“Pronađi ekstazu u životu; puki osjećaj življenja dovoljna je radost.” ~ Emily Dickinson

Često lutajućim koracima našeg životnog puta osjećamo želju vratiti neko značenje svom životu i postojanju, osjećati se ispunjeno i uzbuđeno zbog činjenice da smo živi. Ono za čime tragamo jeste najtraženija kvaliteta i osjećaj koji se kriju u konceptu radosti življenja. Joy of living na engleskom ili joie de vivre na francuskom je ono što najbolje opisuje termin radosti ili oduševljenja što smo živi.

Za one koji su dovoljno pametni da razumiju, radost življenja predstavlja umjetnost življenja ili stil življenja… stvarnog, istinskog življenja kojeg prihvaćamo u potpunosti. Bilo da to nazivamo životom u trenutku ili samoispunjavanjem, radost življenja je kvaliteta i osjećaj koji svi možemo naučiti živjeti. Čitavo naše postojanje vrti se oko pronalaska jednadžbe koja nam donosi taj smisao.

atma.hr – 52
U užurbanom tempu života kojim pokušavamo zadovoljiti sve parametre koje društvo, obitelj ili čak mi sami tražimo od sebe lako se izgubiti u smislu postojanja. Gubitak smisla je ono što nas udaljava od čiste radosti unutar nas samih. 

I tada u gubitku smisla možemo reći, moja stvarnost priča drugačiju priču. Ona npr. kaže da imam od 7 do 18 sati budnog stanja dnevno, posao pet dana u tjednu, kredite za plaćanje, djecu i supružnika za uzdržavanje, moj svakodnevni posao ne ispunjava sve moje obveze ni želje, a slobodno vrijeme rijetko je besplatno… 

Stoga ne čudi što često u nama na spomen radosti življenja 100 unutarnjih kritičara u jedan glas vrisne: “Ozbiljno?!?!?” DA, ozbiljno… jer istinsko uživanje u životu i svemu što ono nudi znači priznati životne uspone i padove i uzimati život korak po korak. To znači cijeniti sve male stvari koje bi obično mogle ostati nezapažene. Znači biti zahvalan za sve što imamo, umjesto da želimo ili ganjamo sljedeću najbolju stvar. To znači ne naglašavati stvari koje ne možemo kontrolirati/niti promijeniti. To znači ne ulagati energiju tamo gdje nema smisla. To znači donijeti dobar izbor koji nam donosi radost i omogućuje nam da se duša proširi. To znači odlučiti se NE BORITI! 

To znači dopustiti sebi vrijeme i prostor za istraživanje, otkrivanje i doživljavanje života iz nekih novih uglova, novih stvari i ljudi. To znači prigrliti cijeli život i znati da se Univerzum uistinu poklapa s našim najdubljim željama i potrebama. Dakle, ovakvim načinom mi želimo i biramo se razvijati i napredovati u dobroti, dobroj namjeri za sve, stvarajući bolji svijet kako za sebe tako i za sve ljude na planeti. Sve je ovo povezano sa našom urođenom božanskom strašću i notom kreatora koja stoji iza našeg ljudskog postojanja. A kad počnete poprimati taj osjećaj radosti, počinjete se istinski osjećati dobro prema vašem životu i životu općenito. A to donosi polje blagostanja u vas život. Šah mat; Ukupna POBJEDA!

atma.hr – 52
I ovdje želim nešto još naglasiti ovaj koncept nema veze sa našom financijskom situacijom, obrazovanjem ni uspjehom u životu… nije to dobitak na lutriji samo za odabrane… Jer čak i financijski najbogatiji, najuspješniji ljudi na svijetu isto tako tragaju za radosti života… onim istinskim uživanjem u životu i svemu onome što nudi. Dakle, postizanje radosti ne ovisi o našoj razini uspjeha ili vašem društveno-ekonomskom statusu. Ovdje se isključivo radi o našem stavu i percepciji životnih događaja. 

Jer biti živ samo za apetit, zadovoljstvo, ponos, zarađivanje novca, a ne za suosjećajnost i dobrotu, čistoću i ljubav, poeziju, glazbu, cvijeće, zvijezde, Boga i želje, snove znači lišiti sebe stvarne radosti življenja. Zato često i čujete poštapalicu “i bogati plaču”. Stvarni život je odgovor na najbolje u svakome od nas. Ključ svega je duboko razumijevanje našeg postojanja, naše svrhe, udobnosti s njom, učenju, vježbanju i širenju svijesti… 

Biti “u duhu” radosti življenja slično je razigranom igri našeg božanstvenog bića. Biti staloženi, utemeljeni, svrhoviti, svjesni i pažljivi prije će nas naučiti životnim radostima. Doći će organski. Dakle, da bismo je održavali, neprestano moramo birati razmišljati, djelovati, raditi i ponašati se na način svog duha, svoje suštine. To može značiti odustajanje od starih uvjerenja, programa, nametnutih uvjeta i pomalo ranjivosti.

atma.hr – 52
To također može značiti neprestano promatranje svoga života kao male kapljice, ali vrlo smislenog dijela mnogo veće slike oceana. To također znači imati razumijevanja i prihvaćati svoje “biće” kao samostalni dio koji je međusobno povezan, pažljivo oblikovan u velikoj zdjelici kozmičke juhe promjenjivog okusa. Zaista svatko od nas je jedinstvena i posebna duša u kolektivnoj svijesti! Zapamti to!!!

Radost življenja je udaljena samo nekoliko misli… na nama je da napravimo iskorak i izaberemo živjeti u skladu i balansu sa svojom dušom i Univerzumom!

…Veska… 

Vese Barišić, Spiritualno energetski coach 
https://instagram.com/radost.zivljenja_by.veska

banner ostvari svoje