Designed by Kjpargeter

Ako želimo mijenjati stvarnost, široki put prolazi kroz naša uvjerenja. Rješenje se krije upravo u brisanju tih uvjerenja koja su pokretač straha, a u tome vam može pomoći i homeopatija.

atma.hr – 78
Kada osjetimo da su pred nas postavljeni veliki zahtjevi, veći od onoga za što osjetimo da imamo resurse, kada osjetimo da nemamo kontrolu nad situacijom u kojoj se nalazimo, kada se osjetimo na bilo koji način ugroženi, nalazimo se pod stresom.

Pojavljuje se niz tjelesnih i emocionalnih reakcija potaknutih jednim korisnim zaštitnim mehanizmom kojim je opremljen mozak. Taj se mehanizam uključuje kad se pojavi bilo kakva opasnost. U trenutku se počinju lučiti hormoni koji pomažu našem tijelu da što brže, bolje i snažnije reagira kao odgovor na opasnost koja dolazi izvana.

Tijelo se zagrijava da bi se brže kretalo što pojačava se znojenje, krv se iz kože usmjerava prema unutarnjim organima da bi se smanjio gubitak krvi u slučaju ozljede, sva se pažnja usmjerava samo i jedino na opasnu situaciju da bi se što lakše fokusirali na ono što treba poduzeti da se izvučemo iz opasnosti. Tijelo i um nam na taj način pomažu da preživimo razne nedaće, naoružavaju se da bi se suočili sa situacijom koju percipiramo opasnom.

Kada bi se ova reakcija pojavljivala samo onda kada pred nas izleti jureći automobil, kada balansiramo na rubu visoke litice i sličnim situacijama i isključila se nakon prestanka opasnosti, ona bi zaista bila korisna. Na žalost, često to nije tako.

atma.hr – 39

U današnje vrijeme, kad živimo ubrzano i stavljamo pred sebe ogromna očekivanja, taj naš unutarnji alarm kao da se nikada ne gasi, reakcija organizma se povremeno pojačava i smanjuje, ali gotovo da nikada ne prestaje. Tada, umjesto da reakcija organizma pomaže, ona postaje smetnja. Srce pojačano lupa, tijelo drhti, plućima nedostaje kisika, obavljanje bilo kakvog zadatka postaje otežano. Život u konstantnom ‘hiper’ stanju postaje iscrpljujuć i dolazi ‘burnout’ stanje jer je osobi jednostavno previše svega.

Simptomi mogu biti različiti od osobe do osobe, neki od njih su glavobolja, nesanica, previše spavanja, pojačano znojenje, žgaravica, bol u stomaku, mučnina, problemi s koncentracijom, iritabilnost, napadaji panike.

Generalno gledano, ljudi su previše okrenuti prema van umjesto prema unutra. Kao da su svi odgovori koji su nam potrebni negdje izvan nas. A nisu.

Na žalost, tome nas nisu učili u školi. Kada život provedete u zadovoljavanju očekivanja drugih, kada slijedite tuđe korake jer vas razni strahovi sprječavaju da napravite svoje, kada se uspoređujete s drugima i pokušavate dostići nečija postignuća, kada svoju vrijednost vežete za ta ista postignuća, ukratko, kada je cijeli život vaš fokus negdje izvan vas, gubite dodir s onim najvrjednijim u sebi.


Widget not in any sidebars

Tada i tijelo gubi kompas, vaša je pažnja cijelo vrijeme vani, pa se na jednak način ponaša i tijelo. Ono se stalno nalazi u latentnom stanju obrane i pretjerano reagira na najmanji podražaj.

Stanje stresa i određena mjera anksioznosti je poznata skoro svakom od nas, ali dok neki kroz njih prođu relativno brzo, neki zapnu u tom stanju i unatoč raznim pokušajima da se izbave, ne uspijevaju u tome.

Da bi raspetljali petlju iz koje ne vidimo izlaz, prvo treba razumjeti kako ta petlja funkcionira.

Problem – uvjerenja – posljedice

Kada se nalazimo pred određenim problemom ili okolnosti koju smatramo nepovoljnom, u nama se javlja određeni stav kao reakcija na to kako mi vidimo situaciju u kojoj se nalazimo. Kako mi vidimo situaciju je oblikovano našim uvjerenjima. Djelujemo na osnovu naših uvjerenja i to donosi određene posljedice. Posljedice naših djelovanja nas utvrđuju u uvjerenjima, tako da kod sljedećeg problema na koji naiđemo, ulazimo u novi krug petlje.

S problemima ćemo se susretati dok god smo živi, oni su glavni motivatori za rast i učenje, potrebni su nam jednako kao što su nam potrebna razdoblja mira i stabilnosti. Što god napravili, koliko god ulagali u osobni razvoj, uvijek će biti iskustava koja nam se ne sviđaju, koja želimo promijeniti.

atma.hr – 78
Svako djelovanje ima svoje posljedice, to je prirodan zakon kojem je podložno sve što je stvoreno, pa tako i mi. Posljedice djelovanja su nekad odmah vidljive i jasne (ako bacimo kamen u prozor, on će se vrlo vjerojatno razbiti), a nekad prođe više vremena prije nego se posljedica očituje, pa je takve posljedice teže prepoznati. Kao i s problemima, što god napravili, ovom ćemo zakonu uvijek biti podložni.

Ostaje nam jedan dio petlje, uvjerenja. Uvjerenja su filter kroz koji gledamo i na osnovu onoga što i kako vidimo kroz njega, tumačimo sebe i svijet oko sebe, djelujemo, stvaramo posljedice i nova iskustva, ona koja nam se sviđaju, pa i ona koja nam se ne sviđaju.

Možemo li utjecati na uvjerenja? Naravno da možemo. Za razliku od drugih dijelova petlje, uvjerenja su promjenjiva kategorija. Ako želimo mijenjati stvarnost, široki put prolazi kroz uvjerenja.

Jeste li znali da je reakcija mozga jednaka kada smo u stvarnoj opasnosti i kada smo samo uvjereni da smo u opasnosti, iako objektivne opasnosti nema? Ogromna je važnost uviđanja ove činjenice jer ako je razumijemo, jasno nam je kolika je snaga uvjerenja. Upravo zbog uvjerenja, gubimo moć rasuđivanja istine i zablude, pa jednako doživljavamo stvarnu i zamišljenu opasnost.

I upravo su uvjerenja generator stresa. Ne vanjske okolnosti, kako se često misli, nego kako ih mi vidimo i tumačimo. Većina strahova koji se nalaze u podlozi anksioznosti i stresa dolazi upravo kao posljedica zamišljene opasnosti. Često smo čak i svjesni da realne opasnosti nema, ali i dalje je tu strah, aksioznost ili nervoza kojima ne znamo uzrok niti ih se znamo riješiti.

atma.hr – 39

Suočavanje sa strahom će vas možda ojačati da se uspješno nosite s njim, a možda će čak i povećati strah, ali sasvim sigurno ga neće ukloniti. Negiranje straha i izbjegavanje situacija koje vas plaše, valjda je to jasno, neće ništa riješiti jer ono što ga izaziva ostaje netaknuto i prije ili kasnije ćete se naći pred onim što ste sakrivali sami od sebe. Rješenje se krije u brisanju uvjerenja koja su pokretač straha.

Ako vam je dosta života u petlji koja vam je nelagodna i spremni ste za brisanje, homeopatija vam može poslužiti kao gumica i to dvostrukim putem.

Prvo, kroz homeopatsku konzultaciju možete istraživati nesvjesna uvjerenja, što je vrlo zanimljivo i korisno jer već samim njihovim otkrivanjem ona gube na snazi, postajemo ih svjesni i možemo utjecati na njih.

Drugo, homeopatsko sredstvo cilja upravo na uvjerenja koja su nas dovela do stanja iz kojeg želimo van i to ne na način da stvara nova uvjerenja koja će nas opet odvesti u neku drugu petlju (što uglavnom rade tehnike afirmacije, manifestacije i sl.) nego tako da ona polagano blijede sve dok u potpunosti ne nestanu.

Uklanjanjem filtera obojenog uvjerenjima percepcija nam postaje objektivnija, dobivamo čišći i jasniji pogled na svijet, slobodniji život, radost i mogućnost ostvarenja svrhe svog postojanja.

Izazovi se i dalje javljaju, reagiramo na njih primjereno, djelovanje je slobodnije i samim tim raznolikije, pa su i posljedice djelovanja drugačije.

One stvaraju nova iskustva koja nam dokazuju neutemeljenost strarih uvjerenja i otkrivamo sasvim novu, širu dimenziju vlastitog postojanja.

Maja Kurtović, homeopatkinja

majakurtovic.com

26 HOLISTIČKA ANATOMIJA

HOLISTIČKA ANATOMIJA

holisticka

Integrativan vodič kroz ljudsko tijelo

Komplementarni i alternativni pristupi zdravlju i medicini sve su više prihvaćeni kako ograničenja konvencionalnih tretmana postaju sve vidljivija. Ova knjiga predstavlja autoritativnu studiju anatomije, fiziologije i patologije, ali cijelu raspravu autorica proširuje povezujući znanost o tijelu i razne oblike alternativnih pristupa zdravlju kako bi istražila način na koji ljudsko tijelo funkcionira – i način na koji stupa u interakciju sa svojim okružjem te kako to postojanje doživljava na emocionalnoj i duhovnoj razini.

440 stranica, format: 16×23 cm

Cijena: 165 kn - Kupi ovdje