dalje to održavati na zavidnoj razini, gdje nećete posustajati, odustati od sebe, nego ćete i dalje njegovati tu strast i talent.

atma.hr – 39

Ovi izazovi koje morate proći kako biste okusili vlastitu slobodu i došli do ciljeva, tek su puka priprema i kolokvij pred onaj pravi ispit.

I ne brinite, jednom kad prođete sve moguće izazove i spoznate slobodu i prigrlite svoje snove, tek tad ćete znati cijeniti sve što jeste i nećete se bojati koračati dalje u nepoznato.

Jer, što god da se desi, uvijek ćete biti svjesni puta kojim ste išli, koliko vam je mnogo trebalo i koliko je dragocjeno moći ispoljiti sve svoje snove i biti ono što istinski jeste.

Zato, ne kukajte, ne lažite sebe da nešto ne možete, da nemate vremena, da ne postoje načini.

Ne bježite od odgovornosti koju imate prema životu, a to je biti sve ono što morate biti, sve ono radi čega ste došli ovdje, kako bi iza vas ostao pozitivan trag, kako bi napravili puni krug i riješili svoje duše dug.

Marija Lombarović
https://www.facebook.com/Lombarovic/
https://marijalombarovic.wordpress.com/