Pelin pravi
Pelin, Artemisia absinthium L.
Porodica: glavočike cjevnjače, (glavočike), Asteraceae, (Compositae).
Ljekoviti dijelovi biljke: cvatuća biljka.
Ljekarnički naziv: pelin – Absinthii herba.
OPIS:
Pravi je pelin trajnica visoka 60 do 100 cm.
Stabljika je uspravna, razgranjena i, kao i listovi, prekrivena gustim, srebrnastosivim dlačicama te je cijela biljka sivkasta.
Listovi su trostruko perasti, donji su veliki, a gornji znatno manji i više cjeloviti; pojedine liske suličaste su.
Brojni polukuglasti, sitni glavičasti cvatovi razvijaju se na vrhu bogato razgranjene stabljike, u obliku rahlog metličastog cvata.
Cijela biljka ima jaki, karakteristični miris.
Pravi pelin vrlo je sličan divljemu, a zamjena nije opasna jer obje su biljke sličnih svojstava.
Pravi pelin obično je niži od divljega, cijeli je prekriven svilenastim sivkastim dlakama i ima žute cvjetove, dok je divlji pelin crvenkasto nahukan i ima crvenkaste cvjetove.
VRIJEME CVATNJE:
Od lipnja do rujna.
NALAZIŠTA:
Pravi pelin voli skeletna tla, raste na riječnim obalama, po vinogradima, uz putove i plotove.
Najviše voli suha staništa.
VRIJEME I NAČIN SABIRANJA:
Oznaka »herba«označuje cijelu biljku, ali u ovom se slučaju beru prvenstveno nježni vršni dijelovi i to u vrijeme cvatnje.
Vrške režemo, vežemo ih u svežnjiće i objesimo na suhu i zračnu mjestu neka se posuše.
LJEKOVITE TVARI:
Ljekovite su gorke tvari (absintin), eterično ulje (tujon, tujol, felandren) i tanini, ali gorke su tvari najznačajnije.
LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA:
Pelin je odlično sredstvo protiv želučani h i žučnih tegoba.
Ne treba izbjegavati njegovo uzimanje zbog gorka okusa, bilo u obliku čaja ili tinkture, jer se na taj okus brzo privikne.
Nema smisla čaj od pelina sladiti jer šećer u tom slučaju ne poboljšava okus, a može čak i smanjiti ljekovito djelovanje.
Iza slabe probave, pomanjkanja teka i slabog rada želuca, s osjećajem nadutosti i napinjanja, često se skriva žučno oboljenje.
Za liječenje pelinom nije važno radi li se o žučnim kamencima, zastoju žuči ili o kroničnoj upali žučne vrećice.
»Nemirna žuč« uzrokuje tegobe koje možemo smiriti pelinom – dakle, ta ljekovita biljka djeluje jednako kod želučanih i žučnih tegoba te je naročito prikladna za liječenje nakon žučnih napadaja.
Ljudi, skloni žučnim tegobama, mogu spriječiti smetnje uzimanjem čaja od pelina.
Jedna šalicu čaja dnevno, s 20 do 30 kapljica tinkture, izglađuje pogreške dijetne prehrane i smiruje bolove koji nastaju zbog uzbuđenja ili preopterećenosti.
Iako je djelovanje pelina protiv prehlada neznatno, ipak ga spominjemo.
Naime, pokazalo se da pelin, kao gorki lijek, skraćuje trajanje bolesti i poboljšava opće stanje.
U svakom slučaju, potiče obrambene snage organizma.
PRIPREMA ČAJA OD PELINA:
Žličicu narezanoga pelina prelijemo 1/4 l kipuće vode, ostavimo 10 minuta i ocijedimo.
Tijekom liječenja pijemo tri puta na dan vrlo vrući čaj, po jednu šalicu poslije jela, ili po potrebi, po jednu šalicu.
Kapljice dobijemo, isto kao i čaj, u svakoj ljekarni.
Po potrebi možemo razrijediti 20 do 30 kapljica u 1/2 čaše vode i pijemo u gutljajima.
Za kuru uzimamo tri puta na dan 15 do 20 kapljica u vodi.
POSEBAN SAVJET:
Brojnim se bolesnicima gorki okus pelina čini vrlo neugodan.
Kako se šećerom ne treba okus poboljšavati jer je gorčina upravo potreban lijek, treba izmisliti nešto drugo.
Pokazala se dobrom mješavina pelina s kičicom i metvicom.
I taj je čaj gorak, ali brzo savladavamo otpor njegovom okusu, zbog prisutnosti aromatične metvice.
Ako taj čaj pijemo što je moguće toplijeg, još ćemo se brže na njega priviknuti.
PRIPREMA ČAJNE MJEŠAVINE:
pelina 10,0, kičice 10,0, metvice 10,0.
Do vrha punu čajnu žličicu mješavine prelijemo 1/4 l vruće vode i nakon 5 minuta ocijedimo.
Pijemo vruće.
PELIN U NARODNOJ MEDICINI:
Pelin spada u ljekovite biljke koje vrlo često nalazimo u kućnoj ljekarni.
Čaj se koristi protiv pomanjkanja teka i svih mogućih probavnih smetnji, reume i glista.
Daju ga i kod tegoba s menstruacijom.
Naime, uzrokuje jača krvarenja, pa time popuštaju bolovi.
Primjena pelinova čaja, da bi se ubrzao porod, malo je sumnjiva.
Liječnik treba odlučiti što tu treba raditi.
PELIN KAO ZAČIN:
Kao začin koristi se i pravi i divlji pelin.
Neka domaćica radije dodaje pečenki jednu, a druga drugu vrstu pelina.
Obje vrste daju jelima aromatičnu gorčinu, pomažu probavi i čine probavljivijim teška jela.
Pelin je, dakle, zdrav začin za sva masna jela.
NUSPOJAVE:
Tko upotrebljava pelin onako kako je opisano, ne treba se bojati štetnih posljedica.
Trudnice ne trebaju uzimati tu ljekovitu biljku da ne bi došlo možda do preranog poroda.
Eterično ulje iz suhe biljke otrovno je i treba biti oprezan u potrošnji pelinkovca.
Posljedice trovanja pelinom su drhtanje, glavobolja, vrtoglavica, grčevi mišića i gubitak svijesti.
Izvor: belosa.info